default-image

Ιστορικό χρέος - ιστορική ευθύνη

Απόψεις
Ιστορικό χρέος - ιστορική ευθύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωθυπουργέ μου, μέλη της κυβέρνησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Την 25η Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε ότι έχει κουραστεί να πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος και εκείνων που τον κυβερνούσαν μέχρι τότε. Και αποφάσισε να αλλάξει σελίδα. Και να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε πραγματικότητα αυτά που υποσχόσασταν.

Και τι ήταν αυτό που υποσχεθήκατε; Ό,τι θα κατορθώσετε να ανατρέψετε ή έστω να μαλακώσετε τη σκληρή πολιτική λιτότητας και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που είχε επιβάλει η τρόικα των δανειστών στους ώμους των Ελλήνων πολιτών. Και ότι αυτό θα το κάνετε δίχως να διακινδυνεύσετε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δίχως να δημιουργήσετε αχρείαστη αναστάτωση, δίχως να βάλετε στο ζύγι το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή".

Γι' αυτό σας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Είναι ζωτικής σημασίας να το αντιληφθείτε αυτό, να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς περιμένουν οι Έλληνες από την κυβέρνησή σας.

Πήγατε σε διαπραγμάτευση με αυτά τα ζητούμενα. Και με προειδοποιήσεις απ' όλες τις πλευρές ότι η Ευρώπη σήμερα δε δίνει πολλά περιθώρια για πειράματα και δεν πρόκειται να δεχτεί από την Ελλάδα να κάνει μόνη της μια αλλαγή κατεύθυνσης. Αυτό ήταν δεδομένο - μόνο ένας τυφλός δεν το έβλεπε. Και ακόμη και ένας τυφλός θα το είχε ακούσει και θα το είχε αντιληφθεί.

Διαπραγματευτήκατε επί μακρόν, δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων μας. Τις αντοχές των πολιτών, τις αντοχές της οικονομίας, τις αντοχές της αγοράς, τις αντοχές των ψηφοφόρων σας, τις αντοχές του λαού.

Μετά από 4 μήνες "στα χαρακώματα", η τελευταία πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι ελάχιστα απείχε από τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών. Και μάλιστα σε πολλά ζητήματα ήταν χειρότερη, ακριβώς λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων, ένεκα της μακράς περιόδου αναμονής.

Και τότε αποφασίσατε... Τι ακριβώς; Να πετάξετε ξανά το μπαλάκι στον κόσμο, στο λαό που σας εξέλεξε. Και να του ζητήσετε να αποφανθεί με ένα "Ναι" ή με ένα "Όχι" σε ένα ερώτημα που ουδείς έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι. Είναι ερώτημα επί της συγκεκριμένης πρότασης των δανειστών; Μα, αφού η πρόταση ήταν σε διαδικασία συζήτησης, δεν ήταν τελεσίγραφο. Είναι ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ"; Αν είναι, γιατί δεν τίθεται το ερώτημα άμεσα, αλλά έμμεσα; Είναι απλώς ένας τακτικισμός για να δώσει "όπλα" στη διαπραγμάτευση; Μα είναι αυτό υπεύθυνη στάση;

Ένα δημοψήφισμα που δε θα ξεκαθαρίσει οτιδήποτε - διότι το ερώτημα είναι θολό και δεν τελεσιδικεί κάτι - σε μία συγκυρία που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα και στο λαό της. Και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη με τους θεσμούς συνεχίζονταν, αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κριθεί θετικά ως "τακτική κίνηση".

Πλέον το δημοψήφισμα βρίσκεται καθ' οδόν και θεωρούμε ότι θα γίνει και δε θα ανακληθεί. Ένα δημοψήφισμα το οποίο - ανεξαρτήτως του πώς το βλέπετε εσείς και πώς θα το εκλάβει ο ελληνικός λαός - για τους Ευρωπαίους σημαίνει ένα και μοναδικό πράγμα: Το "ναι" θα είναι ένα "ναι" στην Ευρώπη, το "όχι" θα είναι ένα "όχι" στην Ευρώπη.

Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ποιο είναι το διακύβευμα; Αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή ότι με μια πιο ελαφριά απ' ό,τι θα δικαιολογούσαν οι περιστάσεις διάθεση, τραβάτε τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα το οποίο για τους Ευρωπαίους θα σημαίνει αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρώπη;

Δεν είναι ξεκάθαρο αυτό που κάνετε, ούτε και σοβαρό. Στη Δημοκρατία ο λαός επιλέγει την κυβέρνησή του για να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο λαός. Δεν επιλέγει μια κυβέρνηση για να του πετάξει την "καυτή πατάτα" όταν αρχίσουν να καίγονται τα δάχτυλά της.

Σας εξέλεξε ο ελληνικός λαός για να κάνετε μια συγκεκριμένη δουλειά, την οποία δηλώσατε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι θα την κάνετε και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αποστολή σας ήταν να συνεχίσετε προσπαθώντας να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση για τους Έλληνες. Όχι να παρατήσετε τις διαπραγματεύσεις και να φέρετε το θέμα σε δημοψήφισμα.

Βεβαίως, όπως σημειώσαμε, ό,τι έγινε, έγινε και δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω. Πλέον καλούμαστε να ψηφίσουμε σε αυτό το παράξενο και θολό δημοψήφισμα.

Και όχι μόνο αυτό. Βρεθήκαμε στην ανάγκη να επιβάλλουμε ελέγχους κεφαλαίων, αναγκαστήκαμε να τρέχουμε στα ΑΤΜ και να σχηματίζουμε ατέλειωτες ουρές στα βενζινάδικα, να στοκάρουμε μακαρόνια και ρύζι, να βλέπουμε τους Έλληνες πανικόβλητους να μη γνωρίζουν τις τους ξημερώνει, να μαθαίνουμε να ζούμε με τις τράπεζες κλειστές... Για ποιον λόγο όλα αυτά;

Για ποιον λόγο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση αναστάτωσης και αβεβαιότητας για το μέλλον;

Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, θα πρέπει να αναλογιστείτε το καθήκον σας. Το καθήκον προς το λαό αυτής της χώρας, το καθήκον προς τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Δηλώνετε προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Δηλώνετε ότι δε θα κάνετε οτιδήποτε για να διακινδυνεύσετε αυτό το μέλλον. Ε, ιδού η Ρόδος, λοιπόν! Αποδείξτε το στην πράξη!

Καλέστε τον Έλληνα ψηφοφόρο, εφόσον θα προχωρήσετε με αυτό το δημοψήφισμα, να ψηφίσει το μεγάλο "Ναι" στην Ευρώπη και επιστρέψτε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Ναι, το πακέτο μέτρων είναι σκληρό και επώδυνο. Ναι, δε λύνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ναι, η χώρα χρειάζεται κάτι καλύτερο, πολύ καλύτερο. Χρειαζόμαστε την ελπίδα για το αύριο.

Αλλά... αυτή η ελπίδα θα έλθει πώς; Μέσα από την καταστροφή που θα φέρει η έξοδος από την ευρωζώνη; Θα έρθει με τους Ευρωπαίους εταίρους να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι μέρος της Ευρώπης;

Αναλογιστείτε τις ιστορικές ευθύνες σας. Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για το ευρωπαϊκό μέλλον αυτής της χώρας. Τώρα θα πρέπει να διώξουμε κάθε σύννεφο διχασμού, απ' αυτά που αρχίζουν να μαζεύονται στον ουρανό της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες.

Είναι ιστορικό σας χρέος και ευθύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News