Ειδήσεις

Ημερίδα για τον τουρισμό και την "έξυπνη" εξειδίκευση

«Η στρατηγική της "έξυπνης" εξειδίκευσης στη βαριά "βιομηχανία" της Κρήτης που είναι ο τουρισμός ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020» βρίσκεται στο επίκεντρο της ημερίδας που οργανώνει σήμερα στο Ηράκλειο η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην ημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αυτοδιοίκησης - αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, δήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι - παραγωγικές τάξεις και φορείς του τουρισμού.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι τη νέα Προγραμματική Περίοδο, όπου δίνεται έμφαση στην "έξυπνη" εξειδίκευση, το τουριστικό προϊόν που αποτελεί τη βαριά μας "βιομηχανία" μπορεί να βελτιστοποιηθεί και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας της Κρήτης.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα του τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση, παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στην ουσία και στα πράγματα που θα καταφέρουν να μας βγάλουν έξω από το αδιέξοδο, και αφορούν την απασχόληση, την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα. Ο τουρισμός είναι βασική "βιομηχανία" του νησιού μας και αφορά το 48% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι μέσα από την "έξυπνη" εξειδίκευση και μέσα από έξυπνους τρόπους τόσο προβολής όσο και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος μπορεί να βελτιστοποιηθεί η απόδοση και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Αναφερόμενος στην εικόνα του τουρισμού σήμερα στο νησί σε συνάρτηση με τη δύσκολη οικονομικο-πολιτική συγκυρία, ο κ. Βαμιεδάκης τόνισε: «Η εικόνα προς το παρόν είναι ήρεμη, υπάρχουν πάρα πολύ λίγες ακυρώσεις, και η ροή των κρατήσεων, αν και μειωμένη, συνεχίζεται. Αυτό συνέβαινε μέχρι χθες, ωστόσο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης είπε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τουριστικούς φορείς για να προάγεται συνεχώς η "βιομηχανία" του νησιού, ο τουρισμός. Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση από ξενοδόχους και επιχειρηματίες υπάρχει ηρεμία από την πλευρά των τουριστών. Επίσης προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα ακυρώσεων, υπάρχει μια φειδωλή ροή κρατήσεων, για την επόμενη τουριστική περίοδο».

Το πρόγραμμα

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας, που είναι σε εξέλιξη και λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς", έχει ως εξής:

- Η περιφερειακή στρατηγική στον τομέα του τουρισμού

- Η προώθηση της καινοτομίας στο σύμπλεγμα "Τουρισμός- Πολιτισμός" στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης (RIS Crete)-Πιλοτικές δράσεις

- Ο καταδυτικός τουρισμός στην Κρήτη:

*Η περιφερειακή στρατηγική για τον καταδυτικό τουρισμό και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο της RIS Crete και της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης.

*Το θεσμικό πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού και η εφαρμογή του στην Κρήτη

*Δίκτυο καταδυτικών πάρκων: Πρωτοβουλίες επιχειρηματικής κοινότητας για καθιέρωση της Κρήτης ως προορισμού κατάδυσης, μέσα από την αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας.

*Πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για καθιέρωση της Κρήτης ως προορισμού κατάδυσης μέσα από την αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας.

*Όαση κατάδυσης και αναψυχής: Επιδεικτική τεχνολογική εφαρμογή του ΕΛΚΕΘΕ  

- Δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΠ Κρήτη 2014-2020

Συζήτηση

- Θεματικός τουρισμός και Τεχνολογίες Πληροφορικής( ICTs ) -(στρογγυλό τραπέζι)

- Θεματικός Τουρισμός και ICTs. Δυνατότητες - Προοπτικές στην Περιφέρεια Κρήτη.

- Παρουσίαση πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τα ερευνητικά ιδρύματα και ΑΕΙ της Κρήτης ως αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα, την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς εταίρους.

• Ανάπτυξη προσωποποιημένων υπηρεσιών στον τουρισμό, μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τα αποτελέσματα του  προγράμματος  DANTE και HOMER

• Συστήματα ηλεκτρονικής on site περιήγησης με τρισδιάστατες απεικονίσεις. Το έργο "Ηράκλειο, κάθε βήμα... ένα ταξίδι στην ιστορία - Ηλεκτρονική περιήγηση στην παλιά πόλη Ηρακλείου"

• 3Dcrete .Μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα για την τρισδιάστατη διαδραστική παρουσίαση των μνημείων της Κρήτης και την εξέλιξή τους στο χρόνο

• Διαδραστικά συστήματα ενημέρωσης τουριστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος

• Θεματικός τουρισμός και πολιτισμός: Ενσωμάτωση και προσπελασιμότητα πληροφορίας, κοινωνικά θεματικά δίκτυα και ανάδραση πλήθους.

- Τουριστική προβολή και ICTs. Το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης

- Ο ρόλος των εταιρειών ICTs στην προώθηση εφαρμογών πληροφορικής στον τουρισμό

• Εφαρμογές ICTs στον πολιτιστικό τουρισμό

• Mobile & Web εφαρμογές για την προώθηση του θεματικού τουρισμού

- Δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΠ Κρήτη 2014-2020

Συζήτηση

17:30: Κλείσιμο-συμπεράσματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια