default-image

Έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ

Ελλάδα
Έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμάκωση των μέτρων ασφαλείας μέχρι την Κυριακή, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος, σηματοδότησαν χθες πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Αστυνομικών Διευθυντών των νομών, το επίπεδο συναγερμού αναβαθμίστηκε αν όχι στο κόκκινο, σε βαθύ πορτοκαλί.

Κομβικό σημείο αποτελεί η ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανοίξουν 850 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα για τη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, καθώς ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το εκρηκτικό κλίμα που αναμένεται να διαμορφωθεί, καθώς θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στα γκισέ θα προσπαθήσουν να φτάσουν και πολίτες που δεν είναι συνταξιούχοι.

Οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν έχουν καμία δυνατότητα να τους εξυπηρετήσουν, γι' αυτό και αναζητείται τρόπος να αποτραπούν σκηνές απείρου κάλλους μέσα και έξω από όσα υποκαταστήματα ανοίξουν. Παράγοντες της αγοράς αλλά και του τραπεζικού συστήματος φαίνεται να έχουν ζητήσει εγγυήσεις για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.

Η στενή επιτήρηση, με αιχμή του δόρατος την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. γύρω από τα ΑΤΜ των τραπεζών, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν εντολές στους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων να βρίσκονται πλέον σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις επιτηρώντας, εκτός από τις τράπεζες, σούπερ-μάρκετ και άλλους χώρους συγκέντρωσης και συναλλαγών των πολιτών. Ακόμη, να ληφθούν μέτρα για τη φρούρηση των εκλογικών κέντρων, δημόσιων κτηρίων, όπως ακριβώς εφαρμόζονται κάθε εκλογική διαδικασία. Σε αντίθεση με την έως τώρα τακτική, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που αναμένονται έχουν δοθεί εντολές η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι και να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αστυνομική επέμβαση αν χρειαστεί.

Ήδη, στο πλαίσιο των μέτρων για το δημοψήφισμα, έχουν "παγώσει" οι άδειες στο αστυνομικό προσωπικό, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, ενώ αναμένονται από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες οδηγίες που προβλέπονται από τον εκλογικό νόμο, οι οποίες βασίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Αστυνομικοί της γειτονιάς - Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Στους αστυνομικούς της γειτονιάς, όπου εφαρμόζεται ήδη ο θεσμός, έχουν δοθεί οδηγίες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με προτεραιότητα στη φροντίδα και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των υπερηλίκων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθεσε μάλιστα σε λειτουργία τον τηλεφωνικό αριθμό κλήσης 11188 προκειμένου να μην αισθανθεί κανένας πολίτης μόνος και να μπορεί να αναζητήσει βοήθεια για κάθε ζήτημα τάξης και ασφάλειας.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News