Ειδήσεις

Καμπανάκι για την τοπική οικονομία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται Περιφέρεια, παραγωγικοί φορείς και τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης που, βλέποντας ένα "τσουνάμι" αρνητικών εξελίξεων και προβλημάτων, συγκροτούν κοινό μέτωπο με διπλό σκοπό.

Από τη μια ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση με τους θεσμούς και την Ε.Ε. για να αποτραπεί η κρίση, και από την άλλη συντονίζουν τα βήματά τους, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τα ήδη σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται λόγω των δραματικών γεγονότων και της τραπεζικής αργίας στην τοπική αγορά και στην τοπική κοινωνία.

Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με εκπροσώπους από τις παραγωγικές τάξεις και τον τουρισμό του νησιού προχωρά στη σύσταση και λειτουργία μιας «ομάδας διαχείρισης κρίσεων».

Την εξέλιξη ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε παγκρήτια σύσκεψη, που συγκάλεσε με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού, των παραγωγικών τάξεων, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου-αγοράς. Σύσκεψη που κινήθηκε σε δραματικούς τόνους και σε βαρύ κλίμα για την κατάσταση που καταγράφεται στην τοπική οικονομία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν με δραματικό ύφος στα πρώτα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στην οικονομία του τόπου, στον τουρισμό, από την υπάρχουσα κατάσταση, ζητώντας να βρεθεί το συντομότερο λύση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, προκειμένου οι συνέπειες να μη γίνουν εντονότερες και πιθανά ανεξέλεγκτες.

«Αν το διακύβευμα είναι παραμονή στην Ευρώπη ή όχι στην Ευρώπη, τότε προσωπικά εγώ και όλος ο μικρομεσαίος επιχειρηματικός κόσμος λέμε "ναι"», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

«Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά, με τις τράπεζες κλειστές, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Οι προμηθευτές ζητούν μετρητά. Μετρητά δεν υπάρχουν. Ακυρώσεις δεν έχουμε ακόμα, αλλά δεν υπάρχουν και κρατήσεις. Οι κρατήσεις σταμάτησαν από σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Από σήμερα το πρωί οι τουρ οπερέιτορ δεν μπορούν να μας μεταβιβάσουν χρήματα, διότι αυτά κατάσχονται από το ΔΝΤ», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης Γιώργος Πελεκανάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, χτυπώντας "καμπανάκι", κινήθηκαν ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και σύσσωμα τα στελέχη της Περιφέρειας.

«Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να χάσουμε κεκτημένα χρόνων. Δεν μπορεί έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα να χαθούν. Δεν μπορεί η νέα Προγραμματική Περίοδος να είναι στον αέρα. Να κινδυνεύουν να χαθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

«Το ζήτημα είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να δώσει στον κόσμο, στους τουρίστες, την αίσθηση της βεβαιότητας και της σιγουριάς», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αντίπας Σηφάκης.

«Υπάρχει πρακτικό ζήτημα. Έχουμε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς στο νησί», επισήμανε με αγωνία ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να πρυτανεύσει η σύνεση, η νηφαλιότητα και η λογική. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να πούμε ένα ηχηρό "ναι" στην Ευρώπη», ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Ένταση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στην Περιφέρεια, πέρα από τους δραματικούς τόνους, δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

«Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Δεν υπάρχει νόημα να κάνουμε μια σύσκεψη και να μιλάει ο καθένας υπερασπιζόμενος το ναι ή το όχι. Αν θέλει ο καθένας να πει για το ναι, ας το κάνει στο χώρο του», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Απόλλων Φιλιππής.

«Είναι κλειστές οι τράπεζες. Δε γίνονται εισαγωγές, συναλλαγές. Τι άλλο θέλετε να δείτε;», απάντησε στον Απόλλωνα Φιλιππή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης Γιώργος Πελεκανάκης.

Κάπου εκεί παρενέβη σε υψηλούς τόνους και ο περιφερειάρχης.

«Δεν είναι αυτό το θέμα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, πρακτικό. Εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. Ας τελειώνουν τα αστεία. Να κάτσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη και στον ευρωπαϊκό δρόμο, σε ένα κοινό τραπέζι, να λύσουν το πρόβλημα», είπε ο Σταύρος Αρναουτάκης.  

Το συγκινητικό μήνυμα 90χρονου συνταξιούχου:«Να μην ξαναζήσει κανείς Κατοχή»

Στα γραφεία της Περιφέρειας συναντήσαμε χθες και έναν ηλικιωμένο συνάνθρωπό μας που έχει ζήσει πολλά και θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα αγωνίας. Να μην ξαναδεί, όπως είπε βουρκωμένος, τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα, όπως αυτές που βίωσε στη γερμανική κατοχή.

«Έχω περάσει πολλά. Πολλές κακές καταστάσεις. Τα μάτια μου έχουν δει πολλά. Γερμανική κατοχή. Δικτατορίες. Τούτη 'δω η κατάσταση που υπάρχει σήμερα είναι η πιο κρίσιμη για τον ελληνικό λαό. Πήγα σήμερα στην τράπεζα να πάρω τη σύνταξή μου και μου έδωσαν 120 ευρώ. Τι να τα κάνω; Τι να πρωτοπληρώσω; Τα φάρμακά μου; Το ρεύμα;», ξέσπασε ο Χαράλαμπος Μαυρογιάννης και πρόσθεσε: «Να κοιτάξουν να τα βρούνε εδώ που είμαστε. Ειδάλλως θα χάσουμε πολλά. Να βρούνε μια λύση μέχρι την Κυριακή να μη γίνει το δημοψήφισμα. Να μη διχάσουν τον ελληνικό λαό»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια