default-image

"Ψυχρολουσία" με τον ΕΝΦΙΑ

Ελλάδα
"Ψυχρολουσία" με τον ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λέξη "ψυχρολουσία" είναι το βασικό στοιχείο συζήτησης μεταξύ των φορολογούμενων αυτές τις μέρες. Καθώς όλα δείχνουν πως, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία, τη «νύφη» θα πληρώσουν εκ νέου εκατομμύρια φορολογούμενοι μέσω του ΕΝΦΙΑ που θα... ζει και θα βασιλεύει επί μακρόν...

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που σύμφωνα με προεκλογικές εξαγγελίες όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά από τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να τεθεί και πάλι σε πλήρη εφαρμογή με αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου του 2015 και όχι τις νέες μειωμένες που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2016, γεγονός που θα βάλει αυτομάτως και την ταφόπλακα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες το τελευταίο δίμηνο εμφάνιζαν εικόνα κινητικότητας.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο οικονομολόγος Παναγιώτης Κουρής έκανε λόγο για μία άδικη απόφαση και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο φόρο της πενηντακονταετίας. Ο κ. Κουρής προσθέτει ότι «τουλάχιστον θα έπρεπε από το συγκεκριμένο καθεστώς να υπάρξει αφαίρεση της πρώτης κατοικίας, γεγονός που θα αποτελούσε μια ανάσα ανακούφισης για τους μικρομεσαίους όλης της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, που επίσης χαρακτήρισε το φόρο άδικο, από τον οποίο προσέθεσε ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν τα ακίνητα που δε δίνουν εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Σε κάθε τόνο ο κ. Αράπογλου υποστήριξε ότι «ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να επηρεάσει δραματικά και τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες σημείωναν το τελευταίο δίμηνο μία εμφανή κινητικότητα σε επίπεδο Ηρακλείου», με τον κ. Αραπογλου να δίνει τη δική του εξήγηση γι' αυτό τονίζοντας ότι, «υπό το φόβο μην υπάρξει τσεκούρεμα στις καταθέσεις τους, οι πολίτες προχώρησαν σε αγοραπωλησίες, κατάσταση που πλέον θα σταματήσει να υφίσταται»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΥΔΑ, μιλώντας στη γλώσσα των αριθμών, τονίζει ότι φέτος η αγορά ακινήτων έχει μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2008 και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, καλώντας τους να μην προβαίνουν σε κινήσεις πανικού.

Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους της αγοράς, ανεξάρτητα από τον εισπρακτικό στόχο που θα επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες νοικοκυριά θα νιώσουν εκ νέου νέα φορολογική θηλιά, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο και ενδεχομένως σε λιγότερες δόσεις, καθώς υπολογίζεται ότι η διαδικασία είσπραξης πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει πριν από το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο το Φεβρουάριο του 2016.

Όσο για το ποσό στο οποίο θα καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ, εφόσον ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση και με το δεδομένο ότι για το 2013 ο φόρος απέδωσε 2,65 δισ. ευρώ, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την εφαρμογή του θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015 και όχι οι νέες μειωμένες, κατά 20-30%, οι οποίες αναμένονται και θα μπορούν να ισχύσουν από τις αρχές του 2016.

ΒΑΛΙΑ ΜΠΟΥΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News