Ειδήσεις

Σέλινγκ: "Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ"

Δεν υπάρχει Grexit, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι τμήμα της Ευρωζώνης και της Ευρωομάδας, υπογράμμισε σήμερα από τη Βιέννη ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Αθήνα καταβάλει στην Αυστρία έγκαιρα τους τόκους του διμερούς δανείου ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τις εγγυήσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ που είχε αναλάβει η Βιέννη στο πλαίσιο του EFSF, αυτές λόγω φερεγγυότητας του Ταμείου, δεν θα «σπάσουν».

Αιτιολογώντας την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να απορρίψουν το ελληνικό αίτημα για μικρή παράταση του προγράμματος που λήγει το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε ότι από τους Έλληνες δεν έγινε αποδεκτός κανένας από τους όρους και ότι η ελληνική κυβέρνηση με το δημοψήφισμα και τη σύστασή της για αρνητική ψήφο, δεν άφησε στους εταίρους άλλη δυνατότητα.

Έχουμε αφήσει ανοικτές όλες τις πόρτες, είμαστε πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις, κάθε ώρα και στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν κάθε λύση, και προς τούτο θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, είπε ο Σέλινγκ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξήγγειλε δημοψήφισμα. Αυτό δεν συνιστά καλό τρόπο συμπεριφοράς, υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε δε, πως τα διεθνή σχόλια επιβεβαιώνουν τη στάση των υπουργών Οικονομικών και ανέφερε ότι η Ελλάδα έπαιξε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ένα παράτολμο παιχνίδι. Είναι λυπηρό διότι τα δύο προγράμματα δεν απέκλιναν τόσο πολύ μεταξύ τους ώστε να μην μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία, σημείωσε.

Στη Ελλάδα επελέγη ο πολιτικός δρόμος και η μετάθεση της ευθύνης στον ελληνικό λαό, είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών και διερωτήθηκε τί θα συμβεί εάν ο ελληνικός λαός πει «όχι».

Σύμφωνα με τον Σέλινγκ, αν έλθει νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή θα εξετασθεί άμεσα, ωστόσο οι τωρινές προτάσεις των Ελλήνων προφανώς δεν είναι επαρκείς για τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητά τους.

Όσον αφορά στην απόφαση για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, τη θεωρεί σωστή, προκειμένου, όπως λέει, να μην συνεχιστεί η «γιγαντιαία» εκροή κεφαλαίων των τελευταίων μηνών.

Σχόλια