default-image

"Δε θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία επειδή λήγει το πρόγραμμα"

Ελλάδα
"Δε θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία επειδή λήγει το πρόγραμμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι Έλληνες και Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ, και στους δημοσιογράφους Π. Χαρίτο και Αντ. Αλαφογιώργο, τονίζοντας ότι «το κυρίαρχο στοιχείο στις εξελίξεις είναι ότι θα βάλει τη σφραγίδα του ο ελληνικός λαός».    

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε», τόνισε και εξήγησε ότι οι τράπεζες έκλεισαν γιατί αποφάσισαν κάποιοι να μη δώσουν παράταση, θέλοντας να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από το να αποφασίσει.

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ, ενώ όπως συμπλήρωσε, «δε θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία επειδή λήγει ένα πρόγραμμα».

«Όποια απόφαση θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε και τόνισε ότι και «οι Θεσμοί είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι», ενώ και πάλι έκανε λόγο για πρόταση-τελεσίγραφο.

«Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «έκλεισαν τις τράπεζες γιατί οι εταίροι δεν αποδέχονται το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει επί της πρότασης».

Αναφερόμενος στις προτάσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δε θα δεχθεί έναν φαύλο κύκλο, ενώ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη.

«Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε και, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία των κ. Γιούνκερ και της κ. Μέρκελ, τόνισε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά.

«Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τους εταίρους ότι δεν είχαν στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ήταν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Απέναντι σε αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε. «Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί λύση. «Το "όχι" σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετηθούν οι δικές τους προτάσεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, πάλεψε για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι δόθηκε τελεσίγραφο 48 ωρών.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ως στόχο να φθάσουμε απολύτως στο μνημόνιο. «Κάποια στιγμή το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει» και τόνισε ότι βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η ειλικρίνεια. «Οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν σε άλλο κείμενο, απλά κατέθεσαν το ίδιο κείμενο με μοναδική αλλαγή το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ευρώπης, τις χαρακτήρισε «προτάσεις ΔΝΤ». Παράλληλα, εξήγησε ότι είχε ενημερώσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη και τους αποκάλυψε ότι δε θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση. «Τους ενημέρωσα το βράδυ της Παρασκευής ότι θα προβώ σε δημοψήφισμα», κατέληξε.

«Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και στο αίτημα παράτασης», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι θεωρούσε αυτονόητη την έγκριση του αιτήματος για παράταση.

Σε ό,τι αφορά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα τη σεβαστή. «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι νόμος του κράτους είναι ό,τι ψηφίσει ο λαός και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα διαπραγματευτικό εργαλείο.

Η κυβέρνηση δε σκοπεύει να διαλύσει την Ευρωζώνη ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εάν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δε θα την υπηρετήσουμε εμείς», ενώ χαρακτήρισε τη δυσκολία των ημερών πρόσκαιρη και την ψυχραιμία του κόσμου παραδειγματική. «Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού» επανέλαβε αναφερόμενος στουε εταίρους.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, ενώ καθησύχασε τους συνταξιούχους και, απευθυνόμενος σε εκείνους, είπε ότι οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» ξεκαθάρισε και αναγνώρισε ότι περίμενε πως η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική.

«Ανέμενα ότι οι Ευρωπαίοι θα είχαν υποχωρήσει» παραδέχθηκε και πρόσθεσε ότι το ίδιο περιμένει και τώρα, με την κυβέρνηση, όπως είπε, να βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν μας προτείνουν μία βιώσιμη λύση και στο «και πέντε», εμείς θα είμαστε εδώ σημείωσε ο κ. Τσίπρα και δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Εάν νικήσουμε τον φόβο, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News