default-image

"Στάση πληρωμών" και στις λαϊκές

Κρήτη
"Στάση πληρωμών" και στις λαϊκές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαϊκή για κλάματα ήταν χθες η λαϊκή αγορά στην Αλικαρνασσό. Οι παραγωγοί δεν έβγαλαν το μεροκάματο, ενώ η κατάσταση και για τους καταναλωτές δεν ήταν καλύτερη.

Όσοι ψώνισαν, ψώνισαν με λιγοστά χρήματα. Οι περισσότεροι αρκέστηκαν στις ανάγκες μιας μόνο ημέρας και όχι στα συνήθη ψώνια μιας εβδομάδας. Τουλάχιστον 80, ίσως και 90% έπεσε κάτω η κίνηση συγκριτικά με την περασμένη Τρίτη.

«Ο κόσμος σφίγγεται με το κλείσιμο των τραπεζών. Πώς να ψωνίσει;», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο παραγωγός λαϊκής αγοράς Θεόδωρος Φραγκούλης. Ο ίδιος, όπως μας είπε, την προηγούμενη Τρίτη έβγαλε 60 ευρώ μεροκάματο, τονίζοντας πως η κατάσταση οικονομικά ήταν δύσκολη έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα.

Όμως χθες δεν έβγαλε ούτε τα μισά ο κ. Φραγκούλης. Την ίδια ώρα, έχει να πληρώσει, πέρα από πετρέλαια, και το μεροκάματο του εργάτη, που βάζει για να τον βοηθά. «Πώς θα πληρώσω τώρα τα 35 ευρώ για το μεροκάματο του εργάτη; Δε βγαίνει το μεροκάματο. Να λέμε την αλήθεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα μικρά κολοκύθια ο κ. Φραγκούλης τα είχε κατεβάσει στα 50 λεπτά το κιλό και δεν πουλιούνταν. Ίδια τιμή είχαν και τα μαρούλια, ενώ τα βλίτα τα είχε ένα ευρώ. «Δράμα είναι η κατάσταση και τι θα γίνουμε δεν ξέρω», διερωτόταν, επισημαίνοντας πως δεν του περισσεύουν καθόλου για να πληρώσει νερό και ΔΕΗ που, αν κοπούν, θα ξεραθούν, όπως είπε, τα περβόλια του.

«Νέκρα ήταν η λαϊκή. Το κακό παράγινε. Ο κόσμος δεν ψωνίζει καθόλου.» Όλη την ώρα ανέφερε: «Όλα-όλα έχω 10 ευρώ. Κρατώ 15 ευρώ και δεν έχω άλλα και θέλω να ψωνίσω από όλα. Γι' αυτό βάζε μου από λίγα. Δε μας δίνουν χρήματα, δεν ψωνίζουμε πολλά».

Όλοι καταρχήν περίμεναν να κατέβουν οι τιμές των προϊόντων και μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να κυκλοφορούν για να ψωνίσουν. Ποιο μεροκάματο να βγάλουμε και πώς θα πληρώσουμε το πετρέλαιο για να ξανάρθουμε;», ανέφερε η παραγωγός Μαρία Καμπουράκη από τα Σκούρβουλα.

Με πικρία μας δείχνει τις ντομάτες πάνω στο πάγκο της. Γεμάτος με ντομάτες και τύπου, μάλιστα, Κουμουνδούρου, με κλωνάρι, και κόστιζε το κιλό μόλις 50 λεπτά. Τόσο χρειάστηκε να κατεβάσει την τιμή η κα. Μαρία, προκειμένου να ψωνίσει ο κόσμος.

Ακόμη και με αυτή την τιμή οι ντομάτες δεν έφευγαν. Παρέμεναν εκεί αμετακίνητες μέχρι αργά το μεσημέρι, όπου θα αναγκαζόταν η παραγωγός να τις φορτώσει και πάλι στο αγροτικό. Λίγο πιο κάτω άλλες ντομάτες είχαν τα τρία κιλά ένα ευρώ και πάλι έμεναν απούλητες.

«Ίσα-ίσα ψώνισαν οι καταναλωτές για να περάσουν τη μέρα. Όχι τη βδομάδα, όπως έκαναν μέχρι πρόσφατα. Οι τσάντες τους ήταν άδειες. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που τις γέμισαν με λαχανικά και φρούτα. Ούτε τη μισή πραμάτεια δεν πούλησα. Άλλες φορές έφευγαν όλα όσα κρατούσα», ανέφερε ο παραγωγός Γιάννης Στρατάκης από τις Κάτω Ασίτες.

Η ώρα ήταν μόλις λίγο πριν τη μία το μεσημέρι και τα ντόπια αχλάδια, ανάμεσα στα όσα πουλούσε, έπιαναν όλο το χώρο του πάγκου του. Από 2,5 ευρώ το κιλό που τα είχε το πρωί τα κατέβασε στα 2 ευρώ το κιλό. Κι όμως ακόμη και τότε ελάχιστοι ήταν αυτοί που ψώνιζαν αχλάδια, τα οποία κάθε φορά που έμπαιναν σε τσάντες δεν ξεπερνούσαν το μισό κιλό.

«Άλλες φορές είχα τα αχλάδια 3 ευρώ το κιλό και φεύγανε. Ο κόσμος πλέον μετά τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις μετρά ακόμη και το σεντ. Γίναμε ακόμη πιο σφικτοί τα τελευταία 24ωρα. Και είναι κρίμα. Πώς θα συνεχίσουμε έτσι να ζούμε;», πρόσθεσε ο πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά 40χρονος παραγωγός.

Δίπλα του ακριβώς σε άλλο πάγκο προσπαθούσε να πουλήσει παξιμάδι ο Χαράλαμπος Καριπίδης. Ζήτημα ήταν να είχε χθες πουλήσει καμιά δεκαριά σακούλες με παξιμάδι, την ώρα που τον συναντήσαμε. Μας ανέφερε πως τα κέρδη ακόμη και γι' αυτό το προϊόν βγαίνουν πολύ δύσκολα.

Τουλάχιστον δεν παραπονέθηκε πολύ, γιατί όπως είπε εκείνος είναι μόνος του. Δεν έχει να παλέψει οικογένεια και παιδιά, όπως άλλοι. «Εμείς είμαστε μοναχοί και κουτσοπαλεύουμε. Όμως τα πράγματα είναι τραγικά για όλους. Ήδη αυξήθηκε το σιτάρι και φυσικά η καλλιέργεια, ενώ βγάζουμε πολύ λίγα χρήματα», πρόσθεσε ο κ. Καριπίδης.

Λίγο παρακάτω συναντήσαμε την κ. Ελένη Μπούγια. Μια συνταξιούχο, η οποία δεν είχε πάρει ακόμη τη σύνταξή της και προσπαθούσε με τις λιγοστές οικονομίες της να ψωνίσει. «Ορίστε αυτά όλα-όλα αγόρασα. Δεν έχω άλλα χρήματα για να ψωνίσω παραπάνω λαχανικά και φρούτα», μας είπε η κ. Μπούγια, δείχνοντάς μας το καρότσι της που πράγματι το έσερνε σχεδόν άδειο. Λίγες μελιτζάνες, ντομάτες και κολοκυθάκια αναμενόταν μόνο να πάει στο σπίτι της η συνταξιούχος.

Έμειναν στους πάγκους

Κάποιοι παραγωγοί σήκωναν ψηλά ολόκληρα μάτσα από βλίτα, που έφταναν και τα δύο κιλά. Άρχισαν εκείνη τη στιγμή να φωνάζουν: «Ελάτε να πάρετε. Μόνο ένα ευρώ!». Η φρεσκάδα τους δεν έμενε απαρατήρητη. Κι όμως τόσα μάτσα από καταπράσινα βλίτα παρέμεναν στους πάγκους, περιμένοντας υπομονετικά μήπως και πουληθούν.

Απούλητα παρέμεναν και πολλά κεράσια. Μάλιστα ντόπιας παραγωγής, που η τιμή τους είχε κατέβει αρκετά. Από 5 ευρώ το κιλό ο παραγωγός από το χωριό Αγία Βαρβάρα Κωστής Παπαδάκης κατέβασε τα κεράσια του στα 3,5 ευρώ το κιλό. Γλυκά, τραγανά και συνάμα ζουμερά, φρέσκα και προπάντων γευστικά κατακόκκινα κεράσια και όμως παρέμεναν ακόμη στον πάγκο του.

Όπως μας είπε, όσοι ψώνισαν χθες από τη λαϊκή αγορά στην Αλικαρνασσό πήραν μόνο τα απαραίτητα. «Δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα. Συνεπώς πώς να μπορούν να ψωνίσουν», πρόσθεσε. Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα εδώ κι έναν μήνα, με τον κόσμο να μην ψωνίζει όπως ψώνιζε παλιά. Όμως αυτό το χάλι, όπως εξάλλου χαρακτήριζαν την κατάσταση χθες με την κίνηση στη λαϊκή αγορά οι παραγωγοί, δεν έχει ξανασυμβεί.

Πήγαν μετά το μεσημέρι, όπου περίμεναν να πέσουν οι τιμές

«Λίγη οικονομία χρειάζεται τώρα», ανέφερε ο Γιώργος Ταμιωλάκης, που περιμένει να πάρει τη σύνταξή του. Ο ίδιος αγόρασε χθες μόνο τα απαραίτητα. Όπως είπε, ανησυχεί μη χάσει τελείως τα χρήματά του. Πως θα πάρει μόνο ένα μέρος από αυτά τώρα δεν τον πειράζει, αρκεί όμως να αλλάξουν τελικά τα δραματικά δεδομένα στη χώρα μας. Μάλιστα αισιοδοξεί γι' αυτό, και ευελπιστεί έστω και την ύστατη στιγμή να υπάρξει η περιβόητη συμφωνία.

«Δεν έχουμε και περισσότερα χρήματα για να ψωνίσουμε. Βιώνουμε την ανεργία. Πώς να πάρουμε έστω τα λαχανικά και φρούτα της εβδομάδας; Μόνο στα απαραίτητα αρκούμαστε και στα πιο οικονομικά. Υπολογίζουμε και το σεντ με δεδομένες και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις», σημειώνει ο καταναλωτής Μανόλης Παπουτσάκης.

Ο αδελφός του Μιχάλης, μιας και ψώνιζαν από τον ίδιο πάγκο, έκανε στο ίδιο μήκος κύματος δηλώσεις. Παράλληλα πρόσθεσε πως πολλοί καταναλωτές επέλεξαν εσκεμμένα να έρθουν στη λαϊκή αγορά μετά τις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να πέσουν λίγο οι τιμές και να φτάσουν τα ελάχιστα χρήματά τους για να ψωνίσουν από όλα όσα έχουν ανάγκη.

Από τους τυχερούς παραγωγούς ήταν ο Γιώργος Μαραγκάκης από τη Χερσόνησο, μιας και, όπως μας είπε, χθες η λαϊκή για αυτόν πήγε καλά. «Είχα υπαίθρια προϊόντα και τα πούλησα. Παραδόξως πήγα καλά. Ο κόσμος πρέπει να φάει. Και ο κόσμος, που βλέπει ψύχραιμα την κατάσταση και το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί ψωνίζει», μας ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή κίνηση στη λαϊκή αγορά «συμπαθητική».

«Ίσα που ψώνιζε ο κόσμος για το φαγητό της μέρας. Άδειες οι τσάντες. Ούτε τα μισά προϊόντα δεν πούλησα».

Γιάννης Στρατάκης

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ειδικά γι' αυτούς που έχουν να θρέψουν οικογένεια και παιδιά. Πώς να ψωνίσει ο κόσμος».

Χαράλαμπος Καριπίδης

«Ψώνισα πολύ λιγότερα λαχανικά και φρούτα. Δεν έχω πάρει τη σύνταξή μου ακόμη. Εύχομαι να πάνε όλα καλά για όλους».

Ελένη Μπούγια

«Μόνο τα απαραίτητα αγοράζει πλέον ακόμη και από τη λαϊκή ο κόσμος. Ντόπια κεράσια κι έμειναν απούλητα».

Κωστής Παπαδάκης

«Πλέον χρειάζεται λίγη οικονομία. Εξάλλου, πώς να ψωνίσεις αν δεν αλλάξει η δραματική κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα;».

Γιώργος Ταμιωλάκης

«Υπολογίζουμε και το σεντ και αγοράζουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Δε μας περισσεύουν έτσι κι αλλιώς λόγω ανεργίας».

Μανόλης Παπουτσάκης

«Αναγκαστικά μόνο τα απαραίτητα αγοράζουμε. Δε μας δίνουν εξάλλου και μέχρι στιγμής τουλάχιστον περισσότερα χρήματα».

Μιχάλης Παπουτσάκης

«Παραδόξως πήγα καλά στη λαϊκή της Τρίτης. Όσοι βλέπουν με ψυχραιμία τα πράγματα ψωνίζουν κιόλας. Ο κόσμος πρέπει να φάει».

Γιώργος Μαραγκάκης

«Κατά 80% ακόμη και 90% κατέβηκε η κίνηση στη λαϊκή της Αλικαρνασσού. Με το κλείσιμο των τραπεζών σφίχτηκε και η τσέπη του κόσμου».

Θεόδωρος Φραγκούλης

«Άργησε ο κόσμος να έρθει στη λαϊκή για να πέσουν οι τιμές. Κρατούσε λιγοστά χρήματα και ψώνισε μόνο τα τελείως απαραίτητα».

Μαρία Καμπουράκη

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News