Ειδήσεις

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην συμφωνήσουμε αύριο Σάββατο στο Eurogroup, καθώς οι θέσεις που περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο είναι ούτως ή άλλως σκληρές, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ANT1).

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρόταση των θεσμών δε γίνεται αποδεκτή γιατί δεν περιλαμβάνει αρκετή χρηματοδότηση. Σημείωσε μάλιστα από τα 15,5 δισ. ευρώ  από τα 3,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ δεν πρέπει να υπολογίζονται ότι θα δοθούν, γιατί το Ταμείο δεν μπορεί να παραβιάσει και πάλι το καταστατικό του όταν λεει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι τα 27 δισ. που οφείλονται στην ΕΚΤ θα πληρωθούν μέσω του μηχανισμού ESM, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το σχέδιό της για το χρηματοδοτικό κενό εδώ και δυόμισι μήνες.

Είπε τέλος ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές ή δημοψήφισμα, ούτε και για αποτυχία της διαπραγμάτευσης, εφόσον υπάρχει μια αποδεκτή λύση για το χρέος.

Νωρίτερα την Παρασκευή, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι οι απαιτήσεις για αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας ως προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας βάζουν τη χώρα σε μια «αδύνατη θέση».

«Είμαι κατά της αύξησης του εταιρικού φόρου αλλά και πάλι είμαι κατά της αύξηση των φόρων στα ξενοδοχεία και κατά της περικοπής των συντάξεων για ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE.

«Αυτά τα θέματα βάζουν εμένα και την κυβέρνησή μου σε μια αδύνατη θέση, έχοντας να κάνουμε μια πολύ κακή επιλογή ανάμεσα σε πραγματικά σκληρές, δύσκολες κακές επιλογές».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ενώ η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, η χώρα θα δεχθεί καμία λύση για το χρέος της που δεν θα είναι βιώσιμη

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει απαιτήσεις στις οποίες ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Απολύτως, απολύτως».

«Η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει τον εαυτό της για να ικανοποιήσει κάποιες μάλλον περίεργες απαιτήσεις από τους θεσμούς», είπε.

Το πακέτο λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα θα καταστρέψει τις πιθανότητες της χώρας για ανάπτυξη και θα καταστήσει την αποπληρωμή των χρεών της πολύ δυσκολότερη, είπε.

«Άρα, όταν μου ζητείται να βάλω την υπογραφή μου στο τέλος μιας συμφωνίας που είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη, δεν πρόκειται να το κάνω», είπε ο Βαρουφάκης.

Σχόλια