Ειδήσεις

Πώς η Samsung σχεδιάζει να διπλασιάσει τις μπαταρίες στα smartphones

Μια νέα τεχνική επίστρωσης συνδυάζει τη χρήση του γραφενίου σε επιφάνεια πυριτίου και προσφέρει αύξηση της χωρητικότητας

Το πιο σύνηθες παράπονο των χρηστών «έξυπνων» φορητών συσκευών είναι η αυτονομία τους, ακόμα και μετά από μια πλήρη φόρτιση. Η τεχνολογία των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σήμερα σε smartphones, tablets, αλλά και άλλες συσκευές είναι ίσως αυτή που έχει εξελιχθεί λιγότερο τα τελευταία χρόνια.

Η σχεδίαση επεξεργαστών χαμηλότερης κατανάλωσης και οι λύσεις καλύτερης ενεργειακής διαχείρισης μέσω του λογισμικού έχουν βελτιώσει κάπως τα πράγματα, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν απαλλάξει τους χρήστες (και ειδικά τους power users) από την ανάγκη να ψάχνουν πριν το τέλος της ημέρας για κάποια πηγή ρεύματος.

Παρά τις κατά καιρούς φιλόδοξες ανακοινώσεις, η παραγωγή μπαταριών με διαφορετική χημική σύνθεση μπορεί να είναι τεχνικά δυνατή, όμως κοστίζει ακριβά και για την ώρα θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος των συσκευών.

Τώρα η Samsung προτείνει μια λύση η οποία θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των μπαταριών ιόντων λιθίου, αυτών δηλαδή που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες φορητές συσκευές. Ερευνητές που εργάζονται για την κορεατική εταιρεία υποστηρίζουν σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη τους ότι μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα των μπαταριών από 1,5 έως και 1,8 φορές . Η βελτίωση προκύπτει από μια νέα τεχνική επίστρωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η νέα τεχνολογία συνδυάζει τη χρήση του γραφενίου σε επιφάνεια πυριτίου και προσφέρει αύξηση της χωρητικότητας. Οι ερευνητές στράφηκαν στο πυρίτιο αφού κατάφεραν να λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα του υλικού. Είναι γνωστό ότι το πυρίτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση ενέργειας, όμως αλλάζει μέγεθος κατά τη διάρκεια των κύκλων φόρτισης και αποφόρτισης.

Η καινοτομία που προτείνει η Samsung έγκειται στην επικάλυψη λεπτών υμένιων γραφενίου με νανοσωματίδια πυριτίου, τα οποία εκμεταλλεύονται τις ηλεκτρικές και μηχανικές ιδιότητες του γραφενίου και μπορούν να επεκτείνονται ή να συρρικνώνονται.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια