Ειδήσεις

Τι λένε τα ξένα μέσα για το δημοψήφισμα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκεται από χθες η ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα ξένα μέσα εστιάζουν στη δήλωσή του για εκβιαστικό τελεσίγραφο εκ μέρους των θεσμών, αλλά και το ότι ο ίδιος δεσμεύεται πως θα σεβαστεί την ψήφο της 5ης Ιουλίου.

«Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα» είναι πρωτοσέλιδος τίτλος στους Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg.

«O Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα των θεσμών ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο» γράφουν οι FT Times.

Για άκρως αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που «τραντάζει» τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη, κάνουν λόγο οι New York Times.

BBC και Guardian μεταδίδουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, καθώς και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας.

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική πύλη του Spiegel είναι το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το περιοδικό να σημειώνει ότι αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές εν όψει της κάλπης που θα στηθεί.

«Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία -καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι επιθυμεί η κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι με αυτό το δημοψήφισμα αυξάνει την πίεση, προκειμένου να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Την είδηση του δημοψηφίσματος αναφέρει και η γαλλική Le Monde, με την εφημερίδα να αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προτάσεις των δανειστών.

Την είδηση μεταδίδει και η Liberation, επικαλούμενη το AFP.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του πρωθυπουργού να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για δραματική τροπή στην ελληνική κρίση που ήλθε τα μεσάνυχτα με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέροντας τη δήλωσή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί οι εταίροι της στο Eurogroup της έδωσαν ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τις 28 Απριλίου, εάν η συμφωνία με τους εταίρους παραβίαζε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Σχόλια