default-image

Δραματική έκκληση των Επιμελητηρίων Κρήτης

Κρήτη
Δραματική έκκληση των Επιμελητηρίων Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις καταστροφικές συνέπειες στο εμπόριο, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, από το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, επισημαίνουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, επισημαίνοντας πως «δεν είναι μονόδρομος οι υφεσιακές προτάσεις που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, με άμεσους και έμμεσους φόρους», οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου κ.κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, Γιάννης Μαργαρώνης, Γιώργος Γιακουμάκης και Θωμάς Χαριτάκης ζητούν να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους.

Περιγράφοντας την κατάσταση σύγχυσης που παρουσιάζουν οι αγορές και στους τέσσερις νομούς του νησιού, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιώργος Μαργαρώνης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν σταθερότητα και εγγύηση για το μέλλον. Πάνω σε αυτή τη βάση, ζητάμε συνέχισή της έστω και όχι καλής πρότασης εκ μέρους των δανειστών. Είναι καλύτερα να έχουμε κάτι το οποίο θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, παρά να μην έχουμε τίποτα.

Επίσης θα ήθελα από την κυβέρνηση αύριο το πρωί να καταθέσει δέκα νομοσχέδια, από τα οποία το ένα θα είναι κατά των καρτέλ των τροφίμων, το άλλο κατά του παραεμπορίου, το άλλο για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης για να έχουμε δικαιοσύνη μέσα σε δυο χρόνια και όχι σε δώδεκα, κατά της παρα-υγείας και παραπαιδείας, για να μπορέσει η χώρα να βγάλει πλεόνασμα πραγματικό. Και όχι μέσω της υπεροφορολόγησης.

Αυτό που απαιτείται είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και βοήθεια στις βιοτεχνικές προκειμένου να παράξουν ελληνικά προϊόντα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι να προλάβουμε την καταστροφή. Ζητάμε την ακύρωση του δημοψηφίσματος κατά τη γνώμη μου. Η κατάσταση στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι απελπιστική.

Πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες που μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει. Υπάρχουν οι προτάσεις τις οποίες υπογράφουμε και οι τέσσερις πρόεδροι των επιμελητηρίων. Τα πράγματα είναι απλά και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες».

«Από την επόμενη εβδομάδα θα φανούν οι πραγματικές παρενέργειες στην αγορά», είπε το πρωί της Πέμπτης στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης.

«Φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι μονόδρομος το να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.

«Από τη στιγμή που κηρύχθηκε δημοψήφισμα, έτσι θα γίνονταν τα πράγματα. Υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα με μια άτακτη χρεωκοπία. Τα επιμελητήρια δεν επιθυμούν το δημοψήφισμα, καθώς δε δίνει λύση. Θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε σε μια σταθερότητα που θα έχει την εθνική συναίνεση εντός του ευρώ και της Ευρώπης. Αυτά είναι κεκτημένα που δεν πρέπει να χάσουμε.

Η λύση είναι για όλους τους Έλληνες και πρέπει να επιτευχθεί η καλύτερη, με τη συνεργασία όλων των πολιτικών φορέων. Τα Επιμελητήρια περνάνε μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

«Στο Λασίθι αυτή τη στιγμή η κατάσταση δε διαφέρει από τις άλλες περιοχές. Υπάρχει μια σύγχυση και φόβος στην κοινωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Η αγορά, καθότι στηρίζεται στην ψυχολογία του καταναλωτή, είναι παγωμένη. Ταυτόχρονα, επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, αυτό που συμβαίνει δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αρχίζουν και εμφανίζονται ακυρώσεις.

Ο κόσμος φοβάται την όλη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Και το επίσης φοβερό που έμαθα είναι ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αμερική, οι Αμερικανοί τουρίστες δεν μπορούν να πληρώσουν διότι τα εμβάσματα παρακρατούνται από το ΔΝΤ λόγω των χρεών της χώρας. Με όλα αυτά συσσωρευτικά, να δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα, το δημοψήφισμα πρέπει να ακυρωθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες η ίδια η κυβέρνηση. Και ο πρωθυπουργός, να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τους εταίρους. Επίσης, καλό θα ήταν να υπάρξει εθνική συνεννόηση με όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Η χώρα είναι στο σημείο μηδέν και όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε μια συμφωνία. Προφανώς αυτά που μας προτείνονται δεν είναι τα καλύτερα, αλλά δεν επάγονται ακαριαίο θάνατο. Αν γίνει μια συμφωνία μπορούμε στην πορεία με συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες να προβούμε σε βελτιώσεις και να θεραπεύσουμε κάποια πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης.

Στην κοινή τους επιστολή, που συνέταξαν, οι τέσσερις πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης προτάσσουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και αναφέρονται σε προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλει στην ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό αλλά στην ανάπτυξη της παραγωγικής.

«Η χώρα βιώνει τις κρισιμότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της. Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τον ELA έχει διακοπεί, και με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούμαστε σε πιστωτικό γεγονός από τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. Ήδη διολισθαίνουμε σε μια πορεία που, αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, οδηγεί σε ανεπίστρεπτη κατάληξη εθνικής χρεωκοπίας.

Το κλείσιμο τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων οδηγούν μοιραία σε μηδενική ικανότητα χρηματοδότησης του εμπορίου με πάγωμα πιστώσεων για όλες τις εισαγωγές και ανάγκη για 100% εξόφληση των προμηθευτών σε μετρητά», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης.

Τονίζουν πως «οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει ομολογιακά δάνεια σε ευρώ ή δολάρια με ξένους πιστωτές οδηγούνται σε ανέφικτη εξυπηρέτηση δανείου παράλληλα με συντριπτική απώλεια εσόδων από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στο εσωτερικό και αυτό θα έχει σύντομα συνέπεια απολύσεις, ανεργία, διαρροή στελεχιακού δυναμικού».

Και πως «όλα αυτά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου οι νέες περιοριστικές ταξιδιωτικές οδηγίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από την αβεβαιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας και είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσουν το τελειωτικό πλήγμα στην τουριστική αγορά».

Κρίνοντας πως κατά την εκτίμησή τους «οι υφεσιακές συνέπειες μίας χρεωκοπίας και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα είναι πολύ βαρύτερες από τις συνέπειες ενός δύσκολου συμβιβασμού, ως Επιμελητήρια Κρήτης παρουσιάζουν προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με σκοπό την ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό όχι από την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και πολιτών αλλά από την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης (αύξηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, στήριξη και ανάπτυξη των μεταποιητικών μονάδων-βιοτεχνίες, περαιτέρω αύξηση τουρισμού και στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων εμπορίου).

Καταλήγοντας πως «απέναντι στην απαράδεκτη αδιαλλαξία των πιστωτών και την αδυναμία διαμόρφωσης εναλλακτικής πρότασης», απαντούν με «ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία για εθνική συνεννόηση με μοναδική επιλογή ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΝΑΙ στο ευρώ».

Σημειώνεται πως την επιστολή των τεσσάρων Επιμελητηρίων προσυπογράφει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, με τον πρόεδρό του κ. Μιχάλη Βλατάκη να επισημαίνει τη φοβερή αναμπουμπούλα που έχει προκαλέσει στον τουρισμό η απόφαση για δημοψήφισμα και να τονίζει ότι «η κατάσταση είναι δραματική. Εάν δεν ανοίξουν οι τράπεζες άμεσα και δεν ομαλοποιηθεί η ρευστότητα θεωρούμε ότι η επόμενη βδομάδα θα είναι τρομακτική.

Αυτό που συμβαίνει είναι παράνοια. Εμάς μας ενδιαφέρει η χώρα και ο τουρισμός που αποτελεί το μοναδικό μοχλό ανάπτυξης που μας απέμεινε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακυρώσεις. Προς το παρόν είναι ελεγχόμενες, αλλά ανησυχούμε τρομερά. Δίνουμε μεγάλο αγώνα προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλες. Αν δε βρεθεί λύση όλο αυτό θα είναι κόλαφος για τον τουρισμό».

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News