default-image

Έκκληση για ενότητα από τον Γ. Παπανδρέου

Κρήτη
Έκκληση για ενότητα από τον Γ. Παπανδρέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση, αποφυγή της πόλωσης και του διχασμού που επιχειρείται έκαναν σήμερα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο Ηράκλειο. Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν παρουσίασαν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για την ανάγκη εθνικής ενότητας, αλλά και αγώνα για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας η οποία κλονίζεται.

Παράλληλα παρουσίασαν τις θέσεις του Κινήματος για όσα σηματοδοτούν οι επιλογές του δημοψηφίσματος, και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες διαμορφώνοντας τις επιλογές τους.

Τα μέλη του Κινήματος κάλεσαν επίσης όλους τους πολίτες του νομού Ηρακλείου στην ανοιχτή συγκέντρωση "ΝΑΙ στην Ελλάδα. Ναι στην Ευρώπη" που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και τις εξελίξεις έχει ως εξής:

«Η επιλογή του δημοψηφίσματος:

• Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας, του φόβου και της ασυμφωνίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη λήψη των συγκεκριμένων δύσκολων αποφάσεων που χρειάζεται η χώρα για να μην καταρρεύσει και να συνεχίσει μια ασφαλή πορεία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

• Είναι συνέπεια των ιδεοληψιών των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ & της ανικανότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία τους πρώτους δύο-τρεις μήνες, όπου είχε αποδοχή, συμμαχίες και άνεση επιλογών.

• Δεν είναι ερώτημα που αμφισβητεί τη λιτότητα και τα μνημόνια, συνολικά, όπως διατείνονται, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει μείγμα μέτρων που είναι μνημόνιο. Μάλιστα μόλις χθες αιτήθηκε ένα ολοκληρωμένο τρίτο πρόγραμμα στήριξης ύψους 30 δισ. ευρώ για το 2015-2016-2017!

• Αν η κυβέρνηση ήθελε ο λαός να πάρει πραγματικά στα χέρια του την ουσία της διαπραγμάτευσης θα έβαζε σε δημοψήφισμα όλες τις προτάσεις (ελληνική και θεσμών) σημείο-σημείο σε αντιπαράθεση, ώστε ο λαός να διαμορφώσει το μείγμα της τελικής ελληνικής πρότασης, ανάλογα με τις γνώσεις τους, την ιδεολογική τους τοποθέτηση και την εμπειρία του από την περίοδο της κρίσης.

• Δεν είναι κίνηση ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής γιατί δε γίνεται επί συγκεκριμένου ερωτήματος αλλά επί ενός κειμένου το οποίο οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να διαβάσουν και να ερμηνεύσουν.

• Γίνεται χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανοιχτής ενημέρωσης και επαρκούς δημόσιου διαλόγου, που προέβλεπε ο νόμος για το δημοψήφισμα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, τον οποίο τροποποίησε η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ακυρώνοντας όλες αυτές τις προβλέψεις που διασφάλιζαν τη δημοκρατικότητα και την απόλυτη ελευθερία στη λαϊκή επιλογή. (Ελευθερία που επιβαρύνεται περαιτέρω από τις κλειστές τράπεζες και την τυπική πτώχευση που επίκειται και επισήμως).

• Δυσκολεύει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αφού έχει δημιουργήσει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης με τους εταίρους, αλλά και επειδή αυτή θα διεξαχθεί σε χρόνο που το πρόγραμμα έχει λήξει, αφού δεν παρατάθηκε εκ νέου. Δηλαδή η διαπραγμάτευση πλέον διεξάγεται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς την εγγύηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού πλέον η χώρα έχει βρεθεί σε κατάσταση πτώχευσης!

• Το δημοψήφισμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχε προτείνει το 2011 ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Το 2011 στην κρίση του λαού θα τίθεντο μια συμφωνία η οποία θα είχε υπογραφεί. Μια συμφωνία που επετύγχανε όλα όσα σήμερα είναι ζητούμενο:

-Διασφάλιση της χρηματοδότησης των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας

-Αποφυγή της τυπικής πτώχευσης, της εξόδου από το ευρώ και της πλήρους φτωχοποίησης του λαού, της απαξίωσης περιουσιών και της απόλυτης ανεργίας.

-Ρύθμιση-περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του επίσημου χρέους (μετά το 2021 με 25 χρόνια περίοδο χάριτος)

-Ονομαστικό κούρεμα του χρέους κατά 53%, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία

Μια συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα της σχέσης εμπιστοσύνης και της απόλυτης αξιοπιστίας που είχε πετύχει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και διεθνώς.

Κάτι που είναι πλέον ζητούμενο, όπως ομολόγησε ο κ. Δραγασάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στηρίζουμε την επιλογή του ΝΑΙ

• Γιατί η Ευρώπη-Ε.Ε.-ευρώ είναι το καλύτερο πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον στο σημερινό κόσμο, μέσα στο οποίο μπορεί να επιδιωχθεί η ισότητα ευκαιριών, η δικαιοσύνη και η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, στο περιβάλλον της ασταθούς, ανεξέλεγκτης και ανταγωνιστικής παγκοσμιοποίησης.

• Γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια όπου μαίνονται διακρατικές και εμφύλιες συγκρούσεις, ενώ σοβεί το ξέσπασμα πολλών και διαφορετικών κρίσεων, που θα πλήξουν την χώρα μας, αν δεν έχει την πολιτική και οικονομική ασπίδα της Ευρώπης.

• Για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ-διαρθρωτικά ταμεία-ευρωπαϊκά προγράμματα, που αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο πολλών δισ., συμβάλλοντας στην εκτέλεση έργων, ειδικά στην περιφέρεια, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, την παιδεία, την επαγγελματική κατάρτιση, την έρευνα, την καινοτομία και την κοινωνική μέριμνα (παιδικοί σταθμοί, κ.λπ.).

• Για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των αγροτικών επιδοτήσεων που ενισχύουν το εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου και στηρίζουν σημαντικό μέρος της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.

• Για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα-χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε αυτό να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

• Για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, μαζί με τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης με ισχυρότερο προϋπολογισμό για την ενίσχυση (μεταβιβαστικές πληρωμές) των πιο αδύναμων χωρών-περιφερειών της.

• Για να διασφαλίσουμε την πραγματική αξιοπρέπεια του λαού αυτής της χώρας. Του λαού που θέλει να δημιουργήσει και να παράγει υπό καθεστώς ασφάλειας, διακαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια αξιοπρέπεια που έχει ήδη καταρρακωθεί και αναμένεται να καταρρακωθεί περαιτέρω αν δεν αλλάξει η χώρα ρότα

• Γιατί είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, εντός της Ευρώπης, και να πάρει τις κατάλληλες και εφικτές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αυτή την εντολή είχε λάβει και αδυνατεί να την αξιοποιήσει.

• Γιατί μόνο σε συνεργασία με τους εταίρους και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών μπορεί να διασφαλιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την ολοκληρωτική φτώχεια.

• Γιατί μόνο μέσα στην Ε.Ε. και σε συνεννόηση με τους εταίρους μπορεί να διασφαλιστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις των πολιτών και η βιώσιμη διαχείριση του χρέους της χώρας, είτε με αναδιάρθρωση, είτε ακόμα και με την πρόνοια του δεύτερου προγράμματος… (για το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εταίροι θα διατηρήσουν σε ισχύ ή θα επιβεβαιώσουν στο τρίτο πρόγραμμα).

• Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε την πλήρη φτωχοποίηση της χώρας και την καταδίκη του λαού να γυρίσει στο σύνολό του σε συνθήκες βιοτικού επιπέδου της δεκαετίας του '70.

Για την επιλογή του ΟΧΙ:

• Το "ΟΧΙ" δεν ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης γιατί δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας (ίσα-ίσα τις αποδυναμώνει).

• Δεν αναβαθμίζει την οικονομική ή άλλου είδους ισχύ μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (ίσα-ίσα με το κλείσιμο των τραπεζών παγώνει η οικονομία, μεγεθύνεται η ύφεση και ουσιαστικά αυξάνει ο λογαριασμός των μέτρων, ενώ με τη μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν υφίσταται καμία δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών με το εξωτερικό)

• Δε φέρνει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο ιδεών και λύσεων που θα βοηθούσαν στην επίτευξη των στόχων (πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ) που η ίδια η κυβέρνηση συμφώνησε!

• Δεν προσθέτει κάτι διαφορετικό στη "λαϊκή δυναμική" αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη νωπή εντολή για καλύτερη λύση με σκληρή διαπραγμάτευση μέσα στο ευρώ. Ενώ μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. η κυβέρνηση έχει ένα ποσοστό της τάξης του 40% και διατηρεί άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το μόνο που θα προστεθεί στο "ΟΧΙ" είναι οι ψήφοι της ΧΑ. Αλήθεια η "πρώτη φορά αριστερά" είναι περήφανη για αυτό το άθροισμα;

• Η κυβέρνηση σε αυτό το δημοψήφισμα δεν επιδιώκει να απορριφτεί από το λαό η πρόταση των δανειστών γιατί αυτό έχει επιτευχθεί ήδη από την δική της στάση-απόφαση. Η κυβερνητική απόρριψη αρκεί σε επίπεδο διεθνών θεσμών.

• Η κυβέρνηση αν περάσει το ΟΧΙ δε θα πάει σε μια δήθεν νέα "σκληρή" διαπραγμάτευση, αλλά το πιθανότερο είναι να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε οριστικό αδιέξοδο. Έτσι θα οδηγήσει τη χώρα σε άλλο νόμισμα, ως μια εναλλακτική λύση ανάγκης, με έξαρση του εθνικο-λαϊκιστικού παραληρήματος αξιοπρέπειας! Ήδη οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν τους χειρισμούς οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης πολύ δύσκολους.

Με βάση όλα τα παραπάνω:

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ηρακλείου καλεί όλους τους πολίτες του νομού μας στην ακομμάτιστη ανοιχτή συγκέντρωση "ΝΑΙ στην Ελλάδα. Ναι στην Ευρώπη" την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση (πλατεία Κοτζιά, 8 μ.μ.).

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Κινήματος έχει ήδη επικοινωνήσει με τους προέδρους της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, προς τους οποίους απηύθυνε πρόταση συμμετοχής των κομμάτων τους στην εκδήλωση, ενώ έχει ζητήσει να επικοινωνήσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Στόχος, ο κοινή δράση των δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News