default-image

ΔΝΤ: Ζητά "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

Οικονομία
ΔΝΤ: Ζητά "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η απουσία εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και οι δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανάπτυξη ρίχνουν έξω τις προβλέψεις βιωσιμότητας χρέους που έγιναν το 2012, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ το απόγευμα της Πέμπτης, στην οποία αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για κούρεμα του χρέους.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Χωρίς να υπολογίζονται τα νέα δεδομένα το χρέος το 2020 υπολογίζεται σε 149,9% του ΑΕΠ έναντι 124% που υπολόγιζε το Eurogroup του 2012, άρα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

Στην εισαγωγή της έκθεσης σημειώνεται όμως ότι «οι ελληνικές Αρχές επέβαλαν capital controls στις τράπεζες» και αθέτησαν πληρωμές προς το Ταμείο, εξελίξεις που θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στις βασικές οικονομικές προβλέψεις (ύφεση, έλλειμμα) αλλά δεν έχουν προλάβει να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκθεση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το antenna.gr, τονίζεται ότι δεν προβλέπεται πλέον χρηματοδότηση από την ελληνική πλευρά και ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει νέες δόσεις αν δεν πληρωθούν πρώτα τα οφειλόμενα προς αυτό.

Koύρεμα ή επιμήκυνση χρέους

Κούρεμα στο κεφάλαιο του χρέους ή γενναία επέκταση των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα, ζητά μέσω της έκθεσής του το ΔΝΤ για να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.

Το Ταμείο τονίζει πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Eυρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα χρειάζεται 60 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ εκτιμά πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.

Η προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καταρτίσθηκε κατά τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετεί στα 50,2 δισ. ευρώ τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο Οκτωβρίου 2015- Δεκεμβρίου 2018.

Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά η έκθεση του ΔΝΤ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News