default-image

Εξιτήριο για τη Λετονή που κεραυνοβολήθηκε στην Κνωσό

Κρήτη
Εξιτήριο για τη Λετονή που κεραυνοβολήθηκε στην Κνωσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κέντρο αποκατάστασης της Γερμανίας μεταφέρθηκε τελικά η 30χρονη Λετονή, η οποία πριν από ένα μήνα έπεσε θύμα του κεραυνού που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Η τουρίστρια πήρε εξιτήριο από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο «πριν από δύο ημέρες», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο διοικητής κ. Χαριτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία. Αν κι έχει υποστεί ο οργανισμός της ανεπανόρθωτες βλάβες, «υπήρξε», όπως τόνισε ο κ. Χαριτάκης, «βελτιωμένη επαφή με το περιβάλλον και προσδοκούμε σε περαιτέρω βελτίωση στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης».

Η άτυχη κοπέλα και μητέρα ενός 5χρονου είχε παραμείνει στη ΜΕΘ για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Όταν άρχισε να αναπνέει πλέον χωρίς μηχανική υποστήριξη και άνοιξε τα μάτια της και άρχισε να τρέφεται, οι γιατροί ευελπιστούσαν, όπως είχε τότε τονιστεί, «κάποια στιγμή να επανέλθουν κάποιες από τις εγκεφαλικές της λειτουργίες». Ωστόσο η ζωή της δεν αναμένεται να είναι ποτέ ξανά όπως ήταν πριν την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου. Μεταξύ άλλων δεν μπορεί να περπατήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, ο σύζυγός της - με εξαίρεση ένα διάστημα λίγων ημερών, οπότε και ταξίδεψε στη Λετονία για να αφήσει το παιδί τους σε συγγενείς τους - βρισκόταν συνεχώς στην Κρήτη και στο πλευρό της. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι τη φιλοξενία του Λετονού είχε αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης. Το απίστευτο συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί της 29ης Μαΐου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Τη στιγμή που ένα γκρουπ Ρώσων τουριστών περιηγούνταν, ξαφνικά ξέσπασε δυνατή μπόρα. Συνολικά 17 τουρίστες βρήκαν καταφύγιο κάτω από ένα πεύκο. Και τότε το ταξίδι στο... χρόνο μετατράπηκε σε εφιάλτη...

Κεραυνός χτύπησε το δέντρο, όπου προφυλασσόταν από τη βροχή η παρέα των τουριστών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και παιδιά. Η βροντή που συνόδευσε τον κεραυνό ήταν εκκωφαντική. Τα όσα διεξήχθηκαν στη δυτική αυλή ήταν συνάμα τραγικά. Όλοι οι τουρίστες τινάχθηκαν στο έδαφος κεραυνοβολημένοι από την πανίσχυρη εκκένωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η 30χρονη από τη Λετονία έπαθε ανακοπή. Άλλοι φώναζαν από τρόμο και άλλοι επειδή έβλεπαν να έχουν ματώσει στο κεφάλι ή στο σώμα τους ή, όπως έλεγαν, δεν αισθάνονταν τα άκρα τους.

Ακόμη και τα όσα εκτυλίχθηκαν μετά το συμβάν και τις προσπάθειες για τη σωτηρία τους έμοιαζαν με ταινία τρόμου.

Άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ

Γιατρός του ΕΚΑΒ επανάφερε επιτόπου στη ζωή τη γυναίκα που είχε υποστεί ανακοπή, η οποία και μεταφέρθηκε με σφυγμό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε. Είχε φτάσει, σύμφωνα με το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, μόλις 9 λεπτά μετά την κλήση στις 9:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του ΕΚΑΒ. Ένα λεπτό μετά από την άφιξη του γιατρού έφτασε το πρώτο ασθενοφόρο στο σημείο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.

Σε πρώτο στάδιο, η 30χρονη τουρίστρια, στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από το γιατρό του ΕΚΑΒ, διακομίστηκε με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο, το οποίο δεν εφημέρευε αλλά άνοιξε το ΤΕΠ κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού. Η γυναίκα διασωληνώθηκε, ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σε δεύτερο στάδιο και καθαρά για προληπτικούς λόγους διακομίστηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ακόμη 12 άτομα.

Τελικά, μονάχα η υγεία της 30χρονης έμελλε να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Σημειώνεται πως την ημέρα που τραυματίστηκε, ο σύζυγος με το παιδί τους ήταν σε άλλη εκδρομή στο νησί.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News