default-image

"Οχι" ηγετών Ευρωζώνης στην παράταση του προγράμματος

Οικονομία
"Οχι" ηγετών Ευρωζώνης στην παράταση του προγράμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητική είναι η απάντηση των 18 ηγετών της ευρωζώνης στο χθεσινό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ολιγοήμερη επέκταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην απαντήτική του επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει πως μετά από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών της νομισματικής Ένωσης και υπό την απουσία νέων εξελίξεων, εκτιμά πως δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει αντίθετη άποψη από εκείνη που εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στις 27 Ιουνίου.

Ο ίδιος τονίζει ότι μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της σύμφωνα όμως με τους κοινούς κανόνες.

«Στην Ευρώπη η πόρτα για διαπραγματεύσεις παραμένει πάντα ανοιχτή με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης», καταλήγει η επιστολή του κ. Τουσκ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένα «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, είπε ο κ. Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας.

Ο κ. Τουσκ, σχολίασε πως κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει στην ελληνική εσωτερική πολιτική.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως με ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υπάρχει ακόμη λιγότερος χώρος για διαπραγματεύσεις.

«Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα «Όχι», απλά δεν είναι αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News