default-image

Usound: Νέο app βελτιώνει θεαματικά την ακοή ατόμων με πρόβλημα

Επιστήμη
Usound: Νέο app βελτιώνει θεαματικά την ακοή ατόμων με πρόβλημα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 360 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη έχουν σοβαρά προβλήματα με την ακοή τους. 

Από αυτό το σύνολο, λιγότερο από το 10% που χρειάζεται ακουστικό βοήθημα, έχει πρόσβαση σ' αυτό. Στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει στο 3%.

Μια ομάδα φοιτητών στην Αργεντινή ανέπτυξαν ένα ψηφιακό εργαλείο ακοής που λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο. Ονομάζεται uSound. Συλλαμβάνει τον ήχο του περιβάλλοντος, προσαρμόζει και βελτιώνει τη συχνότητά του, μέσα από το smatphone. 

Ο τελικός ήχος είναι προσαρμοσμένος στις ειδικές ανάγκες του χρήστη, ο οποίος πλέον ακούει καθαρά τι συμβαίνει γύρω του. Δηλαδή λειτουργεί σαν ακουστικό βοήθημα.

«Δεν νομίζω ότι απλά δουλεύει. Επιβεβαιώνω ότι δουλεύει. Χρησιμοποιούμε την εφαρμογή ήδη με τους ασθενείς μας. Θα δοκιμάσουμε τη συσκευή σε έναν ασθενή και αυτός θα μπορέσει να μας απαντήσει. 

Η ακοομετρία του ασθενή εξετάστηκε, πριν και μετά την εφαρμογή Usound και η αλλαγή στην ακοή του ασθενή ήταν εντυπωσιακή» δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ακοής, ιατρός Βικτόριο Στοκ.

Η ένταση της μουσικής, των βίντεο και των τηλεφωνικών κλήσεων σχετίζεται με το επίπεδο ακοής του κάθε αυτιού του χρήστη. Προσαρμόζεται ανάλογα με το ακοόγραμμα που έχει γίνει.

Ο Χούλιο Φερνάντεζ χρησιμοποιεί το πρόγραμμα με ακουστικά bluetooth, ενώ το ηχείο του κινητού του τηλεφώνου μεταδίδει το θόρυβο της περιβάλλουσας ατμόσφαιρας. 

Στο παρελθόν αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του προβλήματος ακοής που είχε:

«Είχα ολοκληρωτικά απομονωθεί από τον κόσμο. Δεν έβγαινα με τους φίλους μου. Φοβόμουν πολύ να έχω οποιαδήποτε συναναστροφή με μια ομάδα ανθρώπων, γιατί αισθανόμουν τρομερά άβολα».

Τώρα ο Χούλιο έχει μια κανονική κοινωνική ζωή. Και η τιμή της εφαρμογής είναι πολύ χαμηλότερη από οποιοδήποτε ακουστικό βοήθημα.

Πηγή: euronews.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News