Ειδήσεις

Βολές κατά του Λιμενικού από το "Ένα καράβι για τη Γάζα"

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο καταδικάζει η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" την παρεμπόδιση ψαράδικου - το οποίο ξεκίνησε από ελληνικά χωρικά ύδατα - να συμμετάσχει στο Στολίσκο της Ελευθερίας ΙΙΙ, που είχε ως στόχο την πολυετή άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο λόγος για το πρώην αλιευτικό "Άγιος Νικόλαος", το οποίο εγκλωβίστηκε σε ελληνικό λιμάνι και δεν ταξίδεψε ποτέ για την Παλαιστίνη.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι και το πλοίο "Μαριάν" του Γκέτεμποργκ που είχε αποπλεύσει πριν από μερικές ημέρες από την Κρήτη για τη Γάζα δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ στον προορισμό του:

Άνδρες του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εισέβαλαν στο πλοίο την ώρα που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και συνέλαβαν όλους τους επιβάτες του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα", αναφέρονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:
«(…) Το έτερο επιχειρησιακό πλοίο του Στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, το πρώην αλιευτικό "Άγιος Νικόλαος", απέπλευσε από την Ερέτρια το βράδυ της 22ας Ιουνίου, όμως δε βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς εγκλωβίστηκε σε λιμάνι όπου κατέπλευσε για την αποκατάσταση ήσσονος σημασίας βλάβης το πρωί της 23ης Ιουνίου.

Η τοπική λιμενική Αρχή εμπόδισε με προσχήματα επί είκοσι τέσσερις ώρες την έναρξη των εργασιών, και στη συνέχεια, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επισκευής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, και ενώ το σκάφος ετοιμαζόταν να αποπλεύσει, προέβαλε αιφνίδια ανεδαφικά, γραφειοκρατικά αιτήματα που αφορούσαν σε υπάρχοντα έγγραφα του νηογνώμονα. Τα αιτήματα αυτά, εν γνώσει της λιμενικής Αρχής, δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν τις απομένουσες ώρες της Παρασκευής, με αποτέλεσμα, λόγω της αργίας του σαββατοκύριακου, η απαγόρευση απόπλου να επεκταθεί έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ωστόσο, και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και την προφορική διαβεβαίωση του Λιμεναρχείου ότι αίρεται η απαγόρευση, επιχειρήθηκε εκ νέου απόρριψη του αιτήματος απόπλου, με νέο απαράδεκτο πρόσχημα το βράδυ της Δευτέρας».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια