default-image

Ποια βιταμίνη σχετίζεται με την ακμή

Υγεία
Ποια βιταμίνη σχετίζεται με την ακμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, αλλά και αρκετούς ενήλικες: η ακμή.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η πολλή βιταμίνη Β12 μπορεί να προωθεί την εμφάνιση ακμής στο δέρμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, στην παρουσία της συγκεκριμένης βιταμίνης, τα βακτήρια του δέρματος που σχετίζονται με την ακμή αρχίζουν να αντλούν φλεγμονώδη μόρια, τα οποία μετατρέπονται στα αντιαισθητικά σπυράκια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις διαφορές ανάμεσα στα βακτήρια του δέρματος σε ανθρώπους με τάση προς ακμή και σε άλλους με «καθαρά» πρόσωπα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γονιδιακή έκφραση των βακτηρίων, ελπίζοντας να καταλάβουν γιατί τα Propionibacterium acnes -τα πιο κοινά μικρόβια του δέρματος- προκαλούν σε κάποιους σπυράκια και σε άλλους όχι.

Αυτό που βρήκαν, ήταν ότι η βιταμίνη Β12 άλλαζε τη γονιδιακή έκφραση των βακτηρίων του δέρματος, κάτι που θα μπορούσε να οδηγεί στην εμφάνιση των φλεγμονών της ακμής.

Στους ανθρώπους, η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο στο μεταβολικό, το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Υπάρχει στις πολυβιταμίνες, όμως η νέα αυτή έρευνα θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο οι άνθρωποι που υποφέρουν από ακμή θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β12.

Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από τη σχολή ιατρικής του UCLA.

«Το μοριακό αυτό μονοπάτι θα μπορούσε να εξηγεί τη σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη Β12 και την ακμή που εντόπισε η μελέτη μας, ωστόσο απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό αν η Β12 προκαλεί την εμφάνιση ακμής» σχολίασε η επίκουρος καθηγήτρια φαρμακολογίας, Huiying Li.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News