Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία

Μέσα στο κατακαλόκαιρο και ενώ η τουριστική περίοδος θα έχει κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου, 51 τουριστικά καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, από το Ανοικτό Δημοτικό Γυμναστήριο μέχρι το Φρούριο "Καλές", θα πρέπει να έχουν κατεδαφίσει και να έχουν απομακρύνει τα υλικά της κατεδάφισης, των αυθαίρετων κατασκευών (πέργκολες), όπου έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα η εμπορεύματα.

Αυτά σε γενικές γραμμές, αναφέρουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που επιδόθηκαν πριν λίγες μέρες στους ιδιοκτήτες των 51 επιχειρήσεων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν νομικές οδούς και άλλους πρόσφορους τρόπους, για να ακυρώσουν αυτές τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, από την Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου από τις 15 Ιουνίου.

«Μας είχαν ενημερώσει προ καιρού, ότι έχουμε καταλάβει παράνομα χώρο, στη ζώνη αιγιαλού, που ανήκει στη Κτηματική Υπηρεσία, και περιμέναμε να μας επιδοθούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ακυρώσουμε αυτές τις αποφάσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουλίου έχουμε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νίκο Παπαδάκη, για να συζητήσουμε τη Νομική οδό που μπορούμε να ακολουθήσουμε», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Βολυράκης.

«Σύμφωνα με τα έγγραφα που μας έχουν επιδοθεί από τη Κτηματική Υπηρεσία, οφείλουμε εντός 30 ημερών, δηλαδή μέχρι τέλη Ιουλίου, να έχουμε κατεδαφίσει και να έχουμε απομακρύνει τις πέργκολες που έχουμε φτιάξει, για τις οποίες έχουμε πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με την άδεια της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας και μετά από έλεγχο που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία.

Έχουμε αδειοδοτηθεί από το Δήμο, και σε αυτόν πληρώνουμε κάθε χρόνο για τη χρήση του χώρου, που έχει καταλάβει ο καθένας μας. Ενώ η Κτηματική Υπηρεσία γνωρίζει το καθεστώς που επικρατεί στην Ιεράπετρα, δεν ζητά το λόγο από το Δήμο που μας ενοικίαζε στην ουσία, χώρο ο οποίος δεν του ανήκει, αλλά διώκει ακόμα και ποινικά τους επιχειρηματίες που δεν φταίνε σε τίποτε. Οι συνάδελφοι μου έκαναν ότι τους έλεγε η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, πιστεύοντας ότι δεν έκαναν καμία παρανομία. Πάντως εμείς, θα ακολουθήσουμε τη Νομική οδό και αν χρειαστεί, θα κάνουμε αγωγή στο Δήμο και θα του ζητάμε να μας επιστρέψει όσα χρήματα έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα για τους εξωτερικού χώρους, για τους οποίους έχουμε πάρει άδειες χρήσης», προσθέτει ο κ. Βολυράκης.

Αν εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το παραλιακό τουριστικό μέτωπο της "μούσας" του Λιβυκού Ιεράπετρας, θα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, όπου θα ψάχνεις σκιά να κάτσεις σαν πελάτης για να παραγγείλεις έναν καφέ και δεν θα βρίσκεις.

Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά , αν η Κτηματική Υπηρεσία διεκδικούσε τη απελευθέρωση της αιγιαλίτιδας ζώνης, πριν από 30-35 χρόνια, όταν στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, κυριαρχούσαν τα αλμυρίκια, προσέθεταν μια γραφικότητα στην παραλία, μπόλικο πράσινο και δροσερή σκιά, κάτω από την οποία οι καταστηματάρχες ανέπτυσσαν τα τραπεζοκαθίσματα τους. Τότε αυτός ο ευλογημένος τόπος θύμιζε ένα πραγματικό, αληθινό και ανόθευτο "ψαροχώρι", όπου οι ξένοι και  οι Έλληνες επισκέπτες, περνούσαν καλά, και επέστρεφαν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους. Τώρα δεν υπάρχει κανένα δέντρο τουλάχιστον στην πάνω παραλία, παρά μόνο πέργκολες, και με τις τελευταίες αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, η αποψίλωση του πρασίνου έχει επεκταθεί δυστυχώς και εκεί επικίνδυνα.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια