Ειδήσεις

Αγωνιούν για τον τουρισμό

Φοβισμένοι για το αύριο της χώρας και για το τι θα ξημερώσει η 6η Ιουλίου εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό και δραστηριοποιούνται στα τουριστικά θέρετρα του νομού Ηρακλείου.

Μιλώντας για μια συγκυρία-ταφόπλακα για την τουριστική οικονομία, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των τουριστών και στην ακύρωση κρατήσεων, χαρακτηρίζουν το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός σχετικά με το δημοψήφισμα ως μια κατάσταση που οδηγεί τη χώρα από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, και που κανείς δεν μπορεί να πει με το χέρι στην καρδιά ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα πάντως όλα όσα συμβαίνουν φαίνεται να μην επηρεάζουν τους τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί μας. Έχοντας ήδη λάβει συμβουλές και οδηγίες από τα πρακτορεία της πατρίδας τους και γνωρίζοντας ότι τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας μπορούν να ανατραπούν από τη μια μέρα στην άλλη, φρόντισαν να έρθουν με αρκετά μετρητά στις τσέπες τους, οπότε συνεχίζουν τις διακοπές τους, χωρίς όμως να ξέρει κανείς αν τελικά θα έρθουν κι άλλοι...

Με την αγωνία για τα τεκταινόμενα να έχει χτυπήσει "κόκκινο", οι περισσότεροι Ηρακλειώτες επιχειρηματίες "βλέπουν" ένα γκρίζο τοπίο. Οι μισοί από αυτούς κάνουν λόγο για το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της Ελλάδας, με τους πολίτες της να καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο κακοτράχαλους δρόμους... το γκρεμό ή το ρέμα. Κρίνουν επικίνδυνη την έξοδό μας από την Ε.Ε. και το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο, όπως λένε, θα μας στοιχίσει ακριβά, τινάζοντας στον αέρα τις σχέσεις που χτίστηκαν μετά κόπων και βασάνων όλα αυτά τα χρόνια με τις διεθνείς αγορές, με την Ελλάδα ως εκ τούτου να έρχεται αντιμέτωπη με καταστάσεις πρωτόγονες, που θα οδηγήσουν στην απομόνωσή της από τις αγορές.

Επισημαίνουν την πτώση της τάξεως του 45-50% που αυτή τη στιγμή βιώνει ο τουρισμός, οδηγώντας αρκετά ξενοδοχεία και καταλύματα να μην ανοίξουν παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αφού δεν είχαν κρατήσεις, και παράλληλα εκδηλώνουν τους φόβους τους για σφοδρό κύμα ακυρώσεων μετά τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις και κάνουν λόγο για αποφάσεις που κατάφεραν να συνθλίψουν ακόμα και την τελευταία ναυαρχίδα της οικονομίας, τον τουρισμό. Πράγμα που σημαίνει την κατρακύλα της χώρας.

Από την άλλη, οι άλλοι μισοί επιχειρηματίες τονίζουν πως ο λαός βρίσκεται πια στα όριά του, οπότε και δεν αντέχει άλλη εξαθλίωση, ότι η Ελλάδα έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να παλεύει όποιο και αν είναι το τίμημα για εκείνη και ότι η ήδη βεβαρημένη οικονομική μας κατάσταση δε σηκώνει άλλα μέτρα, άλλη φορολογία και άλλα μνημόνια. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο λαός θα μιλήσει στην κάλπη της Κυριακής, με τους πολίτες αυτής της χώρας να αποφασίζουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθηθεί και αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η διγνωμία αυτή, ωστόσο, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τον εθνικό διχασμό, τη σύγχυση και το μοίρασμα των Ελλήνων σε δύο στρατόπεδα.

Τεράστιο δίλημμα: «Από το κακό στο χειρότερο»

Ας δούμε όμως τι είπαν αναλυτικά επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, τους οποίους συναντήσαμε σε τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου:

«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, καθώς κανείς δε διευκρινίζει ποιο θα είναι το αύριο για όλους μας, είτε εγκρίνουμε είτε όχι τις προτάσεις των θεσμών, φαίνεται να μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», τόνισε ο Γιάννης Προβιδάκης. «Πραγματικά είναι ένα τεράστιο δίλημμα για όλους μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βλέπουμε και τα υπόλοιπα μαγαζιά να βάζουν λουκέτο αργά ή γρήγορα. Ο τουρισμός αυτή τη στιγμή καταστρέφεται και θα σημειωθούν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων», είπε ο κ. Γιώργος Σαπουντζής.

«Βλέποντας τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ένα "όχι" στο δημοψήφισμα, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα ήταν η απόλυτη καταστροφή, γυρίζοντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Από την άλλη, αν πούμε "ναι", ίσως να μας περιμένουν σκληρότερα μέτρα, μιας και κανείς δε μας λέει ξεκάθαρα τι έλεγε η πρόταση- "τελεσίγραφο". Κατά τη γνώμη μου, όμως, θα ήταν σοφότερο να παλεύαμε για μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ», τόνισε ο Γιάννης Φραγκιαδάκης.

«Σε αυτό το σημείο που μας έχουν φτάσει είμαστε έτσι κι αλλιώς χαμένοι. Λεφτά δεν έχουμε. Δουλειές δεν έχουμε. Ο τουρισμός έχει διαλύσει, γι' αυτό και πρέπει επιτέλους να τελειώνει αυτό το πανηγύρι. Βέβαια, πρέπει να ξέρουμε πως, αν επιστρέψουμε στη δραχμή, μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Από την άλλη, η κατάστασή μας δε σηκώνει άλλα μέτρα. Έχουμε πια ταπεινωθεί και εξαθλιωθεί όσο δεν πάει», ανέφερε, τέλος, ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης Ανδρέας Τερζάκης.

Τι λένε οι τουρίστες: «Θα συνεχίσουμε τις διακοπές μας»

«Αφού ήρθαμε, θα συνεχίσουμε τις διακοπές μας. Άλλωστε, δεν αντιμετωπίζουμε εμείς πρόβλημα ρευστών, αλλά εσείς», λένε οι ξένοι επισκέπτες μας, εκφράζοντας την ίδια ώρα τη συμπαράστασή τους απέναντι στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε.

«Είναι πραγματικά τρομερό να μην ξέρεις αν αύριο θα έχεις χρήματα. Αυτό που σας συμβαίνει είναι πολύ κακό. Πάντως εμείς θα συνεχίσουμε τις διακοπές μας. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα και οι Έλληνες αρκετά φιλικοί. Το πακέτο μας είναι για δύο βδομάδες και μετά θα επιστρέψουμε στη χώρα μας», τόνισε η Margarette Righter από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Είναι κρίμα να περνάτε αυτήν την κατάσταση. Βέβαια, η χρεωκοπία της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι γιατί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα», είπε η Susan Clivel επίσης από την Αγγλία.

«Είστε ένας περήφανος λαός που δίνει το δικό του αγώνα. Όμως, αν θέλετε να παραμείνετε στην Ευρώπη και στο ευρώ, πρέπει να σκεφτείτε καλά τις από 'δω και πέρα κινήσεις σας. Η απόφαση είναι δική σας. Εμείς ήρθαμε για λίγες ημέρες και θα φύγουμε. Είναι η τρίτη φορά που ερχόμαστε στην Κρήτη, μας αρέσει πολύ και στεναχωριόμαστε για εσάς», είπε η Loren Μpover από τη Γαλλία.

«Είναι όντως πολύ μεγάλη καταστροφή αυτό που συμβαίνει. Καλό θα είναι να σκεφτείτε αρκετά την απόφαση που θα λάβετε, καθώς ίσως πάψετε να ανήκετε στην Ενωμένη Ευρώπη», μας είπε ο Γερμανός επισκέπτης μας Frank Markenstein.

Η μόνη περίπτωση που αντιμετώπισαν πρόβλημα οι ελάχιστοι τουρίστες που δε φρόντισαν να έρθουν με γεμάτο πορτοφόλι, όπως είπαν, ήταν όταν εντός του σαββατοκύριακου, επισκεπτόμενοι κάποια ΑΤΜ για να βγάλουν χρήματα, αντιλήφθηκαν ότι αυτά ήταν άδεια. Κατάφεραν όμως και εξυπηρετήθηκαν από μηχανήματα άλλων κοντινών περιοχών που δεν είχαν προλάβει να στερέψουν, λόγω του μεγάλου αριθμού πολιτών που έσπευσε να σηκώσουν χρήματα μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με ανακοινώσεις, οι αλλοδαποί που επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα δε θα ταλαιπωρηθούν από τα capital controls, καθώς τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους. Έτσι, οι διακοπές για τους ξένους επισκέπτες μας συνεχίζονται με ήρεμους και ξέγνοιαστους ρυθμούς.

Τι δηλώνουν ντόπιοι και ξένοι

«Είτε εγκρίνουμε είτε όχι τις προτάσεις των θεσμών, φαίνεται να μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο».

Γιάννης Προβιδάκης

«Πραγματικά είναι ένα τεράστιο δίλημμα για όλους μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βλέπουμε και τα υπόλοιπα μαγαζιά να βάζουν λουκέτο αργά ή γρήγορα».

Γιώργος Σαπουντζής

«Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν σοφότερο να παλεύαμε για μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ»

Γιάννης Φραγκιαδάκης

«Είμαστε έτσι και αλλιώς χαμένοι. Λεφτά δεν έχουμε. Δουλειές δεν έχουμε. Έχουμε πια ταπεινωθεί».

Ανδρέας Τερζάκης

«Αυτό που σας συμβαίνει είναι πολύ κακό. Πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε τις διακοπές μας. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα».

Margarette Righter

«Η χρεωκοπία της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι γιατί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα».

Susan Clivel

«Είστε ένας περήφανος λαός που δίνει το δικό του αγώνα. Η απόφαση είναι δική σας. Εμείς ήρθαμε και θα φύγουμε».

Loren Mpover

«Είναι όντως πολύ μεγάλη καταστροφή αυτό που συμβαίνει. Καλό θα είναι να σκεφτείτε αρκετά την απόφαση που θα λάβετε».

Frank Markenstein

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια