Ειδήσεις

Υπάρχουν διαφορές και στις τιμές καυσίμων

Από 1,619 μέχρι και 1,659 ευρώ ανά λίτρο κυμαίνονταν οι τιμές στην απλή αμόλυβδη βενζίνη χθες το μεσημέρι, σε μία μικρή μόνο διαδρομή, από τις Βασιλειές μέχρι και τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

Τη μικρότερη τιμή την καταγράψαμε στο πρατήριο υγρών καυσίμων της πλατείας Σινάνη και την πιο υψηλή στη Βιομηχανική Περιοχή, με μια διαφορά που σε λίγα μόνο χιλιόμετρα φτάνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο. Αυτό, σύμφωνα με τον κλάδο των βενζινοπωλών, οφείλεται στις χονδρικές τιμές που τους πουλούν οι εταιρείες και στη δυνατότητα του κάθε πρατηριούχου για όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικό περιθώριο κέρδους.

Ώρα 2:30 το μεσημέρι χθες και η βόλτα μας ξεκινάει από την περιοχή των Βασιλειών. Στο πρατήριο της ΕΚΟ και στο πρατήριο της Shell στην ίδια περιοχή με απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων τιμολογείται η απλή αμόλυβδη στην ίδια ακριβώς τιμή, των 1,629 ευρώ το λίτρο.

Συνεχίζοντας, από το Μαραθίτη, κατεβαίνοντας την Ούλωφ Πάλμε με κατεύθυνση προς το Ηράκλειο, συναντούμε ένα ακόμη βενζινάδικο της ΕΚΟ, πάνω σε μία στροφή. Και όπως βλέπουμε, η τιμή είναι ίδια με τα δύο προηγούμενα πρατήρια, δηλαδή 1,629 ευρώ το λίτρο.

Η πορεία συνεχίζεται, φτάνοντας στο βενζινάδικο της ΕΚΟ στη μεγάλη ευθεία της Ούλωφ Πάλμε, όπου η τιμή στην απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 1,655 ευρώ το λίτρο. Έχουμε, δηλαδή, μία διαφορά της τάξεως των 0,26 ευρώ το λίτρο.

Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, δεξιά του δρόμου, πάντα επί της Ούλωφ Πάλμε, συναντούμε άλλο ένα πρατήριο υγρών καυσίμων της ΕΚΟ. Η τιμή της αμόλυβδης εκεί είναι επίσης τα 1,629 ευρώ το λίτρο.

Λίγο μετά, στην πλατεία Σινάνη, αμέσως μετά τη γέφυρα δεξιά, πάλι της ΕΚΟ πρατήριο έχει τη χαμηλότερη τιμή, δηλαδή 1,619 ευρώ το λίτρο.

Συνεχίζουμε κατεβαίνοντας τη λεωφόρο Ιωνίας και στρίβουμε δεξιά προς τη λεωφόρο Κνωσού. Προσπερνούμε το παλιό νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου και βλέπουμε δεξιά μας πρατήριο υγρών καυσίμων της ΕΚΟ, με την τιμή της αμόλυβδης να είναι στα 1,628 ευρώ το λίτρο.

Μόλις λίγα μέτρα παραπάνω, πάλι δεξιά του δρόμου της Κνωσού, υπάρχει πρατήριο υγρών καυσίμων της AEGEAN με τιμή στα 1,629 ευρώ το λίτρο.

Η πορεία μας συνεχίζεται ανεβαίνοντας την Κνωσού. Πάλι δεξιά του δρόμου, πριν μπούμε αριστερά κάτω από τη γέφυρα της εθνικής για να βγούμε στην εθνική οδό, συναντήσαμε πρατήριο υγρών καυσίμων της Shell. Η τιμή του συγκεκριμένου πρατηρίου είναι 1,628 ευρώ το λίτρο.

Ανεβαίνουμε στην εθνική οδό, στρίβουμε προς Βιομηχανική, μπαίνουμε στη Μαυσώλου και κάποια στιγμή αριστερά του δρόμου της ΒΙΠΕΗ συναντούμε πρατήριο της ΒΡ. Εκεί η τιμή που καταγράψαμε στην απλή αμόλυβδη βενζίνη ήταν 1,659 ευρώ το λίτρο.

«Υπάρχει διαφάνεια»

Η τιμή στη βενζίνη έχει να κάνει, πρώτον, με την τιμή της κάθε εταιρείας προς τον πρατηριούχο, συν το περιθώριο του κέρδους, που έχει ο πρατηριούχος που καθορίζει και την τελική του τιμή προς τον καταναλωτή. Την εξήγηση αυτή έδωσε στη "Νέα Κρήτη" ο Κώστας Αναστασιάδης, ένας από τους πιο παλιούς βενζινοπώλες της Ούλωφ Πάλμε, που εξηγεί ότι στη λιανική τιμή βενζίνης υπάρχει και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που θα καταβάλει ο πρατηριούχος στο κράτος μέσα από την τιμολόγηση του καυσίμου.

«Εγώ έχω βάλει περιθώριο κέρδους 8 λεπτά. Και βάζω ποσοστό κέρδους μέχρι 12 λεπτά από τη χονδρική τιμή που πλήρωσα προς την ΕΚΟ. Μέχρι αυτό το όριο, μπορώ και καλύπτω τις ανάγκες του δικού μου πρατηρίου», εξηγεί στη "Νέα Κρήτη» ο κ. Αναστασιάδης.

«Δείτε το σημερινό τιμολόγιο που μου έδωσε η εταιρεία τροφοδοτώντας με βενζίνη. Πλήρωσα 5.172,54 ευρώ μια ποσότητα βενζίνης 3.159 λίτρων. Ανά λίτρο η τιμή που πλήρωσα είναι 1,637 ευρώ το λίτρο. Και πουλάω στα 1,655 ευρώ το λίτρο. Αφαιρέστε το ΦΠΑ του 23% και δείτε ποιο είναι το πραγματικό μου κέρδος ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τη στιγμή που έχουμε αναρτημένες τις τιμές, βλέπει ο κόσμος και κρίνει από πού να πάει να τροφοδοτήσει τα οχήματά του με βενζίνη. Από 'κει και πέρα, παίζονται και οι εκπτώσεις που κάνει η κάθε εταιρεία στον πρατηριούχο. Και έτσι έχουμε και τη δυνατότητα του κάθε πρατηριούχου να πουλάει φτηνότερα από κάποιους άλλους».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό μας παρουσιάζει και μία ιστοσελίδα που μπορεί να επισκέπτεται ο κόσμος για να ενημερώνεται καθημερινά για τις τιμές των καυσίμων, όπως τις καθορίζουν χονδρικά οι εταιρείες προς τους βενζινοπώλες. Είναι η σελίδα στη διεύθυνση www.sppi.gr.

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει, τέλος, ότι «υπάρχει σκόπιμη τρομοκράτηση του κόσμου, που συνωστίζεται στις ουρές για να βάλει βενζίνη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Χωρίς να έχει χρεοκοπήσει η χώρα, υπάρχει η φήμη ότι δεν υπάρχουν καύσιμα. Αλλά ακόμα και αν χρεοκοπήσει η χώρα, δε θα έχουμε πρόβλημα στα καύσιμα. Υπάρχουν αποθέματα και υπάρχουν και λύσεις».

Επιστολή πρατηριούχων για προβλήματα στον ανεφοδιασμό

Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε με τη μορφή του κατεπείγοντος την παρακάτω επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Δημοσίας Τάξεως:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, μετά την απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, δημιουργούνται πλείστα προβλήματα στον καθημερινό ανεφοδιασμό των πρατηρίων, αν και υπάρχει επάρκεια καυσίμων για όλους τους παρακάτω λόγους.

Η αγορά καυσίμων από τις Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών προϋποθέτει την καταβολή χιλιάδων ευρώ σε μετρητά, τα οποία όμως είναι μπλοκαρισμένα στις κλειστές τράπεζες.

Η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων από τους πρατηριούχους προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών εμπορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί από ελάχιστους πρατηριούχους που διαθέτουν κωδικούς στην υπηρεσία του web banking. Οι υπόλοιποι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, θα χρειαστεί να επισκεφτούν ένα οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα και να ζητήσουν κωδικούς για πρόσβαση στην υπηρεσία web banking, το οποίο δεν μπορεί να γίνει με κλειστές τις τράπεζες.

Αν υποθέσουμε ότι οι πρατηριούχοι βάζουν τέλος στις πωλήσεις επί πιστώσει και τις πωλήσεις μέσω καρτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συγκέντρωση μετρητών για τις ανάγκες του επόμενου ανεφοδιασμού, ποιος θα διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στα πρατήρια από τη συγκέντρωση χιλιάδων ευρώ εντός του χώρου του πρατηρίου και τη μεταφορά αυτών στις Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, από οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες;».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια