default-image

Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης

Οικονομία
Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από το "πυρ ομαδών" των πρώτων ωρών, οι τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι αρκετά "συναινετικές", καθώς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

Δηλώσεις μετά τη λήξη του Eurogroup έκαναν ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να διενεργεί δημοψηφίσματα, αν και δήλωσε πως οι εταίροι αιφνιδιάστηκαν και απογοητεύτηκαν από αυτή την απόφαση.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως όταν πρόκειται για συμφωνίες μέσα στο Eurogroup θα πρέπει να υπάρχει κοινή βάση και εξέφρασε την πεποίθηση πως το δημοψήφισμα δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η παράταση του προγράμματος δεν υπάρχει και πως το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη, προβλέποντας πως η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολες και οξείες καταστάσης. Μάλιστα, δήλωσε πως είδαν όλοι στη Γερμανία τις ουρές στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών.

Φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τα περί Grexit, λέγοντας πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και της Ευρώπης και πως είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στους Έλληνες.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα με τη στάση της δεν βοήθησε στην επίτευξη λύσης και χαρακτήρισε τη χώρα μας πάντα ιδιαίτερη περίπτωση.

Σημεία από τη συνέντευξη τύπου του κ. Ντάισελμπλουμ:

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον λαό της μετά την λήξη του προγράμματος

Ηρθα εδώ για να διακηρύξω την πολιτική μας αποφασιστικότητα

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να πάρουν μέτρα και οι θεσμοί θα βοηθήσουν

Πολλά μπορεί να συμβούν

 Η διαδικασία δεν τέλειωσε και μπορεί να μην τελειώσει ποτέ

Δεν φύγαμε εμείς αλλά η Ελλάδα χθες το βράδυ

 Πάντα έχω πει ότι η πόρτα είναι ανοικτή για την Ελλάδα

Ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι εύκολα για την Ελλάδα. Δεν γίνεται τα προγράμματα να συνεχίζονται επ/ άπειρον δεν συμφέρει ουτε την κυβέρνηση ούτε τον λαό

Αν χρειαστεί θα γίνει και νεο Eurogroup

Ο κ. Βαρουφάκης έφυγε από μόνος του από το Eurogroup και η άτυπη συνεδρίαση έγινε γιατί ζητήθηκε από άλλους υπουργούς

Η ευρωζώνη αποτελείται ακόμα από 19 μέλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News