Ειδήσεις

Υπέρ διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο Γερμανός αντικαγκελάριος

Να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο Γκάμπριελ επισήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια, καθώς την είχε προτείνει και ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως, αντίθετα με τότε που την είχε θεωρήσει λανθασμένη, πλέον την υποστηρίζει.

Όπως είπε, «θα ήταν σώφρον αυτή τη φορά να ακολουθήσουμε τον (Έλληνα πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα».

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένα δημοψήφισμα θα είχε νόημα όταν είναι ξεκάθαροι οι όροι του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει κάνει γενναιόδωρες προτάσεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις:

«Τώρα υπάρχει η πρόταση να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη. Αυτό θα είναι νόημα μόνο όταν η πολιτική της Ελλάδας οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη συσσωρεύονται κάθε μέρα νέα χρέη».

Κατά της εξόδου από την Ευρωζώνη το SPD

Για το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μέλος του οποίου είναι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται προς συζήτηση. «Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, θέλουμε να παραμείνει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ στο Spiegel Online.

Και ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Άνεν εκτιμά ότι «στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ο Ματίας Μιρς, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αριστεράς στη Μπούντεσταγκ, επεσήμανε: «Ελπίζω να υπάρξει μια συμφωνία, διότι το ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τελικά αφορά και το μέλλον της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά ένα Grexit «το SPD, αντίθετα με τους κυβερνητικούς μας εταίρους, έχει ξεκάθαρη θέση» πρόσθεσε ο Στένγκερ. Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «δεν είναι πάντα εύκολες, όμως πρέπει να οδηγήσουν γρήγορα σε βιώσιμες λύσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Στην πραγματικότητα κανείς δε γνωρίζει τις επιπτώσεις ενός Grexit και θα κάνουμε τα πάντα για να μην δοκιμάσουμε» να τις μάθουμε, κατέληξε ο Στένγκερ.

Και ο Άνεν προειδοποίησε: «Λέει κανείς εύκολα: "αφήστε τους να φύγουν". Όμως οι συνέπειες ενός Grexit για την υπόλοιπη ΕΕ θα είναι μοιραίες».

Παράλληλα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούν από όσους συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Περιμένω από όλους τους συμμετέχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Κάρστεν Σνάιντερ.

Τώρα πρέπει όλοι «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», είπε ο Μιρς, ενώ ο Άνεν υπογράμμισε τις ευθύνες των Ελλήνων: Είναι ξεκάθαρο «ότι αυτή τη στιγμή η απόφαση θα ληφθεί από την Αθήνα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, μοιάζει βέβαιο ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών της, παρόλο που κάποιοι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται να διαφωνούν.

Σχόλια