default-image

Το Ισραήλ μπλόκαρε το νέο στολίσκο για τη Γάζα

Κρήτη
Το Ισραήλ μπλόκαρε το νέο στολίσκο για τη Γάζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη "ναυαρχίδα" τεσσάρων σχετικά μικρών σκαφών που όδευαν προς τις ακτές της Γάζας, ένα από τα οποία είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Κρήτης, σταμάτησαν, με έφοδο αλλά «χωρίς βία», οι ισραηλινές δυνάμεις, οδηγώντας και το σκάφος στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέβηκαν στο ψαράδικο πλοίο "Marianne of Gothenburg" ("Μαριάν του Γκέτεμποργκ"), ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και το έψαξαν.

Το ψαράδικο απέπλευσε από τα παράλια της Κρήτης την περασμένη Παρασκευή, με προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Στο σκάφος επέβαιναν μεταξύ άλλων και Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολιτικοί.

Στη συνέχεια, το οδήγησαν, μαζί με όσους επέβαιναν, στο λιμάνι του Αστόντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «δεν υπήρξε βία».

Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 50 ακτιβιστές από 17 χώρες, ανάμεσά τους και ένας Παλαιστίνιος βουλευτής στην Κνεσέτ. Το σκάφος είχε αποπλεύσει στις 27 Ιουνίου και μετέφερε φάρμακα και φωτοβολταϊκά (στη Γάζα, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παραμένουν).

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε πως διέταξε την επέμβαση των δυνάμεων στο σκάφος «έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διπλωματική οδό».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζάμιν Νετανιάχου συνεχάρη τα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας «επίδειξη υποκρισίας» το στολίσκο.

Πρόκειται για ένα από τα καράβια του λεγόμενου "Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙΙ", ο οποίος αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας στη Γάζα προκειμένου να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό της, ο οποίος συνεχίζεται από το κράτος του Ισραήλ για ένατη χρονιά.

Το ταξίδι του "Μαριάν" ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο από τη Σουηδία. Από εκεί, μέσω Ατλαντικού Ωκεανού, πέρασε στη Μεσόγειο Θάλασσα και κατέπλευσε προ ημερών στην Κρήτη, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει αρκετές στάσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το ψαράδικο μεταφέρει - μεταξύ άλλων - ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές (που θα συμβάλουν στην άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα), καθώς και ιατρικό εξοπλισμό. Το "Μαριάν" δεν έπλευσε μόνο του προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνοδευόταν από τρία ιστιοφόρα (τα Rachel, Vittorio και Juliano ΙΙ).

Ο Τρίτος Στόλος της Ελευθερίας

Το "Μαριάν" είναι ένα από τα περισσότερα από τρία σκάφη τα οποία επιχειρούν να άρουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Πρόκειται για το λεγόμενο Τρίτο Στόλο της Ελευθερίας, στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πολιτικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν 17 χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο Βαγγέλης Πισσίας, ο οποίος συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τους Στολίσκους Ελευθερίας, από το 2008 μέχρι σήμερα.

Πριν τον Τρίτο Στόλο, αρκετά ακόμη σκάφη είχαν πλεύσει προς τη Γάζα, αρχής γενομένης το 2008, όταν κάποια από αυτά κατάφεραν να φτάσουν στο λιμάνι της πόλης της Γάζας φέρνοντας προμήθειες και την αλληλεγγύη προς τους 1.800.000 κατοίκους της. Ήταν ο πρώτος Στόλος της Ελευθερίας, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα και ο μοναδικός που κατάφερε να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό. Είχε ακολουθήσει ο δεύτερος Στόλος, το 2010, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από τον Ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα αρκετοί ακτιβιστές να χάσουν τη ζωή τους.

Επιφανείς επιβάτες του Τρίτου Στόλου

Πάνω στα πλοία είναι ο δρ Μπάσελ Γκάτας, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας δρ Μονσέφ Μαρζούκι, πρώτος πρόεδρος μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011. Μέσα μαζικής ενημέρωσης επί του στολίσκου είναι το Al Jazeera, το Euronews, η Τηλεόραση Μαορί (Νέα Ζηλανδία), η Al - Quds TV, το Κανάλι 2 TV (Ισραήλ) και το Russia Today (τηλεόραση), καθώς και πολλοί ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Πάνω από 100 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν μια επιστολή προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Federica Mogherini για την υποστήριξη του Στόλου της Ελευθερίας και απεύθυναν έκκληση για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News