default-image

Πανικός, λιποθυμίες, τέντες: Aπίστευτες σκηνές στις τράπεζες

Κρήτη
Πανικός, λιποθυμίες, τέντες: Aπίστευτες σκηνές στις τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταλαιπωρία από τα ξημερώματα για τους περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που δε διαθέτουν χρεωστική κάρτα ή κάρτα ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ και οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από το γκισέ μιας εκ των 968 τραπεζών για να λάβουν τη σύνταξή τους.

Μάλιστα, δύο λιποθυμίες σημειώθηκαν την Κρήτη, η μία στο Ηράκλειο και η άλλη στα Χανιά. Ένας 78χρονος στο Ηράκλειο λιποθύμησε περιμένοντας στην ουρά για να εξυπηρετηθεί σε υποκατάστημα της Εθνικής στην Καλοκαιρινού, ενώ και στα Χανιά συνταξιούχος έχασε τις αισθήσεις του σε παρόμοια περίπτωση. Και οι δύο παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_qmgj2knj/

Χρηματαποστολές συνεχώς εφοδιάζουν με ρευστό τα τραπεζικά καταστήματα

Οι συνταξιούχοι είχαν αρχίσει να κάνουν ουρές από τις 4 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η εξυπηρέτησή τους θα γίνει αλφαβητικά. Μοναδική εξαίρεση η Τράπεζα Πειραιώς που ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε Εθνική, Eurobank, Alpha και Τράπεζα Αττικής οι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι θα εξυπηρετηθούν ως εξής:

Ημερομηνία εξυπηρέτησης

Α - Ι

Τετάρτη 1.7.2015

Κ - Μ

Πέμπτη 2.7.2015

Ν - Ω

Παρασκευή 3.7.2015

Σημειώνεται ότι το όριο ανάληψης είναι 120 ευρώ την εβδομάδα.

Στα γκισέ των τραπεζών θα εξυπηρετούνται, με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, συνταξιούχοι των εξής ασφαλιστικών ταμείων:

1) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων από το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιουνίου.

2) ΤΑΠ-ΟΤΕ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων από χθες το μεσημέρι, 30 Ιουνίου.

3) ΤΑΠ-ΔΕΗ, που οι λογαριασμοί θα πιστωθούν χθες το βράδυ.

4) ΝΑΤ, που έχουν πιστωθεί από προχθές, Δευτέρα 29 Ιουνίου.

5) ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έχουν πιστωθεί από το βράδυ της 26ης Ιουνίου.

6) ΕΤΑΑ, που έχουν πιστωθεί από τις 26 Ιουνίου.

7) ΟΓΑ, που πιστώθηκαν χθες το βράδυ, 30 Ιουνίου.

8) ΟΑΕΕ, που θα πιστωθούν σήμερα, 1 Ιουλίου 2015, μετά τις 11 το πρωί.

Βοήθεια στους συνταξιούχους

Κάποιες τράπεζες ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικές προς τους υπερήλικες που περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για ατέλειωτες ώρες. Μάλιστα στα υποκαταστήματα της Πειραιώς δεν υιοθετήθηκε το σύστημα με την αλφαβητική σειρά, αλλά η σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι άνθρωποι που περίμεναν. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι της Πειραιώς προσέφεραν νερό, χυμούς και αναψυκτικά στους ανθρώπους που περίμεναν στον ήλιο για ώρες, προσπαθώντας να κάνουν λίγο πιο ανεκτή την αναμονή, γεγονός για το οποίο εισέπραξαν τα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια των ανθρώπων που περίμαναν στις ουρές.

Στην Παγκρήτια Συνεταιριστική τράπεζα ανάλογη εικόνα, με τους υπάλληλους να... στήνουν τέντες για να προφυλαχθούν από τον ήλιο οι συνταξιούχοι, στους οποίους παράλληλα έδιναν και καρέκλες για να καθίσουν, ενώ κι εδώ προσφέρονταν στους εκατοντάδες ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά, νερό, χυμοί κι αναψυκτικά, για να γίνει λίγο πιο ανεκτή η αναμονή τους!

«Ντροπή να μας φέρονται έτσι»

Ανασφάλεια, αβεβαιότητα αλλά και εκνευρισμός είναι τα κύρια συναισθήματα των συνταξιούχων του Ηρακλείου, όπως καταγράφονται μέσα από τα δικά μας ρεπορτάζ, για την όλη κατάσταση.

Και χθες, με μεγάλη ταλαιπωρία, συνταξιούχοι στο Ηράκλειο στήθηκαν στις ουρές των ΑΤΜ, ενώ οι περισσότεροι που ρωτήσαμε δήλωσαν ότι την Κυριακή θα ψηφίζουν "ναι", γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να βγει εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σημάνει, ενδεχομένως, «ακόμα χειρότερες καταστάσεις».

Από την άλλη, πάντως, ξεκαθάρισαν ότι, έτσι κι αλλιώς, οι συντάξεις έχουν καταντήσει «επιδόματα πείνας», καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να παλέψουν «για το καλό της Ελλάδας, όποιο και αν είναι αυτό»!

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν σήμερα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων που δε διαθέτουν κάρτα αναλήψεων ή χρεωστική, αλλά ήδη, με τις καταστάσεις των τελευταίων ημερών, επικρατεί πολύ άσχημο κλίμα στις τάξεις των "απόμαχων της ζωής", παρά το γεγονός, όπως λένε, ότι έχουν ήδη δει και έχουν περάσει πολλά στη θυελλώδη ζωή τους.

Όπως μας έλεγαν οι περισσότεροι, την Κυριακή θα ψηφίσουν "ναι", με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ρισκάρουμε την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, αλλά ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό έχει να κάνει με την κοινή διαπίστωση ότι «μπορεί με το ευρώ να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αλλά τώρα πια, αν γυρίσουμε στη δραχμή, το πιο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ακόμα πιο άσχημες καταστάσεις».

Ήταν χαρακτηριστική, μάλιστα, η κουβέντα συνταξιούχου μπροστά σε ΑΤΜ, που μας είπε ότι στην περίπτωση εκείνη «θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως»!

Βέβαια, υπάρχουν και οι απόψεις που λένε «εγώ θα ψηφίσω όχι "δαγκωτό". Έτσι κι αλλιώς, μου τα έχουν πάρει όλα. Τι άλλο πια να πάθω;». Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι κανείς δεν είπε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να βγει απ' το ευρώ, τουλάχιστον όσοι δέχτηκαν να απαντήσουν στα δικά μας ερωτήματα.

Πιο αναλυτικά, χθες το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια σύσκεψης παρουσία του Γιάννη Βαρουφάκη και εκπροσώπων των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας, έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα με τα χίλια καταστήματα που θα ανοίξουν σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα υποκαταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά για τρεις ημέρες. Θα εξυπηρετούνται μόνο οι συνταξιούχοι. Το ανώτατο ποσό που μπορούν να σηκώνουν από το λογαριασμό τους γι' αυτήν την εβδομάδα είναι 120 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες, ώστε οι συνταξιούχοι:

-Να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται "πλαστικό χρήμα".

-Να προχωρούν σε αναλήψεις από ΑΤΜ (60 ευρώ/ημέρα, το ανώτατο όριο).

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως οι καταθέσεις σε ευρώ είναι διασφαλισμένες τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα.

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών: «Θυμίζει σε όλους τους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα, το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις - ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει, αρνούμενο να επεκτείνει τη δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».

Το πλαφόν

Πάντως, με την ανησυχία των καταθετών να είναι έντονη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και να επιβάλει τραπεζική αργία μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι αρκετά ΑΤΜ δε δίνουν πλέον 20ευρα, με αποτέλεσμα το ανώτατο ποσό ανά ημέρα να πέφτει ουσιαστικά στα 50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η φημολογία που αναπτύχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας για περαιτέρω μείωση του πλαφόν στις αναλήψεις (20 ευρώ ανά ημέρα) ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διάψευση το βράδυ της ίδιας ημέρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News