Ειδήσεις

"Κατανόηση" Ντράγκι, αλλά... τι θα κάνει η ΕΚΤ;

"Κατανόηση" έδειξε ο Μάριο Ντράγκι στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, ωστόσο αυτή η κατανόηση θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη, προκειμένου να μη... σκάσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τον ενημερώσουν και επίσημα για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί και βασικό θέμα αναμένεται να είναι το εάν θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) ή όχι. Ακόμη, θα εξεταστεί το θέμα της διαχείρισης των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να λαμβάνουν ρευστότητα από τον ELA.

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Χθες Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.

Κάποια αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα να εξακολουθήσει να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν τα ενέχυρα των τραπεζών θα κουρευτούν περαιτέρω (από το σημερινό 30%) σε και σε ποιο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχόλια