default-image

Τρεις οι ένοχοι, επτά οι αθώοι της ομάδας του κυκλώματος

Κρήτη
Τρεις οι ένοχοι, επτά οι αθώοι της ομάδας του κυκλώματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενοχή μόνο των τριών από τους συνολικά δέκα κατηγορούμενους, οι οποίοι δικάζονταν για την πολύκροτη υπόθεση της ομάδας που φέρεται να είχε στήσει απάτες εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε το απόγευμα της Τρίτης το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για τον 45χρονο φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος, καθώς και τα δύο αδέρφια με κρητική καταγωγή, τα οποία δραστηριοποιούνται ως τουριστικοί πράκτορες στο εξωτερικό.

Ωστόσο, παρά το ότι και στους τρεις εν λόγω κατηγορούμενους επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο ποινές κάθειρξης, αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είναι ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο.

Σ' αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και τα δύο άτομα που ήταν μέχρι χθες προφυλακισμένα - μαζί με τον 45χρονο - απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν και είναι πλέον ελεύθεροι.

Η ετυμηγορία

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο το 45χρονο επιχειρηματία για απάτη κατ' εξακολούθηση και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών. Ο 45χρονος καταδικάστηκε επίσης σε ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης, η οποία ανεστάλη, για την πράξη της οπλοκατοχής.

Όσον αφορά στα δύο αδέρφια, το Δικαστήριο τα έκρινε ένοχα - επίσης - για απάτη κατ' εξακολούθηση, επιβάλλοντας στο καθένα από αυτά ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Σημειώνεται ότι ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή επιβλήθηκε και σ' έναν ακόμη από τους κατηγορούμενους, καθώς είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο περί «απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».

"Έξω" όλοι!

Οι υπόλοιποι έξι που δικάζονταν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Έτσι, και οι δέκα που φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση - είτε ένοχοι είτε αθώοι - είναι πλέον ελεύθεροι.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν διαφοροποιημένη σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση: Νωρίτερα, χθες, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την ενοχή των πέντε εκ των κατηγορουμένων (του 45χρονου, των δύο αδερφών, του υπαλλήλου της ΔΕΗ και του γεωπόνου) για απάτη, αλλά και για «εγκληματική οργάνωση», πρόταση που τελικά δεν υιοθετήθηκε από την Έδρα.

Με δηλώσεις που παραχώρησε στο neakriti.gr, ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των αθωωθέντων Γιώργος Γερωνυμάκης ανέφερε τα εξής: Το κατηγορητήριο δεν αποδείχθηκε τελικά κατά την επίπονη για όλους ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε τρεις μέρες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον εντολέα μου, δικαιωθήκαμε πλήρως.

Γενικότερα, υπήρξε άμβλυνση των αρχικών καταστάσεων, καθώς τα όσα είχαν παρουσιαστεί ότι συνέβαιναν το Μάρτιο του 2014, οπότε είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση, ήταν πολύ διαφορετικά από την απόφαση του Δικαστηρίου».

«Η πλειονότητα των περιπτώσεων που έφτασαν στο Δικαστήριο αφορούσε τελικά σε αστικές κι εμπορικές διαφορές, οι οποίες αρχικά ποινικοποιήθηκαν», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Γερωνυμάκης.

ΑΠΑΤΕΣ ΜΑΜΟΥΘ

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Μαρτίου του 2014, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινή γνώμη, καθώς σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι απάτες τις οποίες φέρονται να διέπραξαν τα μέλη του κυκλώματος είχαν προκαλέσει ζημιά περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες και Ελληνικό Δημόσιο.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News