Ειδήσεις

Αβεβαιότητα και ανέχεια "στοιχειώνουν" τα γηρατειά της χώρας

Δραματική, όπως εξηγούν οι ίδιοι αλλά και τα στοιχεία, είναι η κατάσταση των συνταξιούχων στην Ελλάδα. Σε ένα ποσοστό που φτάνει το 12,6% οι έλληνες συνταξιούχοι πλήττονται από φτώχεια, αδυνατώντας να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία και το ότι το ζήτημα των συντάξεων είναι ένα από τα κυριότερα σημεία τριβής με τους πιστωτές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκουν πραγματικά εξαθλιωμένους, όπως λένε, τους συνταξιούχους οι οποίοι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καλούνται από μια σύνταξη να συντηρήσουν όπως εξηγούν και τα άνεργα παιδιά τους.

Στην Ευρώπη πάντως, το θέμα το συντάξεων καίει… Προκαλώντας παράλληλα αίσθηση αν υπολογίσει κανείς ότι με βάση τα στοιχεία, οι συντάξεις εμφανίζουν τρομερές αποκλίσεις από χώρα σε χώρα της κατά τα άλλα Ενωμένης Ευρώπης.

 

Οι χαμηλότερες συντάξεις είναι στη Λιθουανία όπου οι συνταξιούχοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 250 ευρώ. Στη Σλοβακία 408 και την Πολλωνία 504.

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος συντάξεων είναι στα 882 ευρώ, 833 στην Πορτογαλία, 1020 ευρώ στην Ισπανία, στη Γαλλία 1032 ενώ οι συντάξεις στη Γερμανία λαμβάνουν κατά μέσο όρο 1576 ευρώ.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια