default-image

Βραχνάς η παράνομη στάθμευση

Κρήτη
Βραχνάς η παράνομη στάθμευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες καθημερινής τρέλας καταγράφονται στην πόλη του Ηρακλείου λόγω της παράνομης στάθμευσης.

Κάθε μέρα, ανεξαρτήτου ώρας, στο κέντρο της πόλης επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ, με Ι.Χ. και μοτοποδήλατα να καταλαμβάνουν κάθε ζωτικό σημείο, γεγονός που δυσκολεύει τους πεζούς, τους καταστηματάρχες αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς.

Άλλος ένας οδηγός επέλεξε χθες να παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Αβέρωφ για "πέντε λεπτά", παρά να ψάξει έναν πιο ασφαλή τρόπο στάθμευσης.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως παρατηρεί κανείς, οι Ηρακλειώτες επιλέγουν να σταθμεύουν με ένα τελείως ανορθόδοξο τρόπο.

Δε χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ χθες για να καταφέρουμε να καταγράψουμε σκηνικά παράνομης στάθμευσης σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στη Δικαιοσύνης, στη λεωφόρο Ικάρου, στη Δουκός Μποφόρ, στην Αβέρωφ, αλλά και εκτός των τειχών, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Θερίσου.

Με αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα ή σταθμευμένα σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Ακριβώς κάτω από τα τείχη, πάνω στους πεζόδρομους και στις πλατείες, μπροστά σε ράμπες, ανάμεσα στις καμάρες, καβαλώντας πεζοδρόμια, εκατέρωθεν των δρόμων, τη στιγμή που δεν επιτρέπεται, στενεύοντας έτσι το πέρασμα για τους διερχόμενους οδηγούς.

Η διάβαση πεζών στη λεωφόρο Δικαιοσύνης μονίμως καταλαμβάνεται είτε από μηχανάκια, είτε από οχήματα.

Σε διαβάσεις πεζών, με κορύφωση τα διπλοπαρκαρίσματα και σε σημεία κάτω ακριβώς από σημάνσεις που απαγορεύουν τη στάθμευση! Ή ακόμα και στη μέση του δρόμου, με τους οδηγούς να σηκώνουν χειρόφρενο και να βγαίνουν από το αμάξι με τη γνωστή δικαιολογία... «Θα παρκάρω για πέντε λεπτά».

Στη συνέχεια, τα πέντε λεπτά γίνονται μισή ή και μια ώρα, δημιουργώντας έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και μεγάλη καθυστέρηση και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων που δεν μπορούν να περάσουν.

Καθημερινό πρόβλημα τα μηχανάκια, τα οποία τα βλέπει κανείς σταθμευμένα σε επικίνδυνα σημεία, εμποδίζοντας την ομαλή διέλευση των οχημάτων, αλλά και σε πεζόδρομους.

Έλλειψη πολιτισμού

Πρόκειται για ένα άσχημο θέαμα όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους τουρίστες που περιφέρονται στην περιοχή, που κάθε άλλο παρά δείγμα πολιτισμού και σεβασμού του τόπου, των νόμων και των υπόλοιπων πολιτών είναι.

Καταστάσεις που προκαλούν αγανάκτηση στους πεζούς, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στους δρόμους. Η απουσία της έχει το τελευταίο διάστημα γιγαντώσει επικίνδυνα το πρόβλημα, κάνοντας την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα πιο δύσκολη και εκνευριστική.

Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα με τη στάθμευση των οχημάτων έχει παραγίνει, οι κάτοικοι του Ηρακλείου δηλώνουν απογοητευμένοι για το γεγονός ότι, παρά τις δεκάδες οχλήσεις στη δημοτική Αρχή, δεν έχει γίνει το παραμικρό. Το ίδιο αλαλούμ βέβαια εντοπίζεται και στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, όπου από τη στιγμή που είναι σε ελεύθερη χρήση επικρατεί ο... χαμός, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων που πάρκαραν εκεί να βρίσκουν πολλές φορές τα οχήματά τους τρακαρισμένα.

Στη λεωφόρο Ικάρου η παράνομη στάθμευση είναι καθημερινό φαινόμενο, με το θέαμα να μην εντυπωσιάζει ούτε τους ντόπιους αλλά ούτε τους ξένους.

Η Τροχαία προσπαθεί για περισσότερα μέτρα, αλλά...

Ο μόνος σύμμαχος της δημοτικής Αρχής μέχρι στιγμής είναι η Τροχαία, που με κλήσεις προσπαθεί να περιορίσει την άναρχη στάθμευση στην πόλη, καθώς η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο όσο ο αριθμός των ξένων επισκεπτών, που καταφτάνουν, θα αυξάνεται.

Η φωτογραφία είναι από την περιοχή της Θερίσου. Όπως βλέπετε, οι οδηγοί επέλεξαν να παρκάρουν τα οχήματά τους πάνω στο πεζοδρόμιο, με τον πεζό να μην έχει καθόλου χώρο για να περάσει.

Βέβαια, οι αρμόδιες Αρχές, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., κατά καιρούς - εκτός από το μέτρο της αφαίρεσης πινακίδων - επιστρατεύουν και γερανούς προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Όμως, η έλλειψη αρκετών χώρων στάθμευσης και η κρίση που δεν επιτρέπει πια στο μέσο Έλληνα να πληρώσει 3, 4 και 5 ευρώ, για να αφήσει το όχημά του σε ιδιωτικό πάρκινγκ, θα διογκώνει συνεχώς το πρόβλημα, η επίλυση του οποίου αναζητά δραστικά μέτρα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News