Ειδήσεις

Telegragh: Προσφυγή Ελλάδας στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η Ελλάδα απειλεί να προσφύγει στα ανώτατα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να «μπλοκάρει» την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και να σταματήσει την «ασφυξία» του τραπεζικού συστήματος, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, σε αποκλειστικό της δημοσίευμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των έννομων δικαιωμάτων της» παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα λάβουμε τις απαιτούμενες νομικές συμβουλές και θα εξετάσουμε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπουν την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ. Η ιδιότητά μας ως κράτος - μέλος της Ευρωζώνης είναι αδιαπραγμάτευτη» εξηγεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Η υπερασπιστική γραμμή της Αθήνας, αναφέρει το δημοσίευμα, θα εδράζεται στην απειλή των Ευρωπαίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τα μέτρα λιτότητας στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι οι Φρανσουά Ολάντ, Σίγκμαρ Γκάμπριελ και Άγκελα Μερκελ προειδοποίησαν τη Δευτέρα, ότι εάν η ψήφος των Ελλήνων είναι αρνητική, τότε η Ελλάδα δύσκολα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Οποιαδήποτε προσφυγή εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών θα αποτελεί μία αναπάντεχη εξέλιξη, η οποία θα περιπλέξει την κρίση» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μήνυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω του «παγώματος» της παρεχόμενης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτή η απόφαση, συνεχίζει, ουσιαστικά «τραβάει» τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα της χρηματοδότησης.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητας έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αν και αναγνωρίζει ότι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σχόλια