Ειδήσεις

Ξανά στον "πάγο" οι επενδύσεις-μαμούθ στα αιολικά

Όσο αιφνιδιαστικά "ξεπάγωσαν" πριν λίγο καιρό τα επενδυτικά αιτήματα- "μαμούθ" των αιολικών πάρκων και των υποβρύχιων καλωδίων στην Κρήτη, άλλο τόσο αιφνιδιαστικά μπήκαν ξανά στο ''ψυγείο''!

Οι δύο επενδυτές, οι εταιρείες "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε." και η "ΕΛΙΚΑ Α.Ε." κατέθεσαν επίσημο αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης να αναβληθεί διαδικασία γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 2 εφάμιλλων επενδύσεων που περιλαμβάνουν ΒΑΠΕ ισχύος περί τα 850 μεγαβάτ... Επισήμως, δεν υπάρχει εξήγηση για το αίτημα αναβολής. Αν και είναι... προφανές πως πρόκειται για κίνηση τακτικής.

Δηλαδή, οι επενδυτές θέλησαν να τηρήσουν στάση αναμονής και να "παγώσουν" τις εξελίξεις μπροστά σε ένα έντονα αρνητικό κλίμα που βρήκαν μπροστά τους. Κλίμα αρνητικό από πολίτες, φορείς και περιβαλλοντικούς συλλόγους. Από τους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν είδαν με καλό μάτι τη βιασύνη των επενδυτών να προωθηθούν οι διαδικασίες, ενώ είναι παράλληλα σε εξέλιξη η διαδικασία θεσμοθέτησης του νέου χωροταξικού της Κρήτης.

Αλλά και από την ίδια την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αν λάβουμε ως γνώμονα την προ ημερών καθαρή τοποθέτηση του αναπληρωτή Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός είχε κατέβει εδώ, στο πλαίσιο της Συνόδου των ΦοΣΔΑ. Και στο περιθώριο των επαφών και συναντήσεων που είχε ρωτήθηκε και για τα 2 εν λόγω επενδυτικά σχέδια- μαμούθ με τα αιολικά πάρκα κατά μήκος της Κρήτης. Ο ίδιος είχε εμφανιστεί αρνητικός ως προς τις συγκεκριμένες επενδύσεις και κάθε τέτοιους είδους τερατώδεις, όπως είχε πει, χαρακτηριστικά επενδύσεις. Μάλιστα, είχε επισημάνει την αντίθεση των εν λόγω επενδύσεων προς το χωροταξικό σχεδιασμό, διαμηνύοντας πως το σωστό είναι όλοι να προσαρμόζονται στο εκάστοτε χωροταξικό σχέδιο και όχι το ανάποδο...

Ο Γιάννης Τσιρώνης είχε επισημάνει ακόμα πως οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται πλήρως αυτή την περίοδο και για το μέλλον, ενώ είχε σημειώσει πως προσωπικά, αλλά όχι οριστικά - ως δηλαδή μια πρώτη δική του τοποθέτηση - θεωρεί τα επενδυτικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ και του Κοπελούζου εκτός της δικής του λογικής και της λογικής της κυβέρνησης...

Επιφυλάξεις και αντιδράσεις από κατοίκους και Περιφέρεια

Η αρνητική αυτή δημόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ήρθε να προστεθεί σε έναν καμβά επιφυλάξεων, αντιδράσεων και ενστάσεων από φορείς και τοπικές κοινωνίες.

Πέραν μάλιστα των περιβαλλοντικών συλλόγων, που όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια έχουν ξεσηκωθεί κατά των εν λόγω πρότζεκτ, θεωρώντας πως πρόκειται για φαραωνικά σχέδια που κρύβουν μεγάλες αλλοιώσεις και περιβαλλοντικούς κινδύνους για το νησί, αναβρασμός καταγράφηκε και στην ίδια την Περιφέρεια Κρήτης. Τα στελέχη της Περιφέρειας δεν έκρυβαν μάλιστα την απορία τους για το πώς τόσο αιφνιδιαστικά, και ενώ φαινόταν το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει ατονήσει, οι 2 επενδυτές επανήλθαν στο προσκήνιο...

Όλα αυτά φαίνεται - εκτός βεβαίως και αν τρέχουν άλλοι λόγοι - πως μέτρησαν στο μυαλό των 2 εταιρειών, που ζήτησαν να "παγώσουν" οι διαδικασίες. Το αίτημα έγινε δεκτό από την Περιφέρεια Κρήτης, που ανακοίνωσε επισήμως χθες ότι διακόπτει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για έκφραση γνώμης που είχε ξεκινήσει για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των δύο μεγάλων έργων που αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε, η διακοπή της διαβούλευσης γίνεται μετά από σχετικό αίτημα των δύο εταιρειών "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε." και "ΕΛΙΚΑ Α.Ε.".

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια