Ειδήσεις

"Τι θα ψηφίσω την Κυριακή"

Την άποψη μιας πλειάδας προσωπικοτήτων του αυτοδιοικητικού - και όχι μόνο - κρητικού στερεώματος, αναφορικά με το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, παρουσιάζει σήμερα η "Νέα Κρήτη".

Ο κατάλογος του εκλογικού σώματος του "μίνι δημοψηφίσματος", που πραγματοποιήσαμε, περιλαμβάνει πολιτικούς, καλλιτέχνες, αλλά κι εκπροσώπους φορέων.

Την ίδια ώρα, για τις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, προκειμένου οι δήμαρχοι του νησιού να διατυπώσουν μια κοινή θέση ενόψει του εθνικού ζητήματος για το οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες στις κάλπες στις 5 Ιουλίου.

Εξάλλου, με κοινή δήλωσή τους, οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, τάσσονται υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, απευθύνοντας, μάλιστα, «έκκληση τόσο στην κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας κατά την ύστατη αυτή ώρα, όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται σε πρωτοφανείς για την Ευρώπη συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας».

Τι δηλώνουν οι φορείς

«Πρώτα απ' όλα η ερώτηση στη διατύπωση του δημοψηφίσματος είναι λάθος. Βασικά διαφωνώ και με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Αφού η Ευρώπη βλέπει το θέμα ως "ναι ή όχι στο ευρώ", έτσι πρέπει να το δούμε κι εμείς. Ψηφίζω λοιπόν "ναι"».

Γιάννης Χαρωνίτης, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΚ

«Δε θα ήθελα να πάρω ακόμη θέση για το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, παρατηρώντας ότι έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό πόλωσης στο λαό, θέλω να συστήσω σε όλους, και ειδικά στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η συνοχή του κοινωνικού συνόλου».

Ζαχαρίας Καλογεράκης, δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας

«Λέω "ναι" στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ήδη βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ένα δείγμα του τι θα συμβεί εάν βρεθούμε εκτός Ευρώπης. Τα προβλήματα που βιώνουμε τώρα θα εντείνονται όλο και περισσότερο εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Σε περίπτωση που μας ζητηθούν πίσω τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, δε θα μπορούν να χρηματοδοτούνται έργα στους Δήμους».

Τάσος Βάμβουκας, δήμαρχος Χανίων

«Πάνω απ' όλα είναι η βούληση του λαού. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά εμείς. Οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψη των πολιτών, η οποία θα εκφραστεί την Κυριακή μέσω του δημοψηφίσματος. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που τίθεται ο καθένας το ερμηνεύει με το δικό του τρόπο».

Γιώργος Αρμουτάκης, δήμαρχος Φαιστού

«Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρώπη. Κανείς δε θέλει νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ωστόσο το ζήτημα είναι αν κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εάν βγούμε από το ευρώ θα έχουμε προβλήματα. Όμως πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και να προχωρήσουν κι αυτοί σε υποχωρήσεις».

Μανόλης Κοκοσάλης, δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων

«Εάν στόχος του δημοψηφίσματος είναι να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με πιο ευνοϊκούς για τη χώρα όρους και δεν κινδυνεύει η θέση μας στην ευρωζώνη, τότε είμαι υπέρ του "όχι". Διαφορετικά είμαι υπέρ του "ναι". Πρέπει, πάντως, να υπάρξει αναδιάρθρωση του εθνικού χρέους, και φυσικά να επωμιστούν κι άλλες κοινωνικές ομάδες - όπως οι εφοπλιστές - τα βάρη των νέων μέτρων».

Νίκος Σχοιναράκης, δήμαρχος Γόρτυνας

«Η δική μου θέση είναι "ναι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Όπως έχει δομηθεί η ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να σταθεί έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αλλά πρέπει και οι εταίροι να σταθμίσουν την οικονομική μας κατάσταση και να δώσουν μια χείρα βοηθείας, όπως αρμόζει σε μια Ευρώπη της αλληλοστήριξης των πολιτών».

Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου

«Σαν πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης δε θα ήθελα να πάρω θέση για το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, σαν ΠΕΔ, όλοι οι δήμαρχοι του νησιού θα καθορίσουμε κοινή στάση ενόψει του δημοψηφίσματος, στη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα στη Λότζια».

Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου

«Για μένα η παραμονή στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προβληματισμού. Η διαδρομή εκτός Ευρώπης δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα πουθενά και θα προκαλέσει μόνο ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον των πολιτών».

Γιάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου

«Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. Την ώρα που υπάρχει ανάγκη για εθνική μειοψηφία, οι Έλληνες διχάζονται για ακόμη μια φορά. Το εν λόγω δημοψήφισμα στερείται ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμοποίησης και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι σαν να γίνεται υφαρπαγή ψήφων. Ο κόσμος δεν πρέπει να ψηφίζει με βάση το θυμικό, αλλά τη λογική».

Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου

«Τάσσομαι ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής του ευρώ, υπέρ του "ναι". Έστω κι αν ζούμε δύσκολες καταστάσεις, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα προστασίας της Ευρώπης. Δε γίνεται χώρες του ανατολικού μπλοκ να θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. κι εμείς να πετάμε αυτό το κεκτημένο που έχουμε».

Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου

«Κατά τη γνώμη μου, το δημοψήφισμα έχει πολλά προβλήματα από νομικής άποψης. Οι τροποποιήσεις που έγιναν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σηματοδοτούν αλλαγές κανόνων στο "παιχνίδι", κάτι που δεν είναι ό,τι καλύτερο. Καλό είναι να υπάρχει γενικά μετριοπάθεια, γιατί την επόμενη μέρα όλοι στον ίδιο τόπο θα συνεχίσουμε να ζούμε. Κι όπως ξέρουμε, στο παρελθόν οι διχασμοί μας έχουν στοιχίσει ακριβά».

Άρης Ροζάκης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Εάν το ζήτημα που τίθεται από την κυβέρνηση σε δημοψήφισμα τίθεται με καθαρότητα, τότε είμαι υπέρ του "όχι". Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και προσωπικά είμαι καχύποπτος με τα πολιτικά πρόσωπα. Εάν το ερώτημα που τίθεται, τίθεται με καθαρότητα από την κυβέρνηση, τότε είμαι σαφώς υπέρ του "όχι"».

Αντώνης Ντουράκης, ηθοποιός

«Λόγω της σημερινής συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης, δε θα ήθελα να εκφράσω προσωπική άποψη. Προτιμώ να περιμένω την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους υπόλοιπους δημάρχους του νησιού, οπότε και θα διατυπώσουμε μια ενιαία γραμμή για το δημοψήφισμα».

Κώστας Μαμουλάκης, δήμαρχος Μαλεβιζίου

«Είμαι ξεκάθαρα υπέρ του "ναι". Πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι μια μπλόφα της κυβέρνησης. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα. Αν κυριαρχήσει το "ναι", οι τράπεζες θα ανοίξουν μετά από 3 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση που έχουμε "όχι", θ' ανοίξουν μετά από 3 μήνες».

Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου

«Διαφωνώ με τη λογική του δημοψηφίσματος. Για μένα είναι άνευ ουσίας. Με το "όχι" πάμε σε επικίνδυνα, αχαρτογράφητα ύδατα και με το "ναι" πάμε σε νέα μέτρα. Πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη, κι αυτό θα γίνει με μια υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία θα διαπραγματευτεί επιτυχημένα με τους εταίρους μας».

Μιχάλης Βαμιεδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης

«Θεωρώ ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει το 2010, πριν τα μνημόνια. Ωστόσο, εφόσον ήρθαν έτσι τα πράγματα, ο λαός πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του. Ο καθένας από εμάς, χωρίς εντάσεις, να ψηφίσει αυτό που πιστεύει και ν' αναλάβει την προσωπική του ευθύνη».

Βασίλης Σκουλάς, λυράρης-τραγουδιστής

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να οδηγηθούμε σε ένα δημοψήφισμα δημοκρατικό, χωρίς αντιπαράθεση και στοιχεία που ανοίγουν την πόρτα του εθνικού διχασμού. Άλλωστε, η χώρα αυτές τις τακτικές της έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Σαφώς κι εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του "ναι", ενός "ναι" όμως που διατηρεί δυναμικά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου

«Η διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, μέσα σε ένα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα από την εξαγγελία του, καλεί τον κόσμο να αποφασίσει για το μέλλον και των επερχόμενων γενεών. Τις συνέπειες της πράξης αυτής δεν τις έχουμε δει ακόμη. Και εννοώ τις πραγματικές συνέπειες. Μετά τις 5 Ιουλίου πισωγύρισμα δεν υπάρχει.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, επειδή έχουν χάσει τα πάντα, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει πραγματικά ολοκληρωτική καταστροφή. Η απόσχιση της χώρας από την Ευρώπη, αναζητώντας την αγκαλιά της Ευρασίας, αποτελεί μείζονα κίνδυνο.

Είναι καιρός όλοι μας να επιδείξουμε ψυχραιμία, να αποφύγουμε το διχασμό και να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Εύχομαι η Ευρώπη να συμβάλει θετικά έστω την ύστατη στιγμή.

Εύχομαι σήμερα η κυβέρνηση της χώρας να αντιληφθεί τον κίνδυνο της καταστροφής και να ανακρούσει πρύμνα. Πριν την Κυριακή.

Άλλως, την Κυριακή με φρόνηση ας προσπαθήσουμε να σώσουμε τη χώρα με την επιλογή μας στην κάλπη».

Γ.Κοντάκης - κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχόλια