default-image

"Τέλειωσε το παιχνίδι"; Τι αποφάσισε το Eurogroup

Ελλάδα
"Τέλειωσε το παιχνίδι"; Τι αποφάσισε το Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος για ένα μήνα ακόμη που ζήτησε η κυβέρνηση είπαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ.

Το Eurogroup αποφάσισε να μην υπάρξει παράταση του προγράμματος και ως εκ τούτου βγαίνει από το πλάνο και η πρόταση βάσει της οποίας η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει το δημοψήφισμα που συζητείται στη Βουλή.

Τo ZDF και ο Peter Spiegel είχαν ήδη από νωρίς τουιτάρει ότι η απόφαση για παράταση είναι αρνητική, η επίσημη ενημέρωση ακολούθησε στην ενημέρωση από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα ακόμη και σε περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψηφίσμα που δρομολογείται έθεσε σε σκληρό ύφος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το δραματικό Eurogroup στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη και παράταση δεν δίνεται. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διεκόπη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν τη στιγμή έχει το λόγο μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο -ενώπιον του οποίου βρίσκεται η πρόταση δημοψηφίσματος. Για το ζήτημα της ρευστότητας παρέπεμψε στην ΕΚΤ.

Τρεις επιλογές

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ στο Eurogroup συζητήθηκαν τρεις επιλογές για την κατάσταση στην Ελλάδα.

1) Να "πατήσει" η ΕΕ το κουμπί stop και να αποσυρθούν όλες οι υπάρχουσες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η πρόταση για παράταση της προθεσμίας για τη λήξη του δεύτερου προγράμματος χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερη οικονομική ρευστότητα.

2) Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να επιμείνει στην τελευταία πρόταση που κατατέθηκε προς την Ελλάδα, η οποία εμπεριείχε σύμφωνα με τους δανειστές συμβιβαστική μορφή σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, η οποία όμως διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" των πιστωτών για τις συντάξεις και του ΦΠΑ.

3) Τέλος, η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία στον Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάσει μια τελευταία πρόταση, η οποία να περιέχει συμβιβασμούς στο ΦΠΑ και ειδική αντιμετώπιση για τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν το βαρόμετρο της τουριστικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια βιαστική συμφωνία.

Ο Μισέλ Σαπέν ήταν από τους πρώτους που έφτασαν για τη συνεδρίαση, χωρίς να προβεί σε δήλωση.

Έρικ Βίμπες (Ολλανδία): «Δε βλέπω λόγο για επέκταση. Η θέση είναι ξεκάθαρη. Μία προθεσμία είναι μία προθεσμία».

Τη λύπη του για την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Η απόφαση έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συζητήσεις», ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αρνητική έκπληξη την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και λυπηρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίρνει θέση υπέρ του όχι.

«Η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, ενώ ήταν ακόμη ανοικτή» σημείωσε, για να καταλήξει: «Θα ακούσουμε τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη και μετά θα μιλήσουμε για τις μελλοντικές συνέπειες».

Το κλίμα είναι βαρύ για το ελληνικό ζήτημα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και άλλων υπουργών Οικονομικών.

Ο Βέλγος υπουργός είπε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ίσως γίνει συζήτηση για ένα plan B.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση, οι θεσμοί θα εξετάσουμε πού βρισκόμαστε, πού θα πάμε και μετά θα αποφασίσουμε», δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν αποφάσεις, «αφού ακούσουμε τι θα μας πει ο κ. Βαρουφάκης», επαναλαμβάνοντας πάντως ότι δεν υπήρχε μεγάλη απόσταση στα κείμενα των δύο πλευρών.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις»

«Η Ελλάδα αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις εκπλήξεις με την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Στουμπ: «Θλιβερή μέρα για τον ελληνικό λαό»

«Υπάρχει μια σχετική ομοφωνία στο Eurogroup ότι το τρέχον πρόγραμμα, δεν μπορεί να παραταθεί και έτσι νομίζω πως το Plan B θα γίνει Plan A», δήλωσε ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ. 

«Είναι δυνητικά μια πολύ θλιβερή ημέρα για τον ελληνικό λαό. Νομίζω πως το Plan B είναι η μόνη επιλογή στο τραπέζι και το Eurogroup πρέπει να μείνει σταθερό και προσηλωμένο. Σε ό,τι αφορά την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους Έλληνες», υπογράμμισε.

Ντε Γκίντος: «Το δημοψήφισμα περιπλέκει την κατάσταση»

«Προφανώς το ελληνικό δημοψήφισμα περιπλέκει την κατάσταση - είναι δύσκολο να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.

«Σήμερα σχεδιάζαμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση». Σε ό,τι αφορά την παράταση του προγράμματος, είπε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει την Τρίτη. «Είναι δύσκολο να λάβουμε αυτήν την απόφαση καθώς υπήρξε μια μονομερής διακοπή των διαπραγματεύσεων. Αυτό έχει συνέπειες.. ελπίζω πως με κάποιον τρόπο μέσα στις επόμενες ώρες η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη θέση της. Τα πάντα μπορούν να ξανα-ανοίξουν», υπογράμμισε.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Θέλουμε αυτό που είναι καλύτερο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, όμως η διενέργεια δημοψηφίσματος κάνει πολύ πιο περίπλοκη τη ζωή για όλους. Είμαστε όλο και πιο κοντά στο να γίνει Plan A το Plan B».

Έλεγχοι κεφαλαίων

«Θα χρειαστεί να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων και να κλείσουν οι τράπεζες», εκτιμά ο αναλυτής του Open Europe, Ραούλ Ρούπαρελ.

Όπως τονίζει, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρχει η προσφορά επέκτασης προγράμματος από τους δανειστές όταν γίνει το δημοψήφισμα.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών είναι πιθανό να χρειαστεί για σύντομο διάστημα - και ίσως περισσότερο - στην Ελλάδα. Ακόμη και με ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, μπορεί να προκληθεί αβεβαιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρούπαρελ, που προσθέτει ότι θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι εκλογές αν οι Έλληνες στηρίξουν την πρόταση των δανειστών, με δεδομένο ότι την έχει απορρίψει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν το αποτέλεσμα είναι «όχι», τότε είναι πιθανόν να ερμηνευτεί ως ψήφος για Grexit, προσθέτει.

Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθεί το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Όμως, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι δυσοίωνα για κάτι τέτοιο, με αξιωματούχους να δηλώνουν στον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και τον Εντ Κόνγουεϊ του Sky News ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο.

Αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών θα είναι και ένα εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News