default-image

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους συνταξιούχους για τα 120 ευρώ

Κρήτη
Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους συνταξιούχους για τα 120 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανικός και αγανάκτηση και σήμερα έξω από τράπεζες που άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν συνταξιούχους, με τους τελευταίους να στήνονται από νωρίς το πρωί στην ουρά και μπροστά στα γκισέ για τα ψίχουλα των 120 ευρώ.

Το σκηνικό που έχει στηθεί έξω από τις τράπεζες δεν έχει αλλάξει από χθες, οπότε και οι συνταξιούχοι σχημάτιζαν ουρές… καθήμενοι στα πεζοδρόμια ορισμένων υποκαταστημάτων, μιας και οι υπάλληλοι έχουν φροντίσει και σήμερα να εφοδιάσουν τον κόσμο με καρέκλες, ενώ και οι τέντες που στήθηκαν - όπου αυτό ήταν δυνατό - παραμένουν για να κάνουν πιο εύκολη την αναμονή έως ότου οι απόμαχοι της ζωής εξυπηρετηθούν, όπως φαίνεται και από τα σημερινά πλάνα των φωτογραφιών.

Ωστόσο και οι σκηνές όπου συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες, κάθονται στα πεζοδρόμια κάτω από τον ήλιο δε λείπουν, αν και οι υπεύθυνοι των τραπεζών κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την άμεση εξυπηρέτησή τους.

Χθες το αδιαχώρητο επικράτησε στο Ηράκλειο, στα επιλεγμένα υποκαταστήματα τραπεζών, τα οποία άνοιξαν το πρωί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν χιλιάδες συνταξιούχους που δε διαθέτουν κάρτα αναλήψεων. Για ψίχουλα στήθηκαν ηλικιωμένοι στην ουρά, η οποία σχηματιζόταν από τα ξημερώματα. Και ήταν πολλοί οι γυναίκες και οι άνδρες που κατέφταναν.

Κάποιοι από αυτούς με ταξί, υποβασταζόμενοι από "π" και μπαστούνια ή από τους οικείους τους. Εξίσου όμως πολλοί ήταν και οι συνδικαιούχοι που αναγκάστηκαν να σπεύσουν για 120 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν καταστάσεις, καθώς, όπως μας έλεγαν, οι δικοί τους άνθρωποι ήταν άρρωστοι, κατάκοιτοι και άλλοι υπερήλικες. Η αγωνία να μη μειωθεί η σύνταξή τους αλλά και να μην κοπεί τελείως ολοένα και γιγαντωνόταν όση ώρα συνωστίζονταν περιμένοντας να πληρωθούν, που ούτε για τα φάρμακά τους δεν έφτανε, όπως μας έλεγαν.

Δούλευαν μια ολόκληρη ζωή, πλήρωναν τόσες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία και κανείς δεν περίμενε να καρδιοχτυπήσει μην τυχόν και δεν πάρει χθες έστω αυτά τα λιγοστά χρήματα.

Η αβεβαιότητα, ο φόβος, ο θυμός, ο εκνευρισμός, η αγανάκτηση από την ταλαιπωρία πρωταγωνιστούσαν σε πολλές περιπτώσεις.

«Είναι όλοι τους άχρηστοι. Θα πρέπει να ψηφίσουμε "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η Ελλάδα με το "όχι" θα κινδυνεύσει να βγει εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σημάνει καταστροφή. Προτιμώ να παίρνω έστω 100 ευρώ σύνταξη, παρά να μην παίρνω καθόλου», ανέφερε εκνευρισμένος μάλιστα ο κ. Αναστάσης Καλοκύρης. Ο ίδιος παίρνει μια σύνταξη του ΤΣΑ και δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Κι όμως, όπως μας είπε, σκέφτεται λογικά. Και η λογική, όπως είπε, πάντα πρυτανεύει.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ivzy9nz8/

Οι περισσότεροι δήλωναν ότι την Κυριακή θα ψηφίζουν "ναι", γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να βγει εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σημάνει, ενδεχομένως, «ακόμα χειρότερες καταστάσεις».

«Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ; Με τι χρήματα θα πληρώσουμε από 'δω και στο εξής; Τι θα φάμε από δω και πέρα;», ανέφερε ο Ευθύμιος Μουλαράς.

«Γιατί να μας κρατάνε τις συντάξεις μας; Εμείς δεν πληρώναμε τόσα χρόνια και μάλιστα δύσκολα χρόνια;», υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Βατσινάς.

«Μαύρα και άραχνα τα βλέπω τα πράγματα. Τριάντα πέντε χρόνια δουλειάς θα πάνε στράφι με όλα αυτά που γίνονται;», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Γκιαουράκης.

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζούμε. Το πρόβλημα δεν είναι ότι περιμένουμε. Είναι αν θα πάρουμε τη σύνταξή μας και τι θα πάρουμε», ανέφερε η κ. Χρυσούλα Νικολιδάκη, που τελικά πήρε τα 120 ευρώ του ΟΑΕΕ μετά τις 11 το πρωί, αφού μόλις τότε, όπως είχε ανακοινωθεί, πιστώθηκαν.

Η ίδια τόνισε πως όλοι οι Έλληνες έχουμε ζήσει δύσκολες καταστάσεις και θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε στην τωρινή και να εξελιχθούν σωστά τα πράγματα για το καλό του λαού.

Ο κ. Μανόλης Αναγνωστάκης προσπαθούσε να πάρει τη σύνταξη της πεθεράς του. Ο ίδιος συνταξιούχος, όπου νωρίτερα είχε βγάλει από την Εθνική με το βιβλιάριό του επίσης 120 ευρώ.

Μπερδεμένα φαίνονται τα πράγματα για τον κ. Γιώργο Θέμελη. «Πού θα πάει αυτό το βιολί;», διερωτήθηκε και επισήμανε πως «ήθελα παραπάνω χρήματα να πάρω από τη σύνταξή μου, αλλά...». Ο ίδιος πλήρωνε 44 χρόνια στο ΤΣΑ και σε άλλη περίπτωση θα έβαζε στην τσέπη του 520 ευρώ.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη και του είπε ότι όταν ενωθούν όλοι οι Έλληνες σαν μια γροθιά θα κατακτήσουμε τη γη. Όπως κι έγινε. Τώρα οι Έλληνες δεν είμαστε ενωμένοι και ορίστε τα χάλια μας», τόνισε η κ. Μαρίνα Θεοδωράκη.

Να βγάλει κάρτα αναλήψεων έστω και την ύστατη στιγμή επιζητούσε χθες ο κ. Μανόλης Μωραϊτάκης, αν και «ακόμη και στα ΑΤΜ γίνεται και πάλι χαμός», όπως σχολίαζε. «Μάταιη η προσπάθεια, μιας και κάρτα αναλήψεων να βγάλεις σήμερα την άλλη εβδομάδα (σε τέσσερις εργάσιμες) παίρνεις το pin», του έλεγαν άλλοι συνταξιούχοι που είχαν ρωτήσει πιο μπροστά.

Ο 68χρονος κ. Μανόλης εργαζόταν επί 40 χρόνια. Γύριζα στις λαϊκές αγορές σε όλη την Κρήτη. «Μόνο ο Θεός ξέρει πλέον τι θα απογίνουμε», κατέληξε.

«Και το λίγο της γριάς, έλεγε η μάνα μου, καλό της κάνει», ανέφερε ο κ. Παύλος Μιχαλάκης. Ο 82χρονος, με καταγωγή από τις Γωνιές Μαλεβιζίου, ευελπιστεί σε μια καλή εξέλιξη και επισήμανε ο ελληνικός λαός να συνειδητοποιήσει ότι δε δέχεται καταπίεση. «Έχω φτιάξει τα υδραυλικά της μισής Αθήνας. Είμαι διαβητικός 45 χρόνια και στέκω. Οι Γερμανοί ξέρουν από Κρήτη. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν τακτική. Με χαχαλόβεργες και μπαστούνες τους κυνηγούσανε οι Κρητικοί. Ένας από αυτούς ήταν και ο πατέρας μου. Έζησα στην κατοχή. Μα αυτή η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη», συμπλήρωσε.

«Δούλεψα 46 ολόκληρα χρόνια. Αν δεν αρρώσταινα θα δούλευα ακόμη. Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα. Σίγουρα δεν μπορούμε να κινηθούμε. Αισιοδοξώ όμως ότι θα πάνε όλα καλά για τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο 67χρονος Μιχάλης Μπραγουδάκης.

«Πολύ δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα. Εγώ μόλις βγήκα σε σύνταξη και παίρνω προσωρινή από τον περασμένο Νοέμβριο. Δούλευα 28 χρόνια στην Πρόνοια στο Δήμο. Δεν έχω πάρει ούτε εφάπαξ ακόμη. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Έχουμε και βάπτιση τι επόμενες ημέρες και είναι όλα κλεισμένα. Πώς θα αντεπεξέλθουμε οικονομικά;», ανέφερε η πολύτεκνη και μητέρα 6 παιδιών κ. Μαρία Αλεξάκη. Όπως μας τόνισε, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα αναγκαστούν να μαγειρέψουν μόνοι τους για τη βάπτιση του 18ου εγγονιού της, ενώ από 500 ευρώ δώρο που προόριζε για τον Βενιαμίν της οικογένειας τώρα θα είναι λιγότερα από 120 ευρώ γιατί και αυτά τα χρήματα που να πρωτοφτάσουν;

Αγωνιούσε και τελικά θύμωσε η κ. Μαρία Αποστολάκη όταν όχι μόνο πήρε 60 ευρώ από το μηχάνημα, τελικά, αλλά διαπίστωσε ότι δεν είχε μπει η σύνταξη ολόκληρη. Την προηγούμενη ήμερα δεν κατάφερε να βγάλει χρήματα με την κάρτα ανάληψης. Είχε αρρωστήσει το παιδί της, όπως μας είπε. Ευελπιστούσε να βγάλει μέσω βιβλιαρίου και τα χθεσινά. Όμως, επειδή είχε κάρτα, δεν εξυπηρετήθηκε. Διαπίστωσε μόνο ότι δεν μπήκε ολόκληρη η σύνταξη του ΤΕΒΕ.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έλειψαν οι λιποθυμίες ηλικιωμένων, όπως στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Πάτρα, στη Λαμία και στη Θεσσαλονίκη. Σε κάποια υποκαταστήματα τραπεζών υπάλληλοι μοίρασαν νερό και χυμούς. Σε άλλα στήθηκαν ακόμη και τέντες, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας παρακολουθούσαν διακριτικά. Μάλιστα επενέβαιναν σε όσες περιπτώσεις παρατηρούνταν ένταση, καθώς και σε άλλα σκηνικά που εκτιμούσαν ότι θα δημιουργούσαν πρόβλημα.

Για παράδειγμα, επί της Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο, ελάχιστα μέτρα από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας αστυνομικοί "μάζεψαν" χθες μια αθίγγανη με ανήλικα. Λίγο πριν είχε λιποθυμήσει στην περιοχή ένας 78χρονος συνταξιούχος τη στιγμή που περίμενε να πληρωθεί από υποκατάστημα της Εθνικής. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Και στα Χανιά συνταξιούχος έχασε τις αισθήσεις του σε παρόμοια περίπτωση.

Ένταση επικρατούσε όταν συνταξιούχοι πληροφορήθηκαν στις ουρές ότι η πληρωμή θα γινόταν... αλφαβητικά.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Τράπεζα Πειραιώς, που ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι άνθρωποι που περίμεναν. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι της Πειραιώς προσέφεραν νερό, χυμούς και αναψυκτικά στους ανθρώπους που περίμεναν στον ήλιο για ώρες.

Στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ανάλογη εικόνα, με τους υπάλληλους να... στήνουν τέντες για να προφυλαχτούν από τον ήλιο οι συνταξιούχοι, στους οποίους παράλληλα έδιναν και καρέκλες για να καθίσουν, ενώ κι εδώ προσφέρονταν στους εκατοντάδες ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά νερό, χυμοί κι αναψυκτικά, για να γίνει λίγο πιο ανεκτή η αναμονή τους!

Πάντως μετά τις 10 το πρωί η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και ο χρόνος αναμονής στις περισσότερες τράπεζες μειώθηκε. Την ίδια ώρα, χρηματαποστολές συνεχώς εφοδίαζαν με ρευστό. Όπως ανακοινώθηκε, τα υποκαταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά για σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή. Θα εξυπηρετούνται μόνο οι συνταξιούχοι. Το ανώτατο ποσό που μπορούν να σηκώνουν από το λογαριασμό τους γι' αυτήν την εβδομάδα είναι 120 ευρώ.

Ιωάννα Βλαχάκη, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News