default-image

Νέα πρόταση της κυβέρνησης: αποδέχεται σχεδόν τα πάντα

Ελλάδα
Νέα πρόταση της κυβέρνησης: αποδέχεται σχεδόν τα πάντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τον μεγαλύτερο όγκο των απαιτήσεων των δανειστών, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, με μικρές μόνο αλλαγές, στην προσπάθεια της να βρει λύση.

Αυτή είναι η πληροφορία που μετέδωσαν οι Financial Times και ο έγκριτος δημοσιογράφος Peter Spiegel, που στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει:

"Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχτεί όλες τις απαιτήσεις και τους όρους των δανειστών που βρισκόταν στο τραπέζι, με μόνο μία χούφτα από μικροαλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε αργά την Τρίτη το βράδυ και βρίσκεται στα χέρια των Financial Times.

Η δισέλιδη επιστολή, που στάλθηκε στους επικεραλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναλύσει περισσότερο την αίτηση-έκπληξη της Τρίτης για παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που πλέον έχει εκπνεύσει, με ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 29.1 δις ευρώ, όπως γράφει ο Πήτερ Σπήγκελ.

Παρότι η εκπονή της συμφωνίας τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ. Τσίπρα μπορεί να είναι η βάση ενός νέου προγράμματος διάσωσης που θα συμφωνηθεί στις επόμενες ημέρες.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχτεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα του ΦΠΑ, με μία αλλαγή: την ειδική εξαίρεση της έκπτωσης του 30% για τα ελληνικά νησιά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε μακρινές και δυσπρόσιτες περιοχές που είναι δύσκολο να ανεφοδιαστούν.

Για το φλέγον ζήτημα της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλαγές στην καθολική καθιέρωση του ορίου των 67 ετών, να προωθηθούν στο 2022 και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. Επίσης ζητά η κατάργηση του ΕΚΑΣ να γίνει αργότερα, συμφωνόντας να το βγάλει εκτός μέχρι το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή αργότερα απ' ότι θέλουν οι πιστωτές.

"Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμοη να αποδεχτεί αυτήν την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού, με τις ακόλουθες αλλαγέ,ς προσθήκες και διευκρινήσεις, ως μέρος μιας παράτασης του εκπνέοντος προγράμματος και του νέου τρίτου προγράμματος για το οποίο αίτημα υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015", έγραψε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

"Οπως μπορείτε να παρατηρήσετε, οι αλλαγές μας είναι ουσιαστικές και σέβονται την ακεραιότητα του σχεδιασμού του προγράμματος".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News