Ειδήσεις

Ξεριζώνουν τα κηπευτικά τους οι παραγωγοί της Κρήτης

Με κλειστές τράπεζες, έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων και πολιτική αστάθεια μαραζώνει ο πρωτογενής τομέας, κλείνουν οι εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οδηγούνται στη φτώχια και στην ανεργία οι αγρότες και οι οικονομικοί μετανάστες (εργάτες γης), που φεύγουν κατά κύματα για την πατρίδα τους.

Στην αγροτική Ιεράπετρα, όπου η καλλιεργητική περίοδος για τα κηπευτικά υπό κάλυψη φτάνει στο τέλος της, όσοι συντηρούσαν τις καλλιέργειές τους, ελπίζοντας να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές τις τελευταίες παρτίδες της σοδειάς τους, υποχρεώνονται να ξεριζώσουν εσπευσμένα τις φυτείες τους, καταστρέφοντας τα προϊόντα, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα έφταναν στις αγορές και στους καταναλωτές του εξωτερικού και του εσωτερικού.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τράπεζες κλειστές και τους περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων δίνει ένα ισχυρότατο χτύπημα στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Η χώρα μας λένε ότι θα μπορούσε από εκεί να ξεκινήσει την ανάκαμψή της. Αν και είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε λίγο ακόμα τις καλλιέργειές μας, καθώς υπήρχε μια σχετική ζήτηση στην ντομάτα και τα πιπεροειδή, μας αναγκάζουν να ξεπατώσουμε νωρίτερα τα φυτά μας, καθώς οι έμποροι με τράπεζες κλειστές δεν μπορούν ούτε να μας πληρώσουν, ούτε και εκείνοι να πληρωθούν από τις αγορές. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τώρα οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου με τη διάθεση των καλοκαιρινών κηπευτικών, αλλά και εκείνοι της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Στην Ιεράπετρα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο δε θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε, ειδικά εάν ισχύσουν και εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που προτείνονται, τα οποία υπερφορολογούν τον αγρότη και την αγροτική γη, καταργούν τον ΟΓΑ και μας εξομοιώνουν με τους ελεύθερους επαγγελματίες», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Από το πρωί της Δευτέρας, οπότε οι εξαγωγικές και οι εμπορικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κηπευτικών, περιορίζοντας στο ελάχιστο το ρίσκο που αναλαμβάνουν, άρχισαν να υποχωρούν και οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα, με πρώτη την πιπεριά Φλωρίνης που έχασε το 50% της τιμής της.

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε άλλο εμείς οι εξαγωγείς, επιχειρώντας σε ένα ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, με κλειστές τράπεζες και με νόμισμα που δεν είναι σίγουρο αν αύριο θα συνεχίσει να είναι το ευρώ. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αν γυρίσουμε στη δραχμή, θα σβήσουν. Το εξαγωγικό εμπόριο χρειάζεται ανοικτές τράπεζες, σταθερότητα και ευρώ», μας λέει ο εξαγωγέας κ. Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης.

«Με κλειστές τράπεζες, το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων, που ακολουθεί, διαχέεται σε πάρα πολλούς τομείς και οι συνέπειες πληρώνονται από όλους μας. Δε φτάνει ότι σταματούν οι εξαγωγείς και οι έμποροι δεν αγοράζουν τα προϊόντα μας, αλλά απονευρώνονται και όλοι οι υπόλοιποι φορείς της αλυσίδας παραγωγής εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Εμείς που συγκεντρώνουμε και δημοπρατούμε τα κηπευτικά των αγροτών δεν μπορούμε να πληρωθούμε από τους εμπόρους και τους εξαγωγείς, για να πληρώσουμε με τη σειρά μας τους παραγωγούς και εκείνοι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, τους γεωπόνους τους, τα αγροτικά εφόδια και τις άλλες υποχρεώσεις των οικογενειών τους.

Αν μάλιστα περάσουν τα μέτρα που προτείνονται σε βάρος της αγροτικής τάξης, η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και ο κόσμος θα εγκαταλείψει και το τελευταίο προπύργιο που μας είχε απομείνει, για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα και να ανατάξουμε σταδιακά την οικονομία μας», μας λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

"Στέγνωσε" η αγορά - Ψυχολογία στο ναδίρ

Σε δύο μόλις μέρες, με τις τράπεζες κλειστές και τον κόσμο στις ουρές των ΑΤΜ, η ψυχολογία των αγροτών, που είναι η πλειονότητα των κατοίκων της Ιεράπετρας, έχει πέσει στο ναδίρ. «Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls μάς έχουν φέρει την πανωλεθρία. Ελπίζαμε αυτήν την περίοδο με περισσότερους ξένους στη χώρα μας, ότι θα πουλούσαμε σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα μας. Τώρα όμως δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα. Μας κλείσανε τις τράπεζες, κλείνουν οι εξαγωγικές και οι εμπορικές επιχειρήσεις, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με μετρητά που δεν υπάρχουν και διαλύονται τα πάντα. "Στεγνώνει" η αγορά και δε μας λέει κανείς μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», συμπληρώνει με αγωνία ο αγρότης κ. Μιχάλης Μπαλοθιάρης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια