Ειδήσεις

Γιούνκερ: "Οχι σημαίνει "όχι" στην Ευρώπη"

Αν και απέφυγε να πει τη λέξη "Grexit", ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια "εκ βαθέων" ομιλία του, δήλωσε ότι ένα "όχι" στο δημοψήφισμα θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει "όχι" στην Ευρώπη και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει "ναι", για να δείξει την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην Ευρωζώνη.  

Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι έχει προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις για να βρεθεί μια λύση στην ελληνική υπόθεση και ότι νιώθει ιδιαίτερα στεναχωρημένος που οι προσπάθειές του αυτές δεν ευοδώθηκαν.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και ο ίδιος όχι απλώς επιθυμεί να παραμείνει, αλλά έχει κάνει και οτιδήποτε μπορούσε για να γίνει αυτό.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα εκφράσεις όπως «τακτικά παιχνίδια» και «λαϊκίστικα παιχνίδια», από ελληνικής πλευράς. «Απογοητεύτηκα και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο», πρόσθεσε.

Τόνισε παράλληλα ότι επέδειξε αποφασιστικότητα και θέληση, τόσο ο ίδιος όσο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι θεσμοί, προκειμένου να γίνουν οι καλύτερες δυνατές συνομιλίες και να βρεθεί λύση για την Ελλάδα.

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι το πακέτο που προσφέρθηκε στην Ελλάδα είναι επώδυνο, αλλά ταυτόχρονα είναι «δίκαιο» και «αναπτυξιακό». Υποστήριξε επίσης ότι δεν περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται αναμόρφωση.

Επίσης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις δίχως αυτές να έχουν ολοκληρωθεί.

«Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις σήμερα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αναρωτώμενος αν γνωρίζει ο ελληνικός λαός για την ευελιξία και την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι θεσμοί προκειμένου να βρεθεί λύση με την ελληνική κυβέρνηση.

«Από την πλευρά μας, η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή», είπε ακόμη ο κ. Γιούνκερ. «Αυτό που θέλω είναι να υπάρξει μια συμφωνία», είπε.

«Δε θα αφήσουμε τους Έλληνες ποτέ να χαθούν, ποτέ», είπε σε μια συναισθηματική αποστροφή του ο κ. Γιούνκερ, καλώντας τους Έλληνες να ψηφίσουν "ναι", ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί ενώπιόν τους. «Αν ο ελληνικός λαός είναι συνειδητοποιημένος όσον αφορά στα θέλω του και στο ρόλο του και ψηφίσει ναι, θα γνωστοποιήσει ότι θέλει να συνεχίσει στον κοινό ευρωπαϊκό δρόμο».

Επίσης ο κ. Γιούνκερ, σε μια ακόμη πιο συναισθηματική του αποστροφή, δήλωσε ότι «οι Έλληνες, τους οποίους αγαπώ πολύ και πρέπει να το γνωρίζουν, θα πρέπει να πουν ναι στην Ευρώπη και να μην αυτοκτονήσουν».

Όλα αυτά σημαίνουν ότι και ο Γιούνκερ βάζει στη ζυγαριά του "ναι" και του "όχι" τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, επισημαίνοντας ότι είχε χαρεί πολύ όταν, το 1982, η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ).

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τόνισε ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία η χώρα μπορεί να επανέλθει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης.

Σχόλια