default-image

Ανησυχούν για την επιβίωση

Κρήτη
Ανησυχούν για την επιβίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπαίνει θέμα επιβίωσης από 'δω και στο εξής», δηλώνουν τις τελευταίες ώρες πολλοί Κρητικοί. Αβέβαιοι για το μέλλον της χώρας μας, ανησυχούν ακόμη κι αν προσπαθούν να κρατήσουν την αισιοδοξία ζωντανή.  

Οι ηλικιωμένοι και οι μισθωτοί ανησυχούν αν θα πάρουν τα χρήματά τους. Χθες όσοι δεν είχαν βγάλει χρήματα το σαββατοκύριακο έκαναν ανάληψη από τα ΑΤΜ το ποσό των 60 ευρώ. Το ίδιο έκαναν όμως και όσοι πολίτες ήδη είχαν βγάλει αρκετά χρήματα τα προηγούμενα 24ωρα. Με το φόβο να μη χαθούν οι οικονομίες χρόνων, στήθηκαν σε ουρές, ψώνισαν μηνών τρόφιμα και φούλαραν με καύσιμα τα οχήματά τους.

Η ανασφάλεια να μην τύχει κάτι έκτακτο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν προκάλεσε πανικό σε πολύ κόσμο, ιδίως... στους έχοντες. «Έβγαλα όσα χρήματα μπορούσα. Πήγα την περασμένη Παρασκευή λίγο μετά τα μεσάνυχτα και τα ΑΤΜ στο Ηράκλειο ήταν γεμάτα από κόσμο. Κατάφερα να βγάλω χρήματα από μηχάνημα ανάληψης στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Πήγα και το Σάββατο και την Κυριακή κι έβγαλα όσα χρήματα και πάλι μπορούσα. Προχθές χρειάστηκε να περάσω από 6 ΑΤΜ για να βρω τελικά χρήματα. Πήγα στο σούπερ-μάρκετ και ψώνισα κι έβαλα και βενζίνη», ανέφερε ο Γιάννης Στρατάκης.

Ο ίδιος σημείωσε πως «καλύτερα να έχεις τα χρήματα σου μαζί σου και να φοβάσαι να μην στα κλέψουν, παρά να μην τα έχεις βγάλει από τις τράπεζες και να τα χάσεις». Χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολα αναστρέψιμη». Μάλιστα, είπε, «τόσο χάλια δεν μπορούσε να είναι». Και πρόσθεσε: «Στην τύχη βασίζονται και οι δουλειές. Ειδικά όσες έχουν να κάνουν με συναλλαγές με το εξωτερικό. Αν κάνουν πίσω οι Γερμανοί, καταστρέφονται οι κανόνες της ευρωζώνης. Τα πράγματα δε θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα».

Ουρές και στα σούπερ-μάρκετ

Αρκετός κόσμος πάντως ψώνισε από τα σούπερ-μάρκετ το περασμένο Σάββατο και χθες Δευτέρα, αλλά δεν πήρε μόνο τα απαραίτητα. Ψώνισε όσο μπορούσε παραπάνω τρόφιμα. Με όσα χρήματα, δηλαδή, είχε να διαθέσει. Ρύζι, όσπρια και αλεύρι είχαν την τιμητική τους. Όσοι είχαν μετρητά πλήρωσαν με μετρητά. Οι υπόλοιποι με κάρτα. Και ήταν πολύς ο κόσμος που αυτήν τη φορά πλήρωσε με πλαστικό χρήμα.

Ο περισσότερος δηλαδή κόσμος, όπως τόνισε η υποδιευθύντρια Κατερίνα Μινάρδου σε ένα από τα σούπερ-μάρκετ Χαλκιαδάκη. Όπως είπε, η κίνηση που σημειώθηκε αυτές τις δύο μέρες στο συγκεκριμένο κατάστημα ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες φορές. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως τα ράφια δεν άδειασαν και ότι υπάρχουν αποθέματα, ενώ συνέστησε στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται.

«Ψυχραιμία» συνέστησε και ο Νίκος Δραμιτινός, που συναντήσαμε τη στιγμή που πήγαινε να ψωνίσει, όπως μας είπε, της ημέρας τα τρόφιμα. «Δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός», είπε, επισημαίνοντας πως το αίσθημα αυτό πάντα φέρνει κακά αποτελέσματα.

Μαύρη βλέπει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η Δήμητρα Θεοτοκάκη. Δεν ψώνισε, όμως, πολλά τρόφιμα. Όσον αφορά στα μέτρα είναι κατά, ενώ στο δημοψήφισμα είναι υπέρ. «Ας κάνανε δημοψήφισμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να μη φτάναμε εδώ που φτάσαμε», πρόσθεσε.

«Με στεναχωρεί το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση έχει πάρει γραπτή εντολή να διαχειριστεί αυτό το θέμα, ρίχνει το μπαλάκι στον ελληνικό λαό, χωρίς ο τελευταίος να είναι ενημερωμένος απόλυτα», τονίζει η Κατερίνα Παπαδάκη. Παράλληλα διερωτάται: «Μπορεί ο λαός να αποφασίσει για κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να βρουν λύση;».

Η κ. Παπαδάκη, που εργάζεται στο "Βοήθεια στο Σπίτι" μάς ανέφερε πως χθες αρκετοί ήταν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν να πληρώσουν για προγραμματισμένες εξετάσεις.

Στο μεταξύ, ήδη υπήρξε χθες πρόβλημα με όσους πήγαν να ψωνίσουν από μίνι-μάρκετ και περίπτερα κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Όπως μας είπε η Δέσποινα Γερμακοπούλου, τα μηχανάκια των καρτών κινητής τηλεφωνίας χθες ήταν κλειστά, γιατί δουλεύουν μέσω τραπέζης. Η ίδια ανέφερε ότι και στα τσιγάρα πλέον θα δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ως γνωστόν, γίνονται μέσω τράπεζας, οπότε θα υπάρξουν ελλείψεις.

«Πώς θα φτάσουν τα 60 ευρώ για τις προμήθειές μας, όταν ο κάθε καπνιστής αγοράζει δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα;», διερωτάται.

«Ψυχραιμία. Να μην πανικοβαλλόμαστε. Έχουμε περάσει και χειρότερα οι Έλληνες στο παρελθόν», τόνισε από την πλευρά της η καταναλώτρια Ευαγγελία Μουδράκη.

«Δεν υπάρχουν χρήματα και θέλουμε να ψωνίσουμε. Έτσι, θέλουμε δε θέλουμε, αισιοδοξούμε», τόνισε η Ανδριανή Ποποδάκη.

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, καήκαμε. Τα πράγματα ήταν αναμενόμενα, αλλά έτσι έπρεπε να γίνει. Να κληθεί ο λαός. Ήταν παλικαρίσια η κίνηση που έγινε. Φτάνει πια στην κοροϊδία», ανέφερε ο Νίκος Βασιλάκης, ο οποίος ψώνισε τα αναγκαία, όπως μας είπε, τρόφιμα.

«Δε φοβάμαι να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση. Πολλοί είναι οι ξένοι που κατακρίνουν τις πολιτικές των μνημονίων. Αυτό διαπίστωσα και στην Τουρκία που πήγα πρόσφατα.Ντρέπονται για τα όσα συμβαίνουν», τόνισε ο συνταξιούχος Μανόλης Σφακιανάκης, που έχει 8 εγγόνια.

«Δεν υπήρχε λόγος να γίνει δημοψήφισμα», ανέφερε ο Σταύρος Καψάλης. Όπως είπε, θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση, ενώ τόνισε ότι μπορεί ο ίδιος και να μην πάει να ψηφίσει. Μπερδεμένη δηλώνει η Νατάσα Γιαννοπούλου, η οποία, όπως μας λέει, δε γνωρίζει πού θα καταλήξουμε.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_3f84458d/

Ψώνισαν το κρέας της... βδομάδας

Όπως τόνισε ο κρεοπώλης Δημήτρης Βουρεξάκης, ο κόσμος χθες ψώνιζε από το κατάστημά του κανονικά όπως κάθε Δευτέρα για το βδομαδιάτικο φαγητό. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πτηνοτρόφου Γιάννη Δασκαλάκη, από τη Μυρτιά. Ο ίδιος έτυχε να προμηθευτεί τροφές για τα πτηνά του την προηγούμενη εβδομάδα. Δε γνωρίζει όμως, όπως μας είπε, «τι μας ξημερώνει». «Σίγουρα», ανέφερε, τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως μέχρι τώρα «υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει πανικοβληθεί».

«Κρίμα που στη χώρα που εφευρέθηκε η Δημοκρατία να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων πληρώνουμε σήμερα. Είμαι κατά στο μαρτύριο της σταγόνας που θα διαιωνίζεται και στα τρισέγγονά μας. Ας πάθουμε ό,τι πάθουμε για ένα μήνα ή και παραπάνω, αρκεί να σταματήσει αυτό το μαρτύριο», αναφέρει ο Βαγγέλης Παπαδάκης, ο οποίος μόλις είχε τραβήξει από το μηχάνημα 60 ευρώ. Την ίδια ώρα, όπως μας είπε, η σύνταξη του ΙΚΑ είχε μπει και βρισκόταν στο λογαριασμό. Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα έγινε το «πειραματόζωο», ενώ ευελπιστεί ότι «μπορεί μεσοβδόμαδα να ταρακουνηθούν οι Γερμανοί. Σε κάθε περίπτωση, «θα βουλιάξει το σύμπαν».

Ψυχραιμία συνιστούν οι φαρμακοποιοί

«Με τα φάρμακα δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει», τόνισε ο φαρμακοποιός Γιώργος Παρασύρης. Όπως εξήγησε, «οι αποθήκες δίδουν με το δελτίο ένα-ένα κομμάτι, οπότε καταλαβαίνετε ότι όσο στοκ και να έχει κανείς δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στο συνηθισμένο όγκο της κατανάλωσης. Θα υπάρξει πρόβλημα γιατί δεν ξέρουμε και οι εταιρείες τι στάση θα τηρήσουν τελικά. Το θέμα είναι αν οι αποθήκες μπορούν να βρουν φάρμακα».

Ο κ. Παρασύρης ανέφερε πως ο κόσμος ζει μια αβεβαιότητα, την οποία σε τέτοιο βαθμό δεν έχει ξαναζήσει. «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όλοι, και οι φαρμακοποιοί και ο Σύλλογος, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τους πολίτες σε επίπεδο πόλης και νομού. Από 'κει και πέρα δε γνωρίζουμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν γιατί κάθε μέρα έχουμε διαφορετικές παραμέτρους».

«Δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής τίποτα στην αλυσίδα του φαρμάκου. Οι φαρμακαποθήκες κανονικά εφοδιάστηκαν με παραγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας και παραδόθηκαν κανονικά. Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα την πρώτη ημέρα κάπιταλ κοντρόλ», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Βαγγέλης Λεντάρης.

Όπως είπε, ο κόσμος είναι ψύχραιμος όσον αφορά στην προμήθεια περισσοτέρων των συνηθισμένων. Αν υπάρξει πρόβλημα πάντως στο χώρο, όπως ανέφερε ο κ. Λεντάρης, θα υπάρξει πολύ αργότερα. «Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες για παράδειγμα ένα μήνα», κάνοντας σαφές πως μέχρι τώρα τουλάχιστον, ακόμη και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Τι δηλώνουν οι πολίτες

«Οι καταναλωτές ψώνισαν από το κρεοπωλείο μου όπως ψωνίζουν κάθε Δευτέρα για τα τρόφιμα της εβδομάδας».

Δημήτρης Βουρεξάκης

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μέχρι στιγμής συνεχίζω κανονικά τις δραστηριότητές μου ως πτηνοτρόφος».

Γιάννης Δασκαλάκης

«Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο. Μπορεί μεσοβδόμαδα να ταρακουνηθούν οι Γερμανοί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα βουλιάξει το παν».

Βαγγέλης Παπαδάκης

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να ψωνίσουμε περισσότερα τρόφιμα. Θέλουμε δε θέλουμε προσπαθούμε να αισιοδοξούμε».

Ανδριανή Ποποδάκη

«Τα πράγματα ήταν αναμενόμενα, αλλά έτσι έπρεπε να γίνει. Πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε».

Νίκος Βασιλάκης

«Δε φοβάμαι να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Πολλοί ήταν εκείνοι που ψώνισαν σαν να είχαμε πόλεμο. Εγώ ψώνισα τα αναγκαία».

Μανόλης Σφακιανάκης

«Ήδη τα μηχανάκια των καρτών κινητής τηλεφωνίας ήταν κλειστά γιατί δουλεύουν μέσω τραπέζης. Θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και με τα τσιγάρα».

Δέσποινα Γερμακοπούλου

«Χρειάζεται ψυχραιμία να έχει ο κόσμος. Πολλοί έσπευσαν να προμηθευτούν αρκετά τρόφιμα. Εγώ θα ψωνίσω τα αναγκαία».

Νίκος Δραμιτινός

«Μπορεί ο λαός να αποφασίσει για κάτι για το οποίο δεν έχει βρεθεί λύση; Με στεναχωρεί που ρίχτηκε το μπαλάκι στο λαό, χωρίς να είναι ενημερωμένος απόλυτα».

Κατερίνα Παπαδάκη

«Ο κόσμος ζει μια αβεβαιότητα. Χρειάζεται ψυχραιμία. Θα υπάρξει πρόβλημα με το φάρμακο. Θα καλύψουμε όσο μπορούμε τις ανάγκες και σε επίπεδο νομού».

Γιώργος Παρασύρης

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News