Ειδήσεις

Επιστολή-παρέμβαση Επιμελητηρίων Κρήτης στον πρωθυπουργό

Επιστολή-παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, με την οποία κάνουν έκκληση για εθνική συνεννόηση, αποστέλλουν οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν οι κ. Μανόλης Αλιφιεράκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου), Γιάννης Μαργαρώνης (Επιμελητήριο Χανίων), Γιώργος Γιακουμάκης (Επιμελητήριο Ρεθύμνης) και Θωμάς Χαριτάκης (Επιμελητήριο Λασιθίου), γίνεται λόγος για «επιβαρυμένη κατάσταση από την αβεβαιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας» που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, ζητώντας να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους μας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα Επιμελητήρια Κρήτης έχουν προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορούν να το παρουσιάσουν στην κυβέρνηση με σκοπό την ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό όχι από την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και πoλιτών αλλά από την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης.

Τέλος, στην επιστολή τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων καταλήγουν αναφέροντας ότι η απάντηση σε όλα αυτά που βιώνουμε είναι «η ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία για εθνική συνεννόηση με μοναδική επιλογή ναι στην Ευρώπη και ναι στο ευρώ».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Η χώρα βιώνει τις κρισιμότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της. Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τον ELA έχει διακοπεί, και με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούμαστε σε πιστωτικό γεγονός από τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. Ήδη διολισθαίνουμε σε μια πορεία που, αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, οδηγεί σε ανεπίστρεπτη κατάληξη εθνικής χρεοκοπίας. Το κλείσιμο τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων οδηγούν μοιραία σε μηδενική ικανότητα χρηματοδότησης του εμπορίου με πάγωμα πιστώσεων για όλες τις εισαγωγές και ανάγκη για 100% εξόφληση των προμηθευτών σε μετρητά.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει ομολογιακά δάνεια σε ευρώ ή δολάρια με ξένους πιστωτές οδηγούνται σε ανέφικτη εξυπηρέτηση δανείου παράλληλα με συντριπτική απώλεια εσόδων από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στο εσωτερικό και αυτό θα έχει σύντομα συνέπεια απολύσεις, ανεργία, διαρροή στελεχιακού δυναμικού.

Όλα αυτά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου όπου οι νέες περιοριστικές ταξιδιωτικές οδηγίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από την αβεβαιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας και είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσουν το τελειωτικό πλήγμα στην τουριστική αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας, οι υφεσιακές συνέπειες μίας χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα είναι πολύ βαρύτερες από τις συνέπειες ενός δύσκολου συμβιβασμού. Μια άτακτη απομάκρυνση της χώρας μας από τον πυρήνα της Ευρώπης θα έχει καταστροφικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα βυθίζει ξανά την οικονομία σε νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού.

Ως Επιμελητήρια Κρήτης έχουμε προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορούμε να το παρουσιάσουμε στην κυβέρνηση με σκοπό την ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό όχι από την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και πoλιτών αλλά από την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης (αύξηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, στήριξη και ανάπτυξη των μεταποιητικών μονάδων-βιοτεχνίες, περαιτέρω αύξηση τουρισμού και στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων εμπορίου).

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους μας.

Δεν είναι μονόδρομος οι υφεσιακές προτάσεις που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, με άμεσους και έμμεσους φόρους. Όχι στην ύφεση, ναι στην ανάπτυξη.

Απέναντι στην απαράδεκτη αδιαλλαξία των πιστωτών και την αδυναμία διαμόρφωσης εναλλακτικής πρότασης, απαντούμε με ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία για εθνική συνεννόηση με μοναδική επιλογή "ΝΑΙ στην Ευρώπη" και "ΝΑΙ στο ευρώ"».

Σχόλια