Ειδήσεις

"Αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ δε θα υπάρξει αυτόματα χρεοκοπία"

Το ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει σήμερα τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε σημαίνει πως η χώρα ολισθαίνει αυτόματα σε μία άμεση χρεοκοπία, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ πριν την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βιέννη.

Όπως είπε, σε επόμενη φάση η διαδικασία προβλέπει να κληθεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ να καταβάλει τη δόση, δίνοντας μία προθεσμία 14 ημερών, ενώ το επόμενο βήμα δεν είναι μία αυτόματη χρεοκοπία.

Ο Σέλινγκ είπε ότι δεν ανησυχεί ούτε για το ευρώ, καθώς είναι ισχυρό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, άρα δεν αναμένει να υπάρξουν επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη είναι ανοικτή για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ωστόσο, κατά τη γνώμη του, η κατάσταση είναι αδιέξοδη.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πολύ απογοητευμένος και λίγο οργισμένος με την ελληνική στάση, δηλαδή, με την εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει την πίεση στην Ευρωζώνη με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, που, όπως είπε, απέτυχε.

Χαρακτήρισε περίεργο το σχέδιο δημοψηφίσματος και επανέλαβε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επιστροφή της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος και προειδοποίησε ότι εάν λήξει σήμερα το πρόγραμμα βοήθειας δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σχόλια