default-image

Παρέμβαση Λευκού Οίκου για την Ελλάδα

Οικονομία
Παρέμβαση Λευκού Οίκου για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αμερικανοί τάχθηκαν εμμέσως υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή στην Ελλάδα, καθώς συνέδεσαν το αποτέλεσμα με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, που θεωρούν αναγκαία, καθώς εξυπηρετεί και τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest εξέφρασε την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για να παραμείνει πάση θυσία μέλος στης ευρωζώνης η Ελλάδα. «Τελικά», είπε, «είναι απόφαση του ελληνικού λαού και των ηγετών της χώρας τι θα ψηφίσουν όταν εισέλθουν στην κάλπη. Αλλά, έχουμε καταστήσει σαφές ποιο πιστεύουμε ότι πρέπει και ελπίζουμε να είναι το αποτέλεσμα».

«Έχουμε κάνει σαφές ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό που πρέπει να είναι. Η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Earnest.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς σχετικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, καθώς διαθέτουν ελάχιστη άμεση έκθεση στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, «αυτό που λέμε καιρό τώρα είναι πως μια αποτυχία στην επίλυση των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μπορεί να έχει επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Και προφανώς η έκθεση των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι μεγάλη. Υπάρχει σαφέστατα σημαντική εμπορική σχέση μεταξύ μας, και μια αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δε θα είχε θετικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ»

«Για αυτό έχουμε επίγνωση του γεγονότος πως είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών η Ελλάδα να επανέλθει σε ένα μονοπάτι οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους εντός της ευρωζώνης. Και αυτό αναμένεται να χρειαστούν μερικές ακόμα διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν στην επίλυση της κατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε. και ειδικότερα από μια προσπάθεια της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, ο κ. Earnest απάντησε πως «τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας όσο και αυτοί της ευρωζώνης έχουν δείξει την ισχυρή προτίμησή τους να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης. Υπάρχουν πολλές δημόσιες απόψεις που δείχνουν πως οι Έλληνες συμμερίζονται αυτή την άποψη».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο ίδιος, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αναζητούν ένα αποτέλεσμα που θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους και που καταλήγει με την Ελλάδα να παραμένει μέλος της ευρωζώνης».

Όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, «προφανώς η Ελλάδα είναι ελεύθερη να διαλέξει τα είδη των διεθνών σχέσεων που θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της χώρας», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Αλλά όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μιλάμε για ηγέτες δύο χωρών οι οικονομίες των οποίων δεν είναι και τόσο ισχυρές αυτή τη στιγμή. Για αυτό και πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Πάνω από όλα όμως οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι ηγέτες στην ευρωζώνη πιστεύουν πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της  ζώνης του ενιαίου νομίσματος».

Νωρίτερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως όλα τα μέρη τα οποία συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για την ελληνική οικονομική κρίση επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One, το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, πως η Ουάσινγκτον παροτρύνει όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο τους συμφέρον στη διευθέτηση της κατάστασης.

Πηγή: mignatiou.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News