default-image

Καμία ανησυχία για τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Καμία ανησυχία για τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις» έδωσε χθες σε δημόσιες ανακοινώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Αλλά ανάλογες δηλώσεις έκανε από το Ηράκλειο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, όπως και ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, «αφού οι αγροτικές ενισχύσεις είναι διασφαλισμένες και πληρώνονται κανονικά».

Αναλυτικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου σε δήλωσή του αναφέρει ότι «επειδή η κινδυνολογία όσων θέλουν να συνεχίσει η χώρα να βαδίζει την καταστροφική οδό των μνημονίων έφτασε τώρα να ακουμπάει και τον αγροτικό τομέα και επειδή επιχειρείται η τρομοκράτηση των αγροτών με αναφορές σε δήθεν κινδύνους για τις αγροτικές επιδοτήσεις, οφείλω να ξεκαθαρίσω υπεύθυνα ότι: Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στον αγροτικό τομέα, είτε πρόκειται για τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είτε για τις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τηρείται κανονικά και οι πληρωμές γίνονται και θα γίνονται στο χρόνο τους χωρίς κανένα πρόβλημα».

Παρακάτω ο κ. Αποστόλου διευκρινίζει ότι «οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. ούτε συζητείται, ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμος εταίρος της Ε.Ε., και έτσι θα συνεχίσει να είναι».

«Καμία βάση»

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, απαντώντας στα ερωτήματά μας για το θέμα αυτό, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε χθες, τόνισε ότι «υπάρχει μια σύγχυση σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν επηρεάζει τους πόρους που έρχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επομένως τέτοιο θέμα δεν τίθεται».

Συνολικά, για τα χρήματα κατά έτος που προκύπτουν από τη νέα ΚΑΠ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Κασίμης μίλησε για ένα ποσό σε ετήσια βάση που φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή και στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με την εθνική συμμετοχή, μέχρι το 2020.

«Είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι πόροι, για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε τη γεωργία στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά από την άλλη και για να βελτιώσουμε την εθνική ανταγωνιστικότητα της γεωργίας», σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μην κινδυνολογούμε»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αποστολάκης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε την ανάγκη «να μην υπάρχει κινδυνολογία. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, είναι μέλος της Ευρώπης, θα είναι μέλος της Ευρώπης. Επομένως δε νομίζω ότι μπαίνουν σε κίνδυνο οι αγροτικές ενισχύσεις».

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για αποζημιώσεις και απούλητα προϊόντα

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, από κοινού με ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με επιστολή τους στον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν ζητούν την παράταση των μέτρων ενίσχυσης των αγροτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, και τα οποία σήμερα εκπνέουν.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τονίζουν στην επιστολή τους ότι οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν πληγεί σκληρά από τη ρωσική απαγόρευση στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε., η οποία θα συνεχιστεί και για το 2016, όπως προσφάτως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση, και ζητούν τα μέτρα της Ε.Ε. να δώσουν έμφαση στα εποχικά φρούτα, η παραγωγή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, και τα οποία είναι ιδιαιτέρως ευπαθή, με αποτέλεσμα η εύρεση εναλλακτικών αγορών γι' αυτά να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News