Ειδήσεις

Σύσκεψη για τα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου

Έτοιμη να ξεκινήσει τις προσκλήσεις για ένα σημαντικό αριθμό έργων που θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο εμφανίζεται η Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη.

Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα εκτίμησε ότι εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνά η χώρα στο τέλος μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Καλωσορίζοντας τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους εκπροσώπους των υπουργείων και τους κοινωνικούς φορείς-εταίρους του τόπου στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 που πραγματοποιείται από το πρωί στο Ηράκλειο στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς", ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την άποψη ότι η απερχόμενη Προγραμματική Περίοδος 2007-2013 θα πρέπει να αποτελέσει «γέφυρα» με τη νέα, ώστε να μην χαθούν κονδύλια για έργα υποδομής που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση.

Μάλιστα, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος, που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση, έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την προετοιμασία υλοποίησης της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «η πρώτη συνεδρίαση γίνεται σε μια δύσκολη ημέρα για τη χώρα μας, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει και ουσιαστικά είναι το ξεκίνημα της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τις προσκλήσεις για ένα σημαντικό αριθμό έργων που θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να μη χάσουμε ούτε μια ημέρα και εκτίμηση δική μου είναι ότι στο τέλος μπορεί να υπάρξει η συμφωνία».

Αναφερόμενος στην απερχόμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει και η προηγούμενη Προγραμματική Περίοδος, να ολοκληρωθούν τα έργα. Αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου η χώρα μας θα χάσει πάρα πολλά χρήματα διότι η μη ολοκλήρωση των έργων συνεπάγεται ότι αυτά τα οποία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως έργα-"γέφυρα" από τη νέα Προγραμματική Περίοδο πρέπει να πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπάρχει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για το ΕΣΠΑ αλλά και για το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής". Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές και θα προχωρήσουμε όπως είχαμε προγραμματίσει».

Για τις απαιτήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου ο περιφερειάρχης Κρήτης είπε: «Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο τα έργα των υποδομών θα είναι πολύ λιγότερα από όσα ήταν την προηγούμενη περίοδο. Θα γίνουν έργα υποδομών τα οποία αφορούν τη σύνδεση μεταξύ περιοχών που συνδέονται με το ΒΟΑΚ και επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροτικό τομέα, στον τουριστικό τομέα, στην "έξυπνη εξειδίκευση", στην έρευνα και στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στις επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη, απασχόληση, θέσεις εργασίας, όπως επίσης το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Από την πλευρά του το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση τόνισε μεταξύ άλλων: «Να δώσω τα συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Κρήτης και στα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης για τον επαγγελματισμό, την εξαιρετική συνεργασία την οποία είχαμε, αποτέλεσμα της οποίας είναι ένα πάρα πολύ φιλόδοξο επιχειρησιακό πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η νέα περίοδος συνδέεται άμεσα με τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κριτήριο για την επιτυχία της νέας περιόδου θα είναι κατά πόσο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας, κατά πόσο θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Η νέα περίοδος χαρακτηρίζεται επίσης από τη συνέργεια, τη συνεργασία των ευρωπαϊκών Ταμείων για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.

Ο στόχος πλέον δεν είναι οι επενδύσεις σε οποιαδήποτε δράση, πρέπει να θέσουμε ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και αυτό το έχει κάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κρήτης. Τώρα όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην υλοποίηση αυτών των στόχων των επιδιώξεων και των προτεραιοτήτων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η στρατηγική της "έξυπνης εξειδίκευσης" είναι "κλειδί" για την επιτυχία της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Είναι επίσης πάρα πολύ θετικό ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να προκηρύξει τις πρώτες πιλοτικές δράσεις για να δούμε πού βρίσκεται η ανταπόκριση της τοπικής οικονομίας απέναντι σε αυτή την νέα στρατηγική».

Στη σημερινή 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κρήτη 2014-2020" παραβρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών-ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων.

Στοιχεία για το νέο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.pepkritis.gr και στην επιχειρησιακή πλατφόρμα "Δίαυλος" http://ep.espa.gr.

Σχόλια