default-image

Η Περιφέρεια δρομολογεί τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού

Κρήτη
Η Περιφέρεια δρομολογεί τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης τις επόμενες δεκαετίες ενόψει υλοποίησης και του νέου χωροταξικού συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που έχει συστήσει η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ έγινε και η παρουσίαση του πρώτου μέρους της μελέτης του ενεργειακού σχεδιασμού του νησιού που έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, απηύθυνε χαιρετισμό η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη - παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος-Χωροταξίας Νίκου Καλογερή - η οποία και καλωσόρισε τα μέλη της ομάδας εργασίας και συγκεκριμένα του εκπροσώπους από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΣΦΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΑΤΕΙ Κρήτης, το ΙΤΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, το ΤΕΕ, άλλους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και τους παρισταμένους μελετητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας είναι:

- η επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του ερευνητικού έργου "Ενεργειακός Σχεδιασμός Περιφέρειας Κρήτης" που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

- η διαρκής διαβούλευση των εναλλακτικών σεναρίων, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των διαφορετικών λύσεων που θα προκύψουν από το ερευνητικό έργο

- η διατύπωση και τεκμηρίωση προτάσεων και σχεδίων επί των αποτελεσμάτων

- η επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση συναντήσεων, συσκέψεων, ημερίδων και συνεδρίων για τη διαβούλευση και ενημέρωση του κοινού και των εμπλεκόμενων φορέων για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό Περιφέρειας Κρήτης.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη τόνισε ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής του ενεργειακού χάρτη της Κρήτης θα είναι ο άνθρωπος, η ανάπτυξη της Κρήτης και το περιβάλλον.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας ενεργειακού σχεδιασμού, εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που σήμερα υπάρχουν και μελετώνται στον ενεργειακό σχεδιασμό τον οποίο αναθέσαμε. Η Περιφέρεια Κρήτης ανέθεσε για πρώτη φορά τη μελέτη του βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού για το νησί με σενάρια τα οποία θα περιλαμβάνουν τις προοπτικές για την Κρήτη μέχρι και το 2050. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, ένα σχέδιο που απουσιάζει μέχρι σήμερα και απουσιάζει σαν "εργαλείο" για να μπορέσουμε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στα ζητήματα της ενέργειας. Σήμερα έχουμε υπό διαβούλευση το χωροταξικό σχέδιο και το ενεργειακό αποτελεί ένα μεγάλο θέμα. Το ενεργειακό μέρος του χωροταξικού αναφέρει 3 ενεργειακά κέντρα με συγκεκριμένα έργα, επίσης 8 περιοχές για ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Στο επίκεντρο όλων των παραπάνω είναι ο άνθρωπος, η ανάπτυξη της Κρήτης και το περιβάλλον».

Η κ. Μανασάκη, αναφερόμενη στην ενεργειακή αυτάρκεια-ασφάλεια του νησιού και τις ΑΠΕ, είπε: «Το πρώτο θέμα που εξετάζεται είναι η ενεργειακή αυτάρκεια, η ενεργειακή ασφάλεια, θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν και όλα αυτά εξετάζονται. Επίσης θα δούμε τις ΑΠΕ όπου η Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία, πρωτοπορεί στον τομέα αυτό. Έχουμε ήδη διείσδυση στην ηλεκτρική παραγωγή της Κρήτης κατά 25% σε ΑΠΕ. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο της ευρωπαϊκής οδηγίας για το 2030 και 2040 που είναι 27%. Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα σε αυτά τα ζητήματα, όμως μας λείπει ως "εργαλείο" ένας συνολικός σχεδιασμός για να μπορούμε να πάρουμε και εμείς κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «ξεκινάει σήμερα μια πολύ σημαντική προσπάθεια για να αποκτήσουμε και εμείς ως Κρήτη ενεργειακό σχεδιασμό, και εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Σενάρια που έχουν να κάνουν με την ασφαλή τροφοδοσία του νησιού και βέβαια θα καθορίζουν την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια. Οι επιλογές είναι πολλές, θα τις αξιολογήσουμε και το σίγουρο είναι ότι καταλήγοντας θα έχουμε μια εικόνα τι είναι καλύτερο για την Κρήτη, για το περιβάλλον του νησιού μας. Θα μπορέσουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με το χωροταξικό και τα οποία μας απασχολούν αυτή την περίοδο. Επίσης θεωρώ ότι θα μπει μια τάξη και στο θέμα των ΑΠΕ έτσι ώστε αυτές οι επενδύσεις να λειτουργήσουν εις όφελος των πολιτών της Κρήτης και της ανάπτυξη της».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος επισήμανε η Κρήτη έχει κάθε δυνατότητα να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός μέσω της μετατροπής σε βιώσιμο "πράσινο" νησί με νέες σύγχρονες τεχνολογίες. «Δίνουμε μια μακροχρόνια προοπτική, δεν είναι η μελέτη μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία της Κρήτης αλλά είναι ευρύτερη, είναι μαζί και η κατανάλωση, ο μετασχηματισμός όλων των τομέων με σύγχρονες τεχνολογίες και στον τομέα των μεταφορών. Ο σκοπός και το κριτήριο είναι η ανάπτυξη της Κρήτης - η Κρήτη έχει κάθε δυνατότητα να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός ακριβώς μέσω της μετατροπής σε βιώσιμο "πράσινο" νησί με νέες σύγχρονες τεχνολογίες. Θα δούμε πολλά διαφορετικά σενάρια, είτε βασισμένα σε εξηλεκτρισμό σε ευρύτατη κλίμακα, περιλαμβανομένων και των μεταφορών, ίσως εισαγωγή φυσικού αερίου, θα δώσουμε έμφαση όμως στον καταναλωτή ο οποίος γίνεται και λίγο "επιχειρηματίας" στον τομέα της ενέργειας. "Ιδιοπαράγει", επενδύει, εξοικονομεί ενέργεια και έχει απόδοση στα χρήματα που ξοδεύει για αυτό το σκοπό και αυτό επίσης είναι το "κλειδί" του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News