default-image

Λουκέτα σε 10 παράνομους ιδιωτικούς σταθμούς

Κρήτη
Λουκέτα σε 10 παράνομους ιδιωτικούς σταθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις προειδοποιήσεις, η ώρα του "λουκέτου" για τους παράνομους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στο Ηράκλειο. Όπως διαπιστώθηκε μέσω ελέγχων μετά από καταγγελίες γονέων, 10 επιχειρήσεις είχαν ''αυτοβαπτιστεί'' ως παιδικοί σταθμοί, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Και έτσι ο Δήμος, δεδομένου ότι όταν πρόκειται για μικρά παιδάκια κανείς δεν μπορεί να παίζει, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο των 10 μονάδων φιλοξενίας παιδιών.

Την απόφαση για τα 10 "λουκέτα" ανακοίνωσε επισήμως χθες η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας με νόημα από την πλευρά της πως η τήρηση της νομιμότητας και το κυριότερο η διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών υπερτερούν της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

«Ο Δήμος Ηρακλείου από την 1η Ιουλίου 2011 ασκεί τις αρμοδιότητες ελέγχου και εποπτείας στα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας Ιδιωτικού Δικαίου (επιχειρήσεις- Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα), καθώς και της χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, οι παραπάνω αρμοδιότητες ασκούνται από το Τμήμα Επιδοματικής Πολιτικής και Ελέγχου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Λότζιας και συνεχίζει: «Έτσι, μετά από έγγραφες και επίσημες διαπιστώσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Αστυνομία, Περιφέρεια κ.λπ.) και λόγω διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας των νηπίων, η οποία υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε ιδιωτικού συμφέροντος, ο Δήμος Ηρακλείου προέβη σε έκδοση διοικητικών πράξεων για το κλείσιμο δέκα επιχειρήσεων που λειτουργούν ως Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης ιδιωτικού δικαίου και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δε διαθέτουν την προβλεπόμενη από το Ν. 2345/1995 και την 2808/97 Υπουργική Απόφαση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας»...

Ικανοποίηση

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, ο οποίος συλλέγει στοιχεία και για άλλες επιχειρήσεις που δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας, με στόχο τη σωματική και ψυχική ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Η ικανοποίηση του Συλλόγου είναι εύλογη με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν στις τάξεις των νόμιμων ιδιωτικών παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο. Αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με αθέμιτο ανταγωνισμό, στον οποίο ο κλάδος επιθυμεί να μπει τέλος...

Οι αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα δεν περιορίζονταν μονάχα μεταξύ των ιδιοκτητών των νόμιμων ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Θύελλα αντιδράσεων είχε ξεσπάσει και μεταξύ των γονέων. Άλλωστε, από τους γονείς και τις καταγγελίες που έπεσαν "βροχή" προς τις αρμόδιες υπηρεσίες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των ελέγχων και των κυρώσεων στις παράνομες μονάδες...

Μετά τις καταγγελίες "ααφάρι" ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι γονείς κατήγγειλαν πως αρκετές μονάδες φιλοξενίας παιδιών, εκμεταλλευόμενες και την οικονομική κατάσταση των γονέων, "βαφτίζονται" ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας...

Την εικόνα ασυδοσίας με βάση τις καταγγελίες γονιών είχε αναδείξει αναλυτικά σε σχετικά προ ημερών δημοσιεύματά του και το neakriti.gr ενώ την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη ένα "σαφάρι" ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ.

Η Αστυνομία διενήργησε αυστηρούς ελέγχους και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψε μια λίστα επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια, την οποία και απέστειλε στην αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθηνά Σπανάκη. Ταυτόχρονα, ειδική επιτροπή, που συστάθηκε στη Λότζια, άρχισε να κάνει "φύλλο και φτερό" φακέλους αδειών λειτουργίας παιδικών σταθμών, και όχι μόνο, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Η αντιδήμαρχος είχε διαμηνύσει πως θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα εκδοθούν και διοικητικές πράξεις κυρώσεων, δηλαδή "λουκέτα" στις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μη διαθέτουν άδεια για τη φιλοξενία παιδιών.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News