Ειδήσεις

Νέα πρόταση της κυβέρνησης - Αποδέχεται σχεδόν τα πάντα

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το μεγαλύτερο όγκο των απαιτήσεων των δανειστών, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, με μικρές μόνο αλλαγές, στην προσπάθειά της να βρει λύση.

Αυτή είναι η πληροφορία που μετέδωσαν οι Financial Times και ο έγκριτος δημοσιογράφος Peter Spiegel. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT, η επιστολή στάλθηκε «αργά το βράδυ της Τρίτης» (πιθανότατα, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος) στους επικεφαλής των τριών θεσμών.

Πρόκειται προφανώς για μια "ύστατη προσπάθεια" του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει τη συμφωνία και μάλιστα αποδεχόμενος σχεδόν στο σύνολό τους τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αναλυτικά, το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει:

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχτεί όλες τις απαιτήσεις και τους όρους των δανειστών που βρισκόταν στο τραπέζι, με μόνο μία χούφτα από μικροαλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε αργά την Τρίτη το βράδυ και βρίσκεται στα χέρια των Financial Times.

Η δισέλιδη επιστολή, που στάλθηκε στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναλύσει περισσότερο την αίτηση-έκπληξη της Τρίτης για παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που πλέον έχει εκπνεύσει, με ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 29,1 δισ. ευρώ, όπως γράφει ο Πήτερ Σπίγκελ.

Παρότι η εκπνοή της συμφωνίας τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ. Τσίπρα μπορεί να είναι η βάση ενός νέου προγράμματος διάσωσης που θα συμφωνηθεί στις επόμενες ημέρες.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχτεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα του ΦΠΑ, με μία αλλαγή: την ειδική εξαίρεση της έκπτωσης του 30% για τα ελληνικά νησιά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε μακρινές και δυσπρόσιτες περιοχές που είναι δύσκολο να ανεφοδιαστούν.

Για το φλέγον ζήτημα της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλαγές στην καθολική καθιέρωση του ορίου των 67 ετών να προωθηθούν στο 2022 και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. Επίσης ζητά η κατάργηση του ΕΚΑΣ να γίνει αργότερα, συμφωνώντας να το βγάλει εκτός μέχρι το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή αργότερα απ' ό,τι θέλουν οι πιστωτές.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτήν τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού, με τις ακόλουθες αλλαγές, προσθήκες και διευκρινίσεις, ως μέρος μιας παράτασης του εκπνέοντος προγράμματος και του νέου τρίτου προγράμματος για το οποίο αίτημα υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», έγραψε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, οι αλλαγές μας είναι ουσιαστικές και σέβονται την ακεραιότητα του σχεδιασμού του προγράμματος».

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης όπως το δημοσίευσαν οι Financial Times:

HELLENIC REPUBLIC

THE PRIME MINISTER

Athens, June 30th, 2015

To the President of the European Commission

Mr. Jean Claude Juncker

To the President of the European Central Bank

Mr. Mario Draghi

To the Managing Director of the IMF

Ms Christine Lagarde

Dear Managing Director, dear Presidents,

I am writing to inform you on the position of the Hellenic Republic towards the list of Prior Actions of the Staff Level Agreement as published on the European Commission website on June 28th 2015. The Hellenic Republic is prepared to accept this Staff Level Agreement subject to the following amendments, additions or clarifications, as part of an extension of the expiring EFSF program and the new ESM Loan Agreement for which a request was submitted today, Tuesday June 30th 2015. As you will note, our amendments are concrete and they fully respect the robustness and credibility of the design of the overall program.

1. VAT reform:

Maintain the 30% discount on islands, to be applied to the new rates.

2. Fiscal structural measures:

Gradually increase the advance payment of individual business income tax to 100 percent and phase out the preferential tax treatment for farmers (including the subsidies for excise on diesel oil) by end-2017.

Reduce the expenditure ceiling for military spending by €200 million in 2016 and €400 million in 2017 through a targeted set of actions, including a reduction in headcount and procurement.

3. Pensions:

The 2010 reform will be fully implemented but the 2012 reform (sustainability factor) will be postponed until the new legislative reform is implemented in October 2015.

EKAS will be phased-out by end-2019 but without any immediate action on the top 20% of beneficiaries.

All nuisance charges will be phased out by end-2017, starting from October 31, 2015.

4. Labour markets:

The new framework will be legislated in autumn 2015.

5. Product markets:

Immediately implement specific recommendations from OECD's toolkit 1 (tourist rentals,

tourist buses, truck licenses, code of conduct for traditional foodstuff and eurocodes on

building materials), toolkit 2 (beverages and petroleum products), and open the restricted

professions of notaries, actuaries, and court bailiffs, liberalize the market for gyms and

eliminate significant portion of nuisance charges.

Moreover, in cooperation with the OECD, implement an ambitious reform package

including:

· Create One-Stop-Shop (OSS) services for businesses (best practice analysis, as well as

a comprehensive roadmap already prepared and completed in cooperation with the

OECD);

· Conduct immediately a comprehensive competition assessment on specific sectors

characterized by oligopolistic practices (e.g. construction, wholesale trade,

agricultural products, media, etc.) and adopting recommendations accordingly

(roadmap and timelines already prepared by the OECD);

· Implement immediately a comprehensive strategy against corrupt business

practices, for example in the area of public procurement procedures (roadmap and

timeline already prepared by the OECD).

ADMIE will be split from the PPC into a separate legal entity under state majority ownership.

Thank you in advance for your support. I look forward to hearing from you.

Yours faithfully,

Cc : - Mr. Jeroen Dijsselbloem, Chairperson of the Board of Governors of ESM and

President of the Eurogroup

- Mr. Klaus P. Regling, Managing Director of the ESM

 

Σχόλια