default-image

Οι 10 μέρες που άλλαξαν την Ελλάδα

Ελλάδα
Οι 10 μέρες που άλλαξαν την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ραγδαίες εξελίξεις, που συμπυκνώνονται σε ένα δραματικό δεκαήμερο που ήδη αλλάζει την Ελλάδα, με μία περιπέτεια που η κατάληξή της είναι άγνωστη αυτήν την ώρα, αλλά οι συνέπειές της κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προφανείς, ως εκκίνηση σηματοδοτείται με την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 24 Ιουνίου και τα όσα εξελίχθηκαν μέχρι το απόγευμα της 25ης Ιουνίου.

Τα γεγονότα όμως, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, μας πάνε 4 μήνες πίσω.

Πριν την 24η-25η Ιουνίου

• Πριν λήξει η προθεσμία (28/2/15) για την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μας από την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με βάση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, αρνείται να συμπράξει στην 5η αξιολόγηση. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υπογραμμίζει τότε στον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ ότι «δε θέλουμε την τελευταία δόση (7,2 δισ. ευρώ) του μνημονίου, δεν τη χρειαζόμαστε!». Αντίθετα η κυβέρνηση ζήτησε να συνάψει τότε μία «συμφωνία-γέφυρα», όπως την ονόμασε.

• Έτσι, στις 20/2/15, η νέα κυβέρνηση συνυπέγραψε συμφωνία για παράταση του προγράμματος (μνημονίου) για τέσσερις μήνες (μέχρι 30/6/15) με την οποία όμως δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση της χώρας μας (αργότερα πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκαν ότι ήταν λάθος τους να εμπιστευτούν το λόγο των εταίρων, χωρίς να εξασφαλίσουν μία έγγραφη δέσμευση).

• Υπέγραψε τον όρο: «Ουδεμία εκταμίευση θα γίνει, αν δεν ολοκληρωθεί και δεν εγκριθεί η 5η αξιολόγηση»

• "Χάθηκαν" και 10,9 δισ. ευρώ, που αφαιρέθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (υπό ελληνικό έλεγχο) και μεταφέρθηκαν στον EFSF.

• Κατά το τετράμηνο αυτό συμφωνήθηκε να γίνει διαπραγμάτευση για να συνάψουν νέα συμφωνία, με νέο πρόγραμμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Το δεκαήμερο

Η Δευτέρα 22 Ιουνίου ανοίγει για την Ελλάδα με μία εικόνα που τίποτα δεν προδιαθέτει για τη δραματική κατάληξη της. Το αντίθετο μάλιστα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέφτει μία αμιγώς ελληνική πρόταση με την υπογραφή του πρωθυπουργού που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων και φόρων κοντά στα 8 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί, εταίροι-δανειστές, με πρώτο τον Γιούνκερ, χαρακτηρίζουν ως άκρως θετική βάση συζήτησης τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και η υποδοχή σε Βερολίνο και Παρίσι είναι εντυπωσιακή, αρχικά - με εξαίρεση τον Σόιμπλε, που ναι μεν μιλάει για ένα πρώτο βήμα, αλλά αναγγέλλει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Στην Ελλάδα η μεν αντιπολίτευση επιτίθεται σφοδρά μιλώντας για πρόταση που κάνει το περίφημο mail Χαρδούβελη να μοιάζει με "εκδρομή" (για πρώτη φορά αποδέχονται την ύπαρξή του), το Ποτάμι είναι το μόνο που αναφέρεται σε σκληρά μέτρα, αλλά ζητάει τα μέτρα και η όποια συμφωνία να έρθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν, ενώ στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού εκδηλώνονται αντιδράσεις και απειλές περί καταψήφισης μίας πρότασης που από βουλευτές χαρακτηρίζεται ως σκληρό μνημόνιο.

Τα πρώτα σύννεφα

Την Τρίτη 23 Ιουλίου ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα έχουμε έγκαιρα μια «έντιμη και αμοιβαίως επωφελή συμφωνία». Από το μεσημέρι όμως της ίδιας μέρας τα σύννεφα πυκνώνουν τόσο στο εσωτερικό, με σφοδρές αντιδράσεις, όσο και στο εξωτερικό, όπου πολλοί από τους εταίρους μιλούν για βάση συμφωνίας μεν με την ελληνική πρόταση, αλλά ζητούν πιο αναλυτικές σημειώσεις και κυρίως αρχίζουν να εκδηλώνουν και πάλι, με Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ στην κορυφή, αντιδράσεις για το ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την κατανομή των φόρων και τα εργασιακά. Όλοι παραπέμπουν στο μεσημβρινό Eurogroup της επόμενης μέρας που προηγείται της διήμερης Συνόδου Κορυφής, όπου τα θέματα στην ατζέντα είναι μόλις δύο, το προσφυγικό και η ελληνική κρίση.

Το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα για πρώτη φορά ξεκινάει αργά το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουνίου, λόγω των παρατηρήσεων στην ελληνική πρόταση που έστειλαν οι θεσμοί, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυε οργισμένη επίθεση εναντίον τους για «περίεργη στάση», που, όπως λέει, δείχνουν να μη θέλουν συμφωνία αλλά εμπλοκή.

Το διήμερο της ρήξης

Πρωί της 24ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, κάνει μία δήλωση που θα αποδειχτεί στη συνέχεια "καταλύτης": «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει: Είτε δε θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης προκαλεί διαφωνίες. Έτσι, πριν καν το Eurogroup, πραγματοποιείται έκτακτη τετραμερής με τους Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Έχει προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των τριών θεσμών μεταξύ τους με την προσθήκη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Οι διαφωνίες, και μάλιστα έντονες μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, εκδηλώνονται ανοιχτά. Οι βασικές διαφωνίες εκδηλώνονται σε ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό και στο μείγμα των μέτρων. Σύμφωνα με τους θεσμούς, το πρόβλημα της πρότασης είναι ότι βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι οι περικοπές δαπανών. Συνέπεια αυτού είναι ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο, οπότε θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα. Αλλά εμφανίζονται και διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, με το Ταμείο να κατηγορεί την Επιτροπή ότι είναι πολύ επιεικής, επειδή αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Συζήτηση η οποία απέχει πολύ από αυτά στα οποία είχαν δοθεί από τους θεσμούς στον Έλληνα πρωθυπουργό. Από την άλλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν το Ταμείο ότι δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει σε αλλαγές στο ΦΠΑ, που θα αποδίδουν στο 1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,74%, όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.

"Δείχνει" στην ουσία υπαγωγή της εστίασης στο 23%. Επιμονή υπάρχει και στις περικοπές στο ασφαλιστικό. Άλλη μεγάλη εκκρεμότητα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητείται να καταθέσει κατάλογο με συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες αναφέρονται στην πρόταση.

Η συνάντηση Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών γίνεται στη σκιά των σκληρών, "νέων" απαιτήσεων των δανειστών, που απορρίπτει η κυβέρνηση. Ο Τσίπρας χαρακτηρίζει τις αντιπροτάσεις «φωτιά», που δεν αφήνουν ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, απορρίπτοντάς τις. Πρόκειται για ένα πεντασέλιδο κείμενο που η ελληνική πλευρά λέει ότι είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο σε σύγκριση με εκείνο που είχε παραδώσει στις αρχές Ιουνίου στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα για την εστίαση αύξηση του ΦΠΑ στο 23%,

- αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων από 26% σήμερα στο 28%, αντί για 29%,

- μη αποδοχή φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών (λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ),

- εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το 2016.

Η πλευρά των εταίρων και θεσμών επιτίθεται στην ελληνική πλευρά, την κατηγορεί για υπαναχωρήσεις και κυρίως για ασάφεια των μέτρων, ενώ αναφέρει ότι η πρότασή της διαφέρει ως προς το δημοσιονομικό κενό κατά 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ακολουθεί το Eurogroup. Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επιτίθενται στον Έλληνα ομόλογό τους, ζητούν ευελιξία και η συνεδρίαση διακόπτεται με παραπομπή στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά με καθυστέρηση. Είναι θυελλώδης, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ Τσίπρα και ομολόγων του, που αρνείται να δεχτεί την αντιπρόταση Γιούνκερ. Σημειώνεται νέα διακοπή, συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα και εκ νέου συνεδρίαση της Συνόδου μεταμεσονύκτια, που καταλήγει σε αδιέξοδο μεν, αλλά με συμφωνία για συνάντηση από νωρίς το πρωί των τεχνικών κλιμακίων και παραπομπή σε αποφάσεις στη δεύτερη μέρα της Συνόδου 25 Ιουνίου.

Δραματική τροπή

Το πρωί όλα δείχνουν αρχικά να ομαλοποιούνται κάπως. Όμως, από το μεσημέρι της Πέμπτης η υπόθεση παίρνει δραματική τροπή. Παρά τις νέες συναντήσεις Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών και Μέρκελ-Ολάντ, το αδιέξοδο είναι αγεφύρωτο. Κανείς δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις του. Οι διαφορές είναι από τα ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μπουν και σε ποια κλίμακα του ΦΠΑ μέχρι τις συντάξεις και το ασφαλιστικό. Το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά, θα κρατήσει 4 ώρες, το αδιέξοδο είναι πλήρες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ θα πει το περίφημο «the game is over», o Τσίπρας θα αντεπιτεθεί με το «οι ζωές ενός λαού δεν είναι παιχνίδι», Μέρκελ και Ολάντ θα σκληρύνουν τη στάση τους και ο Γιούνκερ θα καταθέσει πρωί της Παρασκευής αρχικά μία πρόταση βελτιωμένη σε δείκτες ΦΠΑ, την οποία ο Τσίπρας θα πάρει μεν μαζί του, όμως η σιβυλλική του δήλωση «η Ε. Ε. είναι πεδίο συμβιβασμών και όχι εκβιασμών», σε συνδυασμό με τη διαρροή της πληροφορίας ότι από την προηγούμενη βραδιά έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει ότι κάτι άλλο σοβαρό συμβαίνει.

Το δημοψήφισμα

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, έχοντας φτάσει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, συγκαλείται αρχικά Κυβερνητικό Συμβούλιο το οποίο πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε Υπουργικό. Υπάρχουν διαρροές για διάγγελμα του πρωθυπουργού και τελικά σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με διαφωνίες των Δραγασάκη, Σταθάκη, Μάρδα, Τσακαλώτου και Πανούση, αποφασίζεται η διενέργεια δημοψηφίσματος. Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο ο πρωθυπουργός αναγγέλλει ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις δημιουργούν έκρηξη γεγονότων. Οι εταίροι και θεσμοί διαμηνύουν ότι το έκτακτο Eurogroup του Σαββάτου 28 Ιουλίου οδηγεί είτε σε συμφωνία, είτε σε οριστική ρήξη, ενώ δηλώνουν έκπληκτοι από την αναγγελία του δημοψηφίσματος, την ώρα που οι διαφορές των δύο προτάσεων είναι μικρές, εγκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι τινάζει τη διαδικασία στον αέρα.

Μεσημέρι Σαββάτου γίνεται το πιο σύντομο Eurogroup στην ιστορία της ελληνικής κρίσης. Ο Γιάννης Βαρουφάκης επιμένει στις ελληνικές προτάσεις. Οι 18 ομόλογοί του δηλώνουν έκπληκτοι για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη της και τη νέα βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ, στην οποία, εκτός από τη συμφωνία για το ΦΠΑ, δεν υπάρχουν αναφορές για περικοπές σε συντάξεις και ΕΚΑΣ, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντιτείνει ότι αυτές οι προτάσεις έχουν φτάσει κατόπιν εορτής και μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Το Eurogroup διακόπτει, ο Ντάισελμπλουμ ανακοινώνει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει αδιέξοδο και η διαπραγμάτευση διακόπτεται για να συνεχιστεί μόνο με τους δεκαοκτώ υπουργούς Οικονομικών και χωρίς την παρουσία Βαρουφάκη, προκειμένου να εξετάσει μέτρα υπό το δεδομένο ότι η Ελλάδα στις 30 Ιουνίου θα βρίσκεται πλέον εκτός προγράμματος προστασίας.

Την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, υπερψηφίζεται η διενέργεια του δημοψηφίσματος, αφού έχει προηγηθεί μία θυελλώδης συνεδρίαση.

Το μεγάλο σοκ της Κυριακής: Η επιβολή των capital controls

Κυριακή 28 Ιουνίου διαρρέει ότι σε συνέντευξή του στο BBC ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν αποκλείει την επιβολή capital controls και τραπεζικής αργίας. Ο υπουργός το διαψεύδει, αλλά τέσσερις ώρες αργότερα σε έκτακτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Συστημικών Τραπεζών και στη συνέχεια Κυβερνητικού Συμβουλίου εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αποφασίζεται η εφαρμογή capital controls στις τράπεζες από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και το κλείσιμό τους με υποχρεωτική τραπεζική αργία έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Ανακοινώνεται ότι το ανώτατο ποσό ημερήσιας ανάληψης από τα ΑΤΜ είναι τα 60 ευρώ. Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός εξηγεί την αναγκαιότητα της πράξης, αφού στο μεταξύ η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι δεν αυξάνει τη ρευστότητα μέσω ELA των τραπεζών, διατηρώντας την στα ίδια επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.

Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι εξελίξεις στην Ελλάδα παίρνουν δραματική τροπή, αφού οι ουρές στα ATM των τραπεζών και η ραγδαία περιστολή βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα αρχίζει να λειτουργεί σαν ντόμινο οδηγώντας σε μία άνευ προηγουμένου ασφυξία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη καταβολής συντάξεων στο τέλος του μήνα και των πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί απερίγραπτες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Απομένει μόλις ένα 24ωρο, αφού την Τρίτη 30 Ιουνίου τερματίζεται η παράταση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα είναι ημερομηνία που λήγει και η πληρωμή της δόσης ύψους 1,8 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ.

Εικόνες χάους

Τρίτη 30 Ιουνίου: Η εικόνα με τις ουρές έξω από τράπεζες, την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και τα προβλήματα στη διακίνηση αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών εντείνεται. Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας γίνεται γνωστό ότι η ελληνική πλευρά επανέρχεται προς τους θεσμούς με μία πρόταση διετούς χρηματοδότησης ύψους 28 δισεκατομμυρίων, όπου τίθενται και θέματα διευθέτησης του χρέους και στήριξης από το χρηματοδοτικό πακέτο Γιούνκερ, με παράλληλη σύναψη νέου διετούς μνημονίου στη βάση προγράμματος.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης εταίροι και θεσμοί απαντούν στην Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει και ο Γιούνκερ επαναφέρει τη βελτιωμένη πρόταση της Παρασκευής ως μία διέξοδο απεμπλοκής. Η ελληνική πλευρά αντί απάντησης αφήνει να διαφανεί ότι θα στείλει δικό της κείμενο. Στη 1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, σε παγκόσμια ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, γίνεται γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ και κηρύσσεται σε κατάσταση αναμονής προς και τυπική χρεωκοπία.

Ξημερώματα Τετάρτης 1 Ιουλίου, μέσα σε ένα βαρύ κλίμα, διαρρέει ότι η Ελλάδα διά του Αλέξη Τσίπρα, μία ώρα πριν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα, είχε στείλει απάντηση όπου είχε αποδεχτεί όλους τους όρους του πακέτου Γιούνκερ με τροποποιήσεις, όπως λέει η πλευρά της, ζητώντας παράταση στη ρευστότητα των τραπεζών για μία εβδομάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα, και αμέσως μετά να ανοίξει η συζήτηση για το διετές πρόγραμμα που είχε προτείνει. Ήδη όμως, θεσμοί και εταίροι, τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου είχαν ανακοινώσει επίσημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός του προστατευτικού προγράμματος και ως εκ τούτου διακόπτεται κάθε κάλυψη της χρηματοδότησής της.

Όλη η Τετάρτη είναι μέσα σε ένα κλίμα όξυνσης και πόλωσης στην Ελλάδα, όπου το δημοψήφισμα παίρνει καθαρά πια το χαρακτήρα για τη μεν κυβέρνηση "ναι ή όχι στην πρόταση με τα σκληρά μέτρα των θεσμών", για την αντιπολίτευση όμως σύσσωμη, τους θεσμούς και τους εταίρους μας το χαρακτήρα του "ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και το ευρώ".

Ακόμη πιο παράδοξο το γεγονός ότι οι εταίροι και οι θεσμοί δηλώνουν ότι πλέον καμία πρότασή τους δεν ισχύει με τη λήξη του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα και πως η όποια διαπραγμάτευση, αν γίνει, θα ξεκινήσει από μηδενική βάση την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου, μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση των Ελλήνων στην κατεύθυνση ενός νέου προγράμματος με νέα μέτρα.

Τα άδηλα αλλά καθοριστικά

Η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα διαπραγματεύεται συνεχώς, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου το βράδυ, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο (Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup). Όμως, ο Έλληνας επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης κ. Χουλιαράκης, μέχρι την ώρα που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, μένει και συνδιαμορφώνει βελτιωτικούς συμβιβαστικούς όρους του σχεδίου συμφωνίας, για να προταθεί στο Εurogroup του Σαββάτου 27/6/15. Μαθαίνει, εμβρόντητος, από την Αθήνα τη διακοπή της διαπραγμάτευσης όταν δέχεται τηλεφώνημα να αποχωρήσει όπως-όπως από το τραπέζι των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο τη διακοπή της διαπραγμάτευσης, αλλά χωρίς να έχει διασφαλιστεί έστω η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος αρχίζει να ζητάει και ενώ το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου. Θα έπρεπε όμως τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο να γνωρίζει ότι ο κανονισμός της ΕΚΤ προβλέπει ότι σε οποιαδήποτε χώρα που είναι εκτός προγράμματος δεν παρέχεται ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όμως, σημαντικά ήταν και τα ρήγματα που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που δε διαψεύστηκαν, στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν τη διακοπή της "διαπραγμάτευσης" της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και τη ρήξη.

Κατά τις τελευταίες κρίσιμες ώρες των συζητήσεων του κ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της Ευρώπης, υπήρξαν στελέχη που εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τις βελτιωμένες προτάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε τη Δευτέρα δημοσίως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι οποίες αντίθετα με ό,τι υποστηρίζει η Αθήνα είχαν γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση από την Παρασκευή - είχαν άλλωστε γίνει γνωστές και μέσω δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πρόσωπα που είχαν διατυπώσει σχετικές εισηγήσεις ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής στις Βρυξέλλες εκδηλώθηκε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ συνεργάτη του κ. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην κάνει δεκτές τις εισηγήσεις και επέστρεψε στην Αθήνα, προκειμένου να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να προχωρήσει στην αιφνιδιαστική και απρόβλεπτων εξελίξεων, όπως αποδείχθηκε, ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Ακόμη όμως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, όπως και της επόμενης της Κυριακής, με την οποία ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών, κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εξέφραζαν την αντίθεσή τους με τη δρομολόγηση τέτοιων εξελίξεων, επισημαίνοντας με τις τοποθετήσεις τους, οι οποίες έγιναν σε "εχθρικό" περιβάλλον, ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεων θα ήταν ολέθριες και πιθανώς μη αναστρέψιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη που τήρησαν τέτοια στάση, έχοντας επίγνωση των επιπτώσεων, ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ι. Πανούσης (οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν με βεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας), ο Δημήτρης Μάρδας, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News