Ειδήσεις

"Δε μας δόθηκε ποτέ το κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν"

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα "καρφιά" με τα οποία συνοδεύτηκε η αποκάλυψη της πρότασης των θεσμών.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντέισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.

Επίσης, τονίζουν ότι στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. «Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;», διερωτούνται και συνεχίζουν:

«Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».

«Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.   

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήρε μονομερή απόφαση να εγκαταλείψει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης το βράδυ της 26ης Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι «όλες οι πλευρές κατανοούσαν την ανάγκη επίτευξης ενός συμβιβασμού για την Ελλάδα, ο οποίος δε θα περιελάμβανε μόνο μέτρα, αλλά θα διευθετούσε τόσο  τις μέλλουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όσο και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, οι προτάσεις των θεσμών, περιελάμβαναν την παροχή ενός πακέτου βοήθειας για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της ανάπτυξης, την τόνωση της ανάκαμψης και την αύξηση των επενδύσεων.

Σχόλια