Ειδήσεις

Σχέδιο τρόμου για διαφυγή τουριστών

Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η τουριστική βιομηχανία, με τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς αυτήν τη στιγμή να επεξεργάζονται σχέδιο εκκένωσης ξενοδοχείων και επαναπατρισμού τουριστών, εφόσον εκείνοι θελήσουν να εγκαταλείψουν το νησί μας και την Ελλάδα λόγω των δυσάρεστων συγκυριών. Και αυτό εφόσον συνεχιστεί το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και δε θα υπάρχει επάρκεια αγαθών για την εξυπηρέτησή τους.

Τα σενάρια τρόμου επιβεβαιώνουν παράγοντες του τουρισμού που είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή πως η αβεβαιότητα θα κλονίσει ανεπανόρθωτα την αγορά.

«Αν έχουμε προβλήματα όσον αφορά τις προμήθειες, θα εφαρμοστεί σχέδιο με το οποίο θα μαζέψουν τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα κλείσουν ξενοδοχεία. Θα πέσουμε στον γκρεμό. Θα βρεθούμε στο χάος», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Στο απεχθές σενάριο που θα έχουμε όντως ταραχές, όπως καταλαβαίνετε, δε θα θέλει κανείς να μείνει εδώ, πράγμα αυτονόητο», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Από την άλλη, «κανένας τέτοιος μηχανισμός δε θα ενεργοποιηθεί, αν διατηρηθεί η ηρεμία στη χώρα», διεμήνυσε ο κ. Βαμιεδάκης στα πλαίσια μιας προσπάθειας να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουμε.

«Είναι λογικό, όταν υπάρχουν υψηλοί τόνοι, να υπάρχει ανησυχία. Και ενδεχομένως, εάν σημειωθούν ταραχές ή οτιδήποτε απευχόμαστε, τη Δευτέρα να ψάχνουν να βρουν τρόπους για το πώς θα διασφαλίσουν τους πελάτες τους», σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης.

Την ίδια ώρα, λόγο για την ανάγκη που διαφαίνεται για να υπάρξει άμεση εθνική συνεννόηση και επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος κάνουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα που βλέπουν να χάνονται οι προοπτικές όχι μόνο για τη φετινή αλλά και την επόμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα, στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού, μετάθεση των πακέτων, που έχουν κλειστεί για το επόμενο διάστημα, στα τέλη Αυγούστου επιχειρούν να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων με σκοπό να αποφύγουν μεγάλες απώλειες.

«Η άποψή μου είναι ότι οι τουρίστες έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους, οπότε και δεν υπάρχει θέμα», τόνισε ωστόσο ο ιδιοκτήτης Ταξιδιωτικού Γραφείου Αντώνης Αγγουράκης.

Σοκ από τα στοιχεία: Οι μειώσεις κρατήσεων πέφτουν "βροχή"

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη τρείς αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ανακοίνωσαν ότι η διάθεση εισιτηρίων γίνεται πλέον μόνο με μετρητά. Και όλα αυτά ενώ ήδη οι ακυρώσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων πέφτουν βροχή σημειώνοντας μείωση κατά 1,05% ημερησίως.

Σε αντίθεση με το ότι στο διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου σημείωναν 7,2% αύξηση ενώ στις 30 Ιουνίου η ημερήσια αύξηση έφτασε το 22%! Την ώρα που ταυτόχρονα, βουτιά της τάξεως του 60% καταγράφεται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενώ μέχρι τις 25 Ιουνίου σημειωνόταν άνοδος κατά 10%.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια